Maretak 15 geheime gezondheidsvoordelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

22 december 2021
2300
maretak geneesmiddel

Ben je al bekend met de maretak? Die groene bolletjes wat in bomen hangen, je kent het wel toch? Maretak heeft zeer veel gezondheidsvoordelen.

Het wordt ook in een bredere context gebruikt om gezondheids- en psychische stoornissen te genezen. De krachtige extracten staan ​​bekend om het voorkomen van diabetes, het bevorderen van een goede nachtrust, het stimuleren van het immuunsysteem, het behandelen van huidaandoeningen en andere problemen.

In dit artikel:

  • Wat is maretak?
  • Soorten maretak
  • Gezondheidsvoordelen van maretak
  • Interessante feiten over maretak
  • Hoe maretak te gebruiken
  • Dosering van maretak
  • Bijwerkingen van maretak
  • Preventieve maatregelen maretak

Wat is maretak?

Maretak behoort tot de plantenfamilie Viscaceae. Het is een groenblijvende hemi-parasitaire plant die zich vastklampt aan bomen en zich ervan voedt. De bladeren, stengels en bessen worden geoogst. Ayurvedische specialisten gebruiken deze extracten om kruidenbrouwsels te maken voor de behandeling van fysiologische effecten.

De plant heeft dikke, kraakbeenachtige bladeren die ovaal zijn. Het heeft dichte takken in ovale vormen die twee centimeter lang zijn.

De bloemen zijn geler in vergelijking met de bladeren en verschijnen tijdens de winter. De zaden worden door vogels genomen en verspreid naar andere bomen.

maretak gezond

Lees ook zelf gembershot maken

Waar vind je maretak?

Je kunt de maretak vaak vinden in loofbomen, zoals eiken, beuken en populieren, maar het kan ook groeien in naaldbomen, zoals dennen en sparren. Maretak groeit als een halfparasiet, wat betekent dat het voedingsstoffen onttrekt aan de boom waarop het groeit, maar wel zelf in staat is om zijn eigen voedsel te produceren via fotosynthese. Om maretak te vinden kun je het beste op zoek gaan naar bomen die er aan de buitenkant opvallend groen uitzien, terwijl de rest van de bomen in de omgeving kaal zijn. Ook kun je in de herfst op zoek gaan naar bomen waarvan de takken bedekt zijn met witte bessen, die kenmerkend zijn voor de maretak.

Soorten Maretak

Er wordt algemeen aangenomen dat er over de hele wereld ongeveer honderden soorten maretak worden gekweekt. Laten we meer over hen te weten komen:

Amerikaanse maretak, ook bekend als Phoradendron flavescent, is het type maretak dat in de Verenigde Staten groeit. Het wordt ook gebruikt als kerstdecoratie.

Europese maretak, ook bekend als Viscum-album, is het soort dat al jaren wordt gebruikt voor het bereiden van kruidengeneesmiddelen.

Loranthus ferrugineus is een andere soort maretak. Het komt minder vaak voor en wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en gastro-intestinale stoornissen.

Een andere soort is de Japanse maretak, ook bekend als Taxillus yadoriki Danser. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende antioxidanten en antimicrobiële middelen.

Gezondheidsvoordelen van maretak

De gezondheidsvoordelen en geneeskracht van maretak zijn onder meer:

Lees ook:  Besparen met isolerende gordijnen

1. Maretak verlaagt de bloeddruk

Van het extract van maretak is bekend dat het een groot effect heeft op hypertensie, een groeiende mentale aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het helpt de bloeddruk te verlagen en verlicht de stress op onze cardiovasculaire gezondheid en vermindert de impact van atherosclerose. De extracten van maretak helpen ook bij het voorkomen van hartaanvallen, beroertes en coronaire hartziekten. Het vertraagt ​​de hartslag en vermindert de inspanning van het hart.

Deze voordelen komen vaak voor bij Japanse en Europese maretaksoorten.

2. Maretak kan de progressie van kanker vertragen

Het belangrijkste effect van de voordelen van het extract van maretak is dat het de progressie van kanker vertraagt. Studies hebben aangetoond dat borstkankerpatiënten waarschijnlijk een verbetering van hun algehele welzijn zullen zien bij het gebruik van maretak. Een ander onderzoek in China suggereert dat maretak chemopreventieve middelen bevat waarvan bekend is dat ze de bijwerkingen van chemotherapie, zoals haaruitval, misselijkheid en gevoelloosheid, verminderen.

3. Maretak bevordert een goede nachtrust

Als iemand last heeft van rusteloosheid of slapeloosheid, kan het drinken van een sterke thee van maretak helpen om in slaap te vallen. De chemische stoffen die in maretak worden aangetroffen, kunnen de afgifte van neurotransmitters beïnvloeden en de nerveuze slaap kalmeren en een goede nachtrust mogelijk maken.

4. Maretak behandelt luchtwegaandoeningen

Maretak heeft zenuwverzachtende eigenschappen waardoor het belangrijk is om de luchtwegen te kalmeren. Van het behandelen van hoest tot keelpijn en bronchiale ontsteking, het heeft zijn vaardigheid getoond om irritatie en ongemak op de borst te kalmeren.

5. Maretak voorkomt diabetes

Het kruid heeft antidiabetica en is recentelijk ontdekt en al generaties lang in praktijk. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen bij het verlagen van de bloedglucosespiegels, en andere studies suggereren dat het maretakextract de insulineproductie kan stimuleren, wat helpt bij het reguleren van de lichaamsspiegels en het verminderen van de ernst van de aandoening. Het wordt vaak voorgesteld als een natuurlijke remedie voor diabetespatiënten.

6. Maretak kalmeert het zenuwstelsel

Als je last hebt van depressie of angst, rusteloosheid of andere mentale symptomen, gebruik dan maretak als kalmeermiddel. Het helpt de stresshormoonspiegels te verlagen en kalmeert je zenuwen om een ​​evenwicht te bewaren.

7. Maretak verhoogt het immuunsysteem

Een belangrijk gezondheidsvoordeel van maretak is het effect dat het heeft op het immuunsysteem. Dit is de reden waarom deze plant wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende chronische ziekten en ook beschermt tegen ziekte. De antioxidanten, antibacteriële en antivirale middelen van het kruid beschermen het lichaam en versterken het immuunsysteem.

8. Maretak voorkomt ontsteking

Sinds enkele jaren worden de maretaktincturen gebruikt voor de behandeling van lichaamsontstekingen. Artritispijn is een van de meest voorkomende vormen van ontsteking die bij verschillende mensen aanwezig is, en een deel van deze plant kan veel baat hebben bij het verlichten van de pijn en het vergroten van het bewegingsbereik naarmate we ouder worden. De ontstekingsremmende middelen kunnen ook goed zijn voor spijsverterings- en gastro-intestinale problemen.

Lees ook:  5 Tips- Minder vlees eten

9. Maretak verlicht menstruatiestoornissen

Als je last hebt van menstruatiepijn en krampen, maak dan gebruik van de maretakplant. Het is een geweldige optie. Je kunt een maretakthee zetten om de spierontsteking, spasmen, krampen te kalmeren en de spanning los te laten. Vraag altijd advies aan een gezondheidsconsulent voordat je een sterk zenuwgeneesmiddel zoals maretak gebruikt. Het kan bijzonder schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en degenen die overwegen zwanger te worden.

10. Maretak behandelt snurken

Als je tijdens de slaap snurkt, moet je een kopje sterke maretakthee proberen. Het kalmeert de zenuwen en bevordert een goede nachtrust, terwijl het ademhalingsproblemen verlicht. Bovendien kan het ook helpen bij het verminderen van de kans op snurken tijdens het slapen.

11. Maretak in bad gebruiken om huidaandoeningen te behandelen

Maretak kan worden gebruikt om te baden. Je kunt de maretakpasta ook op de huid aanbrengen voor de behandeling van spataderen, eczeem en zweren op de onderbenen. Velen geloven ook dat maretak pijnstillende middelen heeft en kan worden gebruikt voor de behandeling van gewrichtspijn wanneer deze op de huid wordt gewreven.

12. Maretak tegen angst en depressie

Maretak is een krachtige remedie voor de behandeling van stemming gerelateerde aandoeningen zoals angst, depressie en vermoeidheid, en ook voor kankerbehandelingen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat maretak kan helpen tijdens de herstelperiode van kankerpatiënten.

13. Maretak biedt ondersteuning aan de hormonale balans

Maretak wordt gebruikt bij de behandeling van symptomen van de menopauze zoals slapeloosheid, rusteloosheid en vermoeidheid. Het reguleert ook hormonen wanneer een vrouw onregelmatige menstruatie ervaart.

14. Maretak versterkt botten en tanden

Maretak kan verschillende ziekten behandelen. De bladeren bevatten ook mineralen die kunnen helpen bij het versterken van tanden en botten.

15. Maretak kan een ​​miskraam voorkomen tijdens de zwangerschap

Maretakbladeren helpen bij het voorkomen van een miskraam. U kunt ook een arts raadplegen als je maretakbladeren optimaal wilt gebruiken voor de behandeling van bloedingsproblemen tijdens de zwangerschap.

gezondheidsvoordelen maretak

Interessante feiten over maretak

Deze plant is over het algemeen vreemd; in de zin dat het om andere rare redenen wordt gebruikt. Hier zijn er een paar:

Kan een effectief gif zijn.
Ja, dit is waar. Bij inname kan de maretak dieren vergiftigen, maar mensen niet. Maar het kan wazig zien, toevallen, braken en slaperigheid veroorzaken.

Verzacht huid en haar.
Er is gerelateerd bewijs dat maretakextracten bij gebruik in schoonheidsproducten ontstekingsremmend werken om ons haar en onze huid zacht en beschermd te houden.

Lees ook:  Zelf kombucha maken

Geen geur.
Weet je dat maretak echt geen geur heeft? Denk eens aan al die luchtverfrissers, kaarsen en zeepjes die beweren maretakgeur te hebben.

Waar te verkrijgen en hoe Maretak te gebruiken

Maretak wordt gebruikt als een droog kruid. Gedroogde maretak kan worden gebruikt bij het bereiden van kruidenthee. De eenvoudigste stappen om maretakthee te bereiden, is door heet, niet kokend water te gebruiken. Verschillende van de theevoordelen van maretak staan ​​hierboven vermeld.

Maretak kan ook als voedsel worden ingenomen of een arts kan injecties voorschrijven.

Er zijn verschillende producten van maretak of supplementen die verkrijgbaar zijn in winkels. Maar kies verstandig. Lees altijd goed de etiketten bij het selecteren van het kruid. Praat met een arts, vooral als je een hoge bloeddrukpatiënt bent. Onthoud dat het kruid erom bekend staat bijwerkingen te veroorzaken, vooral als je de bladeren consumeert.

Doseringsaanbeveling

Hier is de juiste dosering van maretakbladeren die je moet opvolgen:

Maak gebruik van een kleine dosis van de bladeren. Sommige kruidkundigen gebruiken slechts één of twee milliliter van het extract per dag in kleine doses. Lage doses worden zelfs door artsen gesuggereerd als een behandeling voor kanker.

De kruid- of maretakvrucht wordt gebruikt voor het bereiden van thee. De aanbevolen dosering is 10 gram per dag.

De extracten worden meestal gesuggereerd door subcutane injectie in een dosering van 0,1-30 milligram, meerdere keren per week.

Bijwerkingen van maretak

Maretakbladeren hebben aanzienlijke voordelen voor onze gezondheid. Maar er zijn bepaalde bijwerkingen van het gebruik van de plant als kruidengeneesmiddel. Deze bijwerkingen zijn als volgt:

Maretak kan leiden tot diarree.

De bladeren kunnen een droge mond en buikpijn veroorzaken.

Leidt tot een opgeblazen gevoel in de maag als het in een gemiddelde dosis wordt ingenomen.

Als het in een hogere dosis wordt ingenomen, kunnen maretakbladeren leiden tot verminderde eetlust.

De beste manier om maretak te gebruiken is onder begeleiding van een ervaren kruidkundige. Ze kunnen jouw hartslag controleren met een kleine dosering. Als jouw hartslag begint te verzwakken, is maretak mogelijk niet geschikt voor jouw lichaam.

Preventieve maatregelen

De meeste mensen gebruiken de maretakbladeren voor medicinale doeleinden. Maar je moet een arts raadplegen als je een van deze symptomen opmerkt na het nemen van de plant.

Plotselinge vlekken op het lichaam.

Hoofdpijn.

Er zijn verschillende soorten maretak die worden gebruikt in de kruidengeneeskunde. Koop de maretakextracten alleen bij een goed opgeleide kruidkundige. Voordat je het kruid aan je dieet toevoegt, moet je altijd met een gezondheidsconsulent praten om er zeker van te zijn dat het goed is voor je gezondheid.

Lees ook dennenknop siroop maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024