Outdoor: Metaaldetector hobby

18 mei 2022
535
metaaldetector

Beginnen met een metaaldetector is een leuke hobby om buiten mee bezig te zijn. Vaak zie je mensen al over weilanden lopen om op zoek te gaan naar leuke schatten. Maar het is een hobby die ook wat uitzoekwerk vergt. Wat is de beste metaal detector en wat zijn de regels? In onze blog nemen we je kort mee over de outdoor hobby van metaaldetectie en metaaldetectors

Hoe zit het met de regels?

Bij het zoeken met een metaaldetector zijn regels verbonden. Dit zijn onder andere:

  • Ga niet op zoek in gemeentes waar een detectorverbod geldt. Dit kun je via de APV van de gemeente vinden.
  • Je mag niet zoeken bij archeologische monumenten.
  • Je mag niet dieper dan 30 centimeter.
  • Vraag toestemming van de grondeigenaar.

Geschiedenis van de metaaldetector

Alexander Graham Bell maakte al in 1881 een eenvoudige metaaldetector. Deze metaaldetector werd gebruikt om een kogel te vinden in het stoffelijk overschot van de vermoorde president James Garfield. Een draagbare metaaldetector werd pas veel later ontwikkeld. In 1931 kreeg de Duits-Amerikaans ingenieur Gerhard Fischer patent op de draagbare metaal detector die we nu vooral zien. Een algemeen gebruik van metaaldetectoren is op luchthavens en andere bewaakte gebouwen in de vorm van "gateways" waardoor bezoekers moeten passeren, en beveiligingspersoneel ontvangt hoorbare en visuele informatie over de hoeveelheid gedetecteerd metaal. Bij twijfel of om de exacte locatie van gedetecteerd metaal te vinden, gebruikt beveiligingspersoneel de kleine, draagbare versie. Hobbyisten gebruiken een vergelijkbare, iets grotere draagbare versie om op metalen in het bodemoppervlak te jagen.

Lees ook:  Op vakantie met elektrische auto

Waar kan je goed aan de slag?

Nederland is druk, maar er is genoeg gebeurt in de jaren. Wil je mooie schatten vinden, dan zal je goed moeten zoeken en flink in de geschiedenis duiken. Ken je de geschiedenis van je dorp? Wie weet wat je om de hoek kan vinden. Maar een oude kaart van Nederland kan je ook veel informatie geven waar je moet zoeken. Misschien zijn er oude kloosters waar vroeger het leger van Duitsland heeft gezeten, dat zal zeker een mooie vondst opleveren!

Wat heb je nodig om lekker op pad te gaan in de natuur

  • Een metaaldetector. Hiervoor kies je eerst een goede uit
  • Een schep. Je wilt op het moment van piepen natuurlijk wel vinden wat er verstopt ligt.
  • Een pinpointer. Soms kan het lastig zijn om het precies te vinden, met een pinpointer kun je nauwkeurig vinden waar het object ligt en je hoeft minder grond te scheppen
  • Goede kleding. Draag flexibele kleding die niet te warm en koud is. Laarzen of outdoor schoenen zijn fijn om mee op pad te gaan.
  • Een tas voor je spulletjes en de vondsten. Want een blikje drinken is fijn onderweg, maar een extra vest of accu is ook goed om mee te nemen.

Bodemonderzoek

Het gebruik van een metaaldetector wordt ook veel gebruikt om de bodem te onderzoeken door gemeentes, bouwbedrijven, maar ook door houtzagerijen en boeren. Veelal om juist te achterhalen waar putdeksels zitten, kabels lopen of iets verloren is.

Op vakantie is het ook altijd leuk om te zoeken naar de lokale geschiedenis en andere soorten schatten te vinden. Bepaalde gebieden in België hebben veel historiek, maar wat zou je bijvoorbeeld in Spanje kunnen vinden? Leuk om het ook mee te nemen, maar net als in Nederland, lees je goed in over de wetgeving in het land waar je bent.

Lees ook:  Gastblog OERvrouw Magazine

Lees ook Waar op letten bij paardrijden?

© Doepserleven - 2024