...

Waar op letten bij paardrijden?

11 mei 2022
132
paardrijden tips

Paardrijden is een mooie, maar een moeilijke sport. Je hebt er heel wat kennis en training voor nodig voordat je het volledig onder de knie hebt. Daarnaast heb je naast een paard ook heel wat andere zaken nodig voordat je van start kan gaan. In dit artikel wordt er meer informatie gegeven over alles waar je rekening mee moet houden wanneer je wil starten met paardrijden.

Zorg voor een zadelonderlegger

Een zadelonderlegger is een van de belangrijkste zaken dat je moet hebben wanneer je gaat paardrijden. Belangrijk om te weten is dat het geen zadel vervangt. De meeste ruiters gebruiken een zadelonderlegger in combinatie met een zadel. Een onderlegger wordt voornamelijk gebruikt om het gewicht van het zadel en van de ruiter beter over de rug van het paard te verdelen. Het heeft met andere woorden een schokdempende werking en zorgt ervoor dat het minder belastend is voor het paard.

Een ander woord voor een zadelonderlegger is ook wel een zadeldoek. Een bijkomende functie van een zadeldoek is dat het je paard beschermt tegen je zweet. Voordat je een zadeldoek aankoopt, moet je natuurlijk de afmetingen van je zadel weten. Een zadel met grip zorgt er bovendien voor dat je zadeldoek op zijn plaats blijft tijdens het paardrijden.

paardrijden

Kies de juiste kledij

Paardrijden kan je niet doen in de kledij die je dagelijks aandoet. Je hebt een volledige outfit nodig, bestaande uit een broek, bovenstuk, laarzen en een helm. Het belang van goede laarzen mag ook niet onderschat worden. Tijdens het rijden moeten ze namelijk steun bieden aan je enkels en het onderste deel van je benen. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat je nauwkeurige bewegingen kan maken.

Lees ook:  Draad wormen bij konijnen - herkennen, voorkomen & behandelen

Veiligheid is net zoals bij elke andere sport natuurlijk erg belangrijk. Kies daarom voor een helm die goed op je hoofd past en blijft zitten tijdens het rijden of springen. Daarnaast wordt er ook aangeraden om rugbeschermers aan te kopen. Je rug krijgt tijdens het rijden heel wat te verduren en zoals de naam het al zelf zegt, beschermt dit je rug tegen de schokken.

Let op je houding

Nadat je volledig gesteld bent met je zadelonderlegger en kleding, kan je beginnen paardrijden. Een goede houding is tijdens het rijden essentieel. Zorg ervoor dat je op het midden van je zadel zit en met een rechte rug. Een ontspannen houding is belangrijk om je spieren zo weinig mogelijk te belasten. Daarnaast is het belangrijk om je heupen, schouders en je schoenhakken recht onder elkaar te houden. Kijk ook naar voor en niet naar je paard, dit is eenvoudiger om je evenwicht te behouden. De belangrijkste tip tijdens het rijden is om gewoon met je paard mee te bewegen. Het zal ervoor zorgen dat je veel minder je spieren moet belasten.

Lees ook 8 Voordelen van minder auto rijden

© Doepserleven - 2022