Wespennest verwijderen

7 maart 2023
304
wespennest verwijderen

Wespen zijn een veelvoorkomend ongedierte dat in de zomermaanden voor veel overlast kan zorgen. Wespen kunnen agressief zijn en kunnen steken, wat pijnlijk en gevaarlijk kan zijn voor sommige mensen. Het is daarom belangrijk om wespen op een veilige en effectieve manier te verwijderen. In deze blog zullen we verschillende manieren bespreken om wespen te verwijderen.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor wespenoverlast. Er zijn verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat wespen zich in uw buurt vestigen:

 • Verwijder alle voedselbronnen: Wespen worden aangetrokken door zoete en suikerhoudende stoffen. Verwijder alle voedselbronnen, zoals fruit en snoep, uit uw tuin of huis.
 • Houd uw afvalbakken gesloten: Afval trekt wespen aan, dus zorg ervoor dat uw afvalbakken altijd goed gesloten zijn.
 • Maak uw huis of tuin minder aantrekkelijk: Wespen houden van warmte en licht. Houd uw ramen en deuren gesloten en dim de verlichting in uw tuin.
 • Hang een wespenval op: Wespenvallen zijn een effectieve manier om wespen te vangen en te verwijderen. U kunt kant-en-klare wespenvallen kopen of er zelf een maken.

Hoe kunt u zelf het wespennest verwijderen?

Wanneer je toch besluit om zelf een poging te wagen om een wespennest te verwijderen, is het van groot belang dat je weet om wat voor soort wespennest het gaat en waar het nest zich bevindt. Als het nog April, Mei of Juni is, dan kunnen het ook Veldwespen zijn. Als het al zomer is en er wordt druk heen en weer gevlogen naar een bepaalde opening, bijvoorbeeld in de grond of in de muur, dan gaat het hoogst waarschijnlijk om de Duitse Wesp of de Gewone Wesp. Het is echter levensgevaarlijk om zonder juiste voorkennis een wespennest te verwijderen. Ga dus niet zomaar een wespennest te lijf met de tuinslang of met een brander, want de meeste ongelukken ontstaan door misverstanden en verkeerde informatie.

Lees ook:  Paardenbloem onkruid of medicijn, waar is het goed voor?
wespennest verwijderen

Kosten voor het verwijderen van een wespennest

Voordat je een professionele wespenbestrijder belt, wil je waarschijnlijk weten wat de kosten zijn. Een begrijpelijke vraag, maar helaas is er geen vast antwoord op te geven. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De ernst van de overlast en het aantal levende wespen.
 • Weet je al waar het nest zich bevindt of moet de bestrijder het nest nog vinden?
 • Is het nest makkelijk bereikbaar of bevindt het zich op een lastige plek?
 • Hoeveel bestrijdingsmiddel is er nodig om alle wespen te doden?
 • Zijn alle wespen na één behandeling gedood of is er een tweede behandeling nodig?

Een wespennest weghalen kan soms gemakkelijk zelf, maar brengt risico's met zich mee.

Tips om zelf een wespennest te verwijderen

Het zelf verwijderen van een wespennest kan gevaarlijk zijn en vereist de nodige voorzorgsmaatregelen. Hier zijn enkele tips om het proces veiliger en effectiever te maken:

 1. Voor kleine nesten is het dragen van beschermende kleding en het verdrinken van het nest in een emmer water een geschikte methode.
 2. Voor grotere nesten kan een giftig wespenpoeder effectief zijn, maar draag altijd beschermende kleding en houd anderen op afstand.
 3. Het verdrinken van een volgroeid nest wordt afgeraden vanwege het grote aantal wespen en de gevaarlijke reactie die dit kan veroorzaken. Schakel in plaats daarvan een professionele bestrijder in.
 4. Het verbranden van een nest wordt ook afgeraden vanwege het risico op brand en de agressieve reactie van de wespen.
 5. Schuim tegen wespen kan een effectieve methode zijn, maar wees voorzichtig bij het aanbrengen en houd anderen op afstand.
 6. Het uitroken van een nest wordt niet aanbevolen vanwege de agressieve reactie van de wespen.
 7. Het slaan van een nest is gevaarlijk en kan leiden tot een massale aanval van de wespen.
 8. Er bestaan geen natuurlijke middelen om een hele kolonie te doden, dus het is onmogelijk om een nest zonder giftige middelen te verwijderen.
Lees ook:  Kweekpotjes maken met een pottenpers

Als je niet zeker bent van je vaardigheden of de omvang van het nest, is het raadzaam om een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen om het nest veilig en effectief te verwijderen.

Hoe vind ik een wespennest?

Wespen bouwen hun nesten op plekken die goed beschermd zijn tegen regen, wind en vijanden. De locatie van het nest wordt bepaald door de wespenkoningin, die een geschikte locatie kiest en de basis van het nest bouwt. Werksters zorgen later voor verdere uitbouw van het nest. Om een wespennest te vinden, kun je op verschillende plekken zoeken. Kijk bijvoorbeeld goed naar plafonds, ook in garages, schuren of tuinhuisjes. Wespen in de grond zijn ook vaak een teken van een nest in de buurt. Controleer daarom ook in de grond. Daarnaast komen nesten ook vaak voor in (holle) bomen, struiken of heggen en aan dakgoten. Als je op zolder een nest vermoedt, is het mogelijk dat het zelfs tussen de dakpannen zit. Tot slot kun je ook de vliegroute van de wespen volgen. Dringt een wesp ergens een muur binnen? Dan is de kans groot dat het nest in de spouwmuur zit.

Hoe bereid ik mij voor op het verwijderen van een wespennest?

Als je van plan bent om zelf een wespennest te verwijderen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Wespen zullen namelijk hun nest fel verdedigen tegen indringers. Zorg daarom voor beschermende kleding, zoals dikke kleding met lange mouwen en broekspijpen, handschoenen, hoge laarzen, een sjaal en een bril om je gezicht en nek te beschermen. Als je het kunt krijgen, is het dragen van een imkerpak het veiligst. Verwijder het nest bij voorkeur bij vroeg daglicht wanneer de wespen nog slapen. Als je dit 's avonds of 's nachts doet, zorg dan voor goede verlichting, maar wees voorzichtig omdat het licht van een zaklamp wespen aantrekt. Houd ook iedereen uit de buurt van het nest, inclusief kinderen, huisdieren, ouderen of zieken, omdat niet iedereen even snel kan vluchten als de wespen uit het nest breken. Eén verkeerde beweging in of rond het nest kan de wespen al agressief maken.

Lees ook:  Moestuinkalender: Moestuin in februari
© Doepserleven - 2024