In 8 stappen een natuurlijke vijver aanleggen

18 mei 2021
1667
natuurlijke vijver aanleggen

Een vijver is een mooie aanwinst in iedere tuin en mag daarom in onze tuin ook zeker niet ontbreken. Je kunt zelf een natuurlijke vijver aanleggen.

Een natuurvijver heeft geen pomp en zal door planten, vissen en andere beestjes zichzelf onderhouden. Ze zien eruit zoals de vijvers die je in het bos of park tegen komt, natuurlijk beplant met veel dierenleven. Door de rijke beplanting gaat de natuurvijver op in de rest van de tuin.

De kant loopt over in het water en de ondiepe zones zijn beplant met moeras en oeverplanten. De vorm is onregelmatig waardoor er voldoende natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren ontstaan.

Bij een natuurvijver wordt meestal geen folie gebruikt en graaft men tot men het grondwaterpeil bereikt, dit bepaalt ook hoe groot de vijver straks gaat worden. Dit hebben wij niet gedaan omdat wij de vijver op een specifieke plek wilde hebben. Wij hebben gewoon folie gebruikt.

een natuurlijke vijver aanleggen

Een natuurlijke vijver aanleggen - Hoe doe je dat?

Stap 1 Kies een geschikte plek in de tuin. Kies een plek waar niet te veel bladeren van bomen liggen, dit zorgt voor veel onderhoud, ook veroorzaakt dit meer algengroei door de extra voedingsstoffen die in het water terecht komen. Kies een plek die redelijk wat zonlicht vangt.

Stap 2 Bepaal hoe de vijver gaat lopen en zet dit af met touw, een snoer of zand.

Stap 3 Graaf de vijverkuil van buiten naar binnen uit. Zorg dat de vijver verschillende verdiepingen heeft. Het diepste punt van de vijver moet minimaal 60 cm zijn, als je van plan bent goudvissen te houden zelfs 90 cm. Maak ook een moeraszone van ongeveer 10 cm diep.

Lees ook:  Komkommer kweken - zaaien en oogsten

Stap 4 Plaats de folie in de vijver. Het is het beste als u onder de folie nog een oud tapijt of iets dergelijks legt, dit beschermt de folie tegen stenen en wortels.

Stap 5 Graaf een geul, plaats hier de rand van de folie in en graaf dit dicht, plaats hier dan weer grond en stenen op.

Stap 6 Vul de vijver met leidingwater. Regenwater is te zacht en te zuur en grondwater bevat weer te veel ijzer. Kijk wel of je een emmer water uit een gezonde vijver in de buurt kunt meenemen zodat de vijver de juiste bacteriën krijgt.

Stap 7 Plaats de planten. Zorg dat er binnen 24 uur voldoende zuurstof producerende planten in de vijver staan.

Stap 8 Laat de vijver zeker 2 weken met rust voordat je er vissen bij doet.

een natuurlijke vijver aanleggen

Welke planten bij de vijver?

Er zijn verschillende soorten vijverplanten, de waterlelie, zuurstofplanten, moerasplanten en drijfplanten.

Waterlelies

Waterlelies zijn niet alleen prachtig om te zien maar zijn maar dragen ook bij aan het klimaat van de vijver. Ze zorgen voor schaduw op de vijver waardoor algen minder kans krijgen en de bladeren zijn een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn de belangrijkste planten in de vijver. Zuurstofplanten groeien volledig onderwater dus de volledige wisseling van gassen vindt ook plaats onderwater. Een zuurstofplant hoeft geen stevig wortelstelsel te vormen, het drijft mee in het water en haalt voldoende voeding hieruit, onder de juiste omstandigheden kunnen deze dus ook heel snel groeien.

In een vijver hopen zich na verloop van tijd voedingsstoffen op. Deze stoffen, ontstaan als kleine afvaldeeltjes door bacteriën en gisten worden verteerd. Denk bijvoorbeeld aan vissenpoep, afgestorven plantdelen of ingewaaide bladeren.

Lees ook:  In 6 stappen snel een kweekkas bouwen!

Wanneer bacteriën dit afval opruimen, ontstaan er stikstofverbindingen. Deze worden vervolgens door de micro-organismen aan het vijverwater worden afgegeven. Het vijverwater wordt op die manier steeds voedselrijker.

Wanneer in een vijver geen zuurstofplanten zouden staan, gaan in dit voedselrijke water vanzelf algen gaan groeien. Dit kunnen draadalgen of zweefalgen zijn, of beide. Zweefalgen maken het water groen en troebel, draadalgen vormen grote plakkaten.

Algen komen in de vijver terecht doordat hun eencellige sporen in de vijver waaien. Dit kun je daarom niet voorkomen. Een enkele spore is voldoende voor algengroei in de vijver.

Moerasplanten

Moerasplanten langs de oever van de vijver kunnen ervoor zorgen dat ze hun voeding uit het vijverwater halen waardoor alg geen kans maakt. Ze kunnen ook de voeding uit de grond halen en dan hebben ze weinig nut behalve dat ze de boel mooi opfleuren.

Drijfplanten

Drijfplanten zijn ideaal voor nieuwe vijvers want ze halen de CO2 direct uit de lucht en stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit.

Lees ook Zaaien, oogsten en planten in de moestuin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025