Olijfboom - Olea Europaea

22 juli 2022
597
olijfboom

De Olea Europaea, bekend als de olijfboom, is tegenwoordig helemaal thuis in Nederland. De olijfboom heeft prachtig lichtgroene tot zilvergrijze bladeren en komt in veel tuinen voor. Je ziet de Olea Europaea in de pot, een grote bak of volle grond. De plant komt van oorsprong uit de mediterrane en houdt van de zon, maar kan ook wel redelijk tegen wat kou.

Als je op zoek bent naar een olijfbaan, breng je het mediterrane heerlijk bij jou thuis. De boom staat wereldwijd bekend en wordt juist gewaardeerd vanwege de vruchten en alles wat je met olijven kunt maken. De Olea Europaea behoort tot de Oleaceae familie.

Waarom een olijfboom?

De olijfboom is een prachtige plant en gedijt goed in het Nederlandse klimaat. De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden. En kan dus wel tegen een stootje. De olijfboom komt in het voorjaar in de bloei en er groeien mooie witte bloemen aan die uitlopen tot de vruchten.

Verzorging van een olijf boom

De olijfboom is goed te onderhouden. Snoeien is vaak niet eens nodig en met voldoende water en een goede doorlopende grond redt de olea Europaea zich goed. Zorg dat de plant in een licht vochtige grond staat, zeker wanneer de plant in veel zonlicht staat. Het water zal dan namelijk sneller verdampen. Geef daarom 2 à 3 keer per week water. Zorg dat de wortels niet onderwater staan anders krijg je wortelrot en zal de olijf boom het niet overleven.

Je kunt de olijfboom wel snoeien als dat nodig is. Je kunt ze ook in vormen snoeien. Je kunt ze bijvoorbeeld als bol snoeien of als spiraal die ook veel voorkomt.

Verpotten van de Olea europaea

De olijfplant groeit niet erg snel en daarom is verpotten ook niet snel nodig. De plant kan lang door in je tuin zonder er veel omkijken naar te hebben, dat is waarom de olijf boom ook zo populair is Nederland. Als je de olijf plant wel gaat verpotten, zorg je dat de pot 20% groter is dan de huidige pot. Zo kan de plant goed verder groeien. Als je gaat verpotten kun je dat het beste in de lente doen, zodat de beschadigde wortels sneller herstellen.

Lees ook:  5 Ongedierte in huis bestrijden

Olijfboom water geven

De olijf boom heeft een goede lichtvochtige ondergrond nodig. De olijfplant staat vaak op een plek waar veel licht en warmte is, het kan dus zijn dat het water snel verdampt. In de zomer geef je de olijfboom daarom 2 tot 3 keer per week water. Zeker als die in de volle zon staat.

Voorkom dat je te veel water geeft en de wortels in het water staan. Zo zal er wortelrot komen en zal de plant niet lang meer leven. Om dit te voorkomen controleer je de grond. Je steekt je vingers in de grond, tot twee knokkels diep. Als de grond na een dag al droog is, geef je te weinig water. Als dit vier dagen later nog nat is, geef je te veel.

Licht en warmte

De olijf boom is veel licht en warmte gewend, hij komt ook van Spanje en Portugal. Daar hebben ze de hele dag zonlicht en groeien ze erg goed. In Nederland hebben we minder zonuren en is de zon ook minder intens. De plant heeft meer moeite om zich te ontwikkelen. Zorg dus dat jouw olijfboom genoeg zonlicht heeft. Dit kan aan het raam of een zonnige plek in de tuin. In de winter moet je wel opletten met de olijf boom.

Voeding olijf boom

De olijfboom heeft geen extra voeding nodig. Als je dat toch wilt geven, kun je dat het beste alleen in het groeiseizoen, dat is van maart tot september. Je kunt dan het beste gewone kamerplantenvoeding gebruiken. Zorg dat je goed doorleest hoe je de voeding mengt met water. Als je te veel geeft kan dit verbranding of verzuring geven aan de wortels.

Lees ook:  Het perfecte gazon – gras zaaien & onderhouden
olijfboom verzorgen

Onderhouden van olijfboom

Verkleurde bladeren zijn vaak een teken dat de olijfplant te veel water heeft. Als de bladeren geel of bruin worden, kun je het beste minder water geven. Controleer dit regelmatig. Als de plant buiten staat, kan het ook zo zijn dat de olijfboom niet voldoende water kwijt kan. Dan kun je het beste een extra gat maken.

Snoeien kan twee voordelen hebben voor de olijfboom. Je kunt de plant mooier maken als je het in model snoeit. Hierdoor behoudt de plant zijn vorm. Daarnaast is het goed voor de plant, omdat hij zijn energie over minder takken moet verspreiden. Zo blijven de bestande takken beter groeien. Als je de olijfboom gaat snoeien, kun je dat het beste in het voorjaar doen. Dan is zijn groeiperiode en herstelt de olijfboom sneller.

Stekken van de olijfboom is een goede methode als je de plant wilt vermeerderen. Je kan de plant stekken, dan neem je een scheut van ongeveer 20 tot 25 centimeter. Het liefst een scheut die al wat ouder is met een jonge scheut eraan. Je plaatst de stek diep in de grond, alleen de bovenste bladknop laat je boven de grond uitkomen. Zet je stekje een paar weken op een warme en lichte plek en zorg dat de ondergrond goed vochtig blijft. Zo kunnen de wortels zich vormen. Daarna kan je de stek ompotten

Een andere manier van vermeerderen van olijf kan door afbuigen. Je buigt een tak van de moederplant richting de grond en zorgt dat deze in de grond blijft steken. Gebruik bijvoorbeeld een touwtje. Zorg dat de ondergrond goed luchtig is, zo kan er sneller geworteld worden. Na 3 weken van voldoende zonlicht en water, kan je de tak losknippen en de plant zal zelfstandig verder groeien.

Lees ook:  Wortel kweken

Je kan de olijfboom ook opkweken vanuit een pit. Week de pit eerst goed in water en zorg dat deze ontkiemt. Het stekje kan je vervolgens in de grond plaatsen.

Bloemen en bloei van olijfboom

De olijfboom krijgt zijn bloemen rond mei en begin juni. Maar of dat vaak voorkomt bij ons, is nog maar de vraag. Het klimaat zal ook moeten mee zitten. Als de zomer goed warm is en lang aanhoudt, kan het zijn dat er olijven gaan groeien. Je kunt de olijven eten, maar vaak zijn de planten behandeld tegen ziektes en daarom is het niet aan te raden om deze niet te eten.

De olijfboom is echter niet giftig. Let vooral op als je de boom komt en deze al vruchten heeft, dat deze vaak bespoten zijn.

Ziektes

Zoals eerder gezegd, als de bladeren geel worden en uitvallen is dat een teken van te veel water of de combinatie met te weinig zonlicht. Qua ongedierte is de olijfboom gevoelig voor schild en wolluis. Gebruik dan bestrijdingsmiddel.

Lees ook Japanse Esdoorn

© Doepserleven - 2025