...

Ondegrondse kas: de Walipini

29 december 2021
8
ondergrondse kweekkas

Je ziet het in Amerika een stuk meer, maar wat een uitvinding. De ondergrondse kas genaamd de walipini. Het zijn kassen die deels ondergrond gebouwd zijn en zijn een stuk stabieler qua temperatuur in de zomer en in de winter. Reguliere kassen zijn in de zomer vaak te heet en in de winter toch nog te koel. Je zal het dan bij moeten warmen. Maar de walipini ondergrondse kas is een mooie oplossing die wij gaan gebruiken.

De walipini

De Walipini is een goedkoop alternatief voor de gewone kas en is ruim 20 jaar geleden ontwikkeld in de koude regio’s van Zuid-Amerika. Zo was het mogelijk om het hele jaar door groenten te verbouwen. De grond zorgt voor bescherming en voor een stabiele temperatuur. De zon warmt de kas op en de aarde oud de warmte vast. Dit is de perfecte combinatie van zonnewarmte en de bescherming van de aarde. Samen zorgt dit voor een stabiele en warme omgeving die goed verlicht is waar planten het hele jaar door in kunnen groeien.

Ondergronds kweken

Om ondergronds te kunnen kweken zal je moeten beginnen met een rechthoekig gat in de grond. Je plaats de rechthoek naar de overheersende zonrichting kant, dat is het zuiden. Door de langgerekte vorm, vangt de kas ook met de laagstaande winterzon warmte. De noordkant van de kas is van steen, grond of bv autobanden. Deze vangen de warmte op en houden het ook vast. Je kan het lowbudget doen met gebruikte materialen, maar het is ook met nieuw materiaal goed koop te doen. Het enige dat je nog hoeft te doen is het dak te maken en deze dicht te maken met folie of glas. Je kan bijvoorbeeld oude ramen gebruiken en banden voor de noordkant.

Lees ook:  Zelf wecken en inmaken

Als je een kleine tuin hebt, of de kas ligt in het zicht, dan kan je beter de moeite nemen om het netjes te maken zodat het geen doorn in het oog is.

Als je gaat beginnen, dan zal je met het zwaarste aan de slag moeten en dat is het gat graven. Meet het goed uit en zorg dat je de juiste richting uit werkt. Het deel waar je gaat lopen, is het diepste. Dit is ook wel de coldsink. Zo zakt de koud naar beneden en staan je plantjes in het midden van de kas en staan ze dus ook warmer.

Lees ook zelf kweekkas bouwen


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Doepserleven - 2022
Made with
Web Wings