Deze gastblog is geschreven door @natuurlijkpatty. Als tekstschrijver schrijft ze graag over meer zelfvoorzienend, eenvoudig, vrijer en rijker leven, maar dan niet qua geld. Patty's blogs en visie sluit dan ook heel mooi aan bij Doepserleven. Patty heeft al een super interessante blog geschreven over consuminderen. Vandaag gaat Patty het hebben over het belang van met elkaar delen bij een duurzaam leven.
Delen is goud
Zo, dat is nog eens een quote om mee te beginnen hè, maar het is echt zo, zeker wanneer je duurzamer wilt gaan leven. Ik leg je graag uit waarom.
We leven momenteel in een consumptiemaatschappij. We moeten meer, nieuwer en beter en het liefst vandaag besteld morgen (of dezelfde dag nog) in huis.
Dit alles wordt gestimuleerd door reclames en winkels met aanbiedingen als 2+1 gratis, waardoor je er toch maar drie koopt die je eigenlijk niet nodig hebt in plaats van dat ene artikel waar je voor ging.
Denk ook aan dagen als Singles Day en Black Friday waarop je met allerlei kortingen wordt verleid tot het kopen van spullen en kleding.
Het gevoel dat je iets wilt of iets nodig hebt komt vaker door marketing, dan doordat je iets vanuit jezelf graag wilt hebben of iets echt nodig hebt. Ze zeggen niet voor niets dat het bezit vaak het einde van het vermaak is.
Tijd voor verandering
In tijden van voorspoed zie je dat consumenten steeds meer gaan consumeren. Nu we op dit moment in dure, onzekere tijden leven, wordt het tijd voor verandering. Want door de hoge inflatie, brandstof- en energieprijzen kunnen veel mensen niet meer zomaar kopen wat ze willen, maar moet nagedacht worden over wat echt nodig is.
Je hebt nog steeds hetzelfde bedrag te besteden per maand, maar je koopt daar veel minder voor. Je word hierdoor vanzelf bewuster en creatiever.
Wanneer je duurzaam wilt leven, dan heb je deze financiële prikkel niet nodig om bewuster te leven. Deze keuze heb je namelijk vanuit idealisme, als ik het zo mag noemen, al gemaakt. Misschien koop je nu zelfs wel duurdere dingen dan voorheen en eet je nu volledig biologisch, maar je maakt bewustere keuzes en koopt minder, waardoor je niet per definitie duurder uit bent. Ook kies je waarschijnlijk vaker voor tweedehands, zodat er geen nieuwe spullen gemaakt hoeven worden.
Lees ook Een zuinig leven – 10 tips om geld te besparen!
Delen maakt gelukkig
Naast bewuster kopen zijn er meer duurzamere keuzes die je kunt maken. In dit artikel laat ik je graag de waarde van delen zien en op welke manieren je kunt delen.
Er zijn verschillende vormen van delen:
- Je kunt delen met elkaar. Je buurman geeft jou wat sperziebonen uit zijn moestuin en jij brengt ‘s avonds een pannetje verse soep langs, zodat hij niet hoeft te koken.
- Je kunt ook andere mensen laten delen in jouw rijkdom. Heb je het goed, dan kun je anderen helpen die het zwaar hebben, zonder daar iets voor terug te verwachten.
De dankbaarheid van de ontvanger is groot en daar word jij zelf ook weer blij van.
Manieren om met elkaar te delen - Deelinitiatieven
Er zijn ook (landelijke) initiatieven waarmee je veel meer mensen bereikt dan alleen de buurman of een goede kennis. Onderstaand licht ik er graag een aantal uit.
Minibieb
Een minibieb in de voortuin, je ziet ze steeds meer. Bij veel mensen thuis staat de boekenkast vol met boeken die ze niet (meer) lezen om diverse redenen.
Dan is het toch veel mooier dat je die kunt delen met de buurt?
Buurtgenoten kunnen boeken of tijdschriften meenemen, maar ook boeken (terug)brengen, waardoor er eigenlijk altijd wel iets nieuws te lezen is voor iedereen.
Naast de diverse minibiebs in voortuinen, zie je ook steeds vaker gratis boekenkasten in ziekenhuizen, buurthuizen, supermarkten en scholen. Het delen van boeken wordt zo steeds meer gewoon en zijn zo toegankelijk voor iedereen.
Ruilkast
Je kunt ook een ruilkast voor levensmiddelen in je voortuin zetten, waarin je bijvoorbeeld houdbare producten zet die jij niet gebruikt, maar die een ander nog prima kan gebruiken. En die ander zet er weer producten in die hij of zij niet gebruikt of kan missen.
Zo voorkom je voedselverspilling.
Het heeft ook een sociale functie, want zeker in deze financieel zwaardere tijden kan dit een uitkomst zijn voor buurtgenoten die de eindjes maar net aan elkaar kunnen knopen.
Ze kunnen dan de producten die zij nodig hebben uit de ruilkast halen op een moment wanneer zij zich hier prettig bij voelen.
En blijven er producten langere tijd in staan of gaan ze richting de houdbaarheidsdatum? Doneer ze dan aan de Voedselbank.
Kledingruil of doorgeeftas
Organiseer eens een kledingruil in je buurt. Iedereen levert wat (nog mooie) kledingstukken in en mag in ruil daarvoor nieuwe kledingstukken uitzoeken.
Zo krijgt kleding een tweede kans en sprokkel je eenvoudig een duurzame garderobe bij elkaar. De kledingstukken die overblijven kunnen gedoneerd worden aan de Kledingbank. Voor wie de Kledingbank niet kent: de Kledingbank is een initiatief voor iedereen die zelf niet de middelen heeft om nieuwe kleding of schoenen te kopen.
Naast een kledingruil kun je ook direct kleding doorgeven aan familie, buren of vrienden die bijvoorbeeld jongere kinderen hebben dan jouw kinderen. En als mensen weten dat jij openstaat voor het ontvangen van nog goede, gebruikte kleding, dan komt er vaak ook wel een tas kleding jouw kant op. Allemaal kleding die zo een tweede kans krijgt via deze mooie vorm van delen met elkaar.
Gereedschap met elkaar delen
Je kunt natuurlijk gereedschap delen met familie of buren, maar voor het delen van gereedschap bestaan ook allerlei online platforms waarop jij jouw gereedschap, wat je zelf niet vaak gebruikt, te leen kunt aanbieden. Vaak tegen een kleine vergoeding. Deze vergoeding is mooi meegenomen natuurlijk, maar het heeft vooral een duurzaam en sociaal aspect.
Jij helpt iemand uit de brand door jouw spullen uit te lenen, waardoor iemand niet voor één klus een heel nieuw apparaat hoeft aan te schaffen wat hij of zij daarna nooit meer gebruikt, en je leert zo nieuwe mensen kennen.
Naast bovengenoemde initiatieven zijn er nog veel meer te bedenken. Misschien is er in jouw omgeving ook wel een mooi deelinitiatief wat hier niet tussen staat.
Want hoewel we leven in een tijd waarin geld nog altijd het belangrijkste ruilmiddel is, zijn er gelukkig ook een heleboel initiatieven waarbij het gewoon met een gesloten beurs kan en waarbij mensen met elkaar delen.
Vanuit idealisme en duurzaamheid, maar ook zeker vanuit het sociale aspect. Want delen is zoveel meer dan alleen spullen uitlenen of spullen delen met elkaar, het draagt ook bij aan levensvreugde door de blijdschap van anderen en de leuke contacten die je opdoet. Ik zou wel willen stellen: consumeren is oud, maar delen… dat is goud!
Lees ook Patty's andere blog! Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven