Om goed georganiseerd te werk te gaan in de moestuin, is een moestuin plattegrond of teeltplan erg handig. Het helpt je met weten waar welke groente staan, maar ook wat er bijvoorbeeld voorgaande jaren heeft gestaan. Dit helpt je met het voorkomen van ziektes en plagen. Wij zijn het eerste jaar begonnen met een basisplan, het jaar erna ga je rekening houden met de gewassen die er het jaar ervoor stonden, dat heet wisselteelt.
Tip: onderaan kun je de plattegrond van onze moestuin downloaden
Wisselteelt in je moestuinplan
Wisselteelt is een goede factor om rekening mee te houden. Planten hebben namelijk allemaal een andere behoefte qua mest en grond. Sommige gebruiken veel van de voedingsstoffen, andere minderen. Door dit goed af te wisselen belast je de bodem minder erg.
- Koolgewassen (veel mest)
- Bladgewassen (weinig mest)
- Aardappelen (veel mest)
- Peulvruchten (geen mest)
- Vruchtgewassen (veel mest)
- Wortelgewassen (geen mest)
Wij houden in basis deels rekening met het wisselteelt, maar je kan het niet altijd helemaal perfect doen. Vaak werk je ook met een vierjarenplan qua wisselteelt. Zo zijn de soorten groenten van elkaar afgewisseld en is het beter voor de bodem en voor de groente.
Ook zal je zien dat je het eerste jaar leert dat de bonen toch niet helemaal perfect staan. Of de tomaten juist steviger gezet moeten worden.
Verder werken wij met verhoogde moestuinbakken en gebruiken hier onze eigen compost in. Deze vullen wij jaarlijks aan met een nieuwe bovenlaag. Zo blijft de bodem van goede kwaliteit en voeg je steeds voedingsstoffen toe. Op deze manier kun je meer werken aan een ‘no-dig garden’. Je put de grond immers niet continue uit, maar je vult het ook weer aan. Op deze manier kun je ook op kleine vrije plekken ook nog kruiden of andere kleine groentes toevoegen.
Hoe maak je een moestuin plattegrond?
Je eigen moestuin plattegrond te maken is niet moeilijk, maar je moet wel aan een aantal zaken denken. Hoe staat de zon? Waar loopt het pad etc.
Stap 1: Ga met pen en papier de tuin in
Zorg dat je duidelijk hebt hoe groot jouw moestuin gaat worden. Ga dus met pen en papier en een meetlint de tuin in. Bekijk hoe groot de moestuin gaat worden en leg dit al vast op het papier. Zo kun je daarna de moestuin op papier gaan indelen in vakken, rijen, paden en meer.
Denk goed na over het hoofdpad dat je gaat leggen in de moestuin, hier kom je het meeste. Je wilt dat dit pad wat breder is en je er goed met de kruiwagen en tuingereedschap doorheen komt. Gebruik minimaal 60 centimeter voor het pad. Maar wij pakken het iets breder. Vanuit hier kun je de zijpaden maken.
Om de rijen groenten gemakkelijk bereikbaar te maken werk je veel met zijpaden. Zo kun je er goed bij en kan je ook onkruid makkelijk verwijderen. Leg dit om de bak vast en deze hoeven niet zo breed te zijn als het hoofdpad. Op deze manier ontstaat er al een plan van vakken waar je in kunt zaaien.
Stap 2: Wat ga je kweken?
Nu je duidelijk hebt wat de grove moestuin indeling wordt, kun je bedenken wat je wilt gaan zetten. Nu kunnen we dus gaan bepalen wat we willen kweken. Hiervoor werken wij met de belangrijkste groente die we willen en zo werken we naar beneden tot de groente die we minder eten. Want als je nooit aubergines eet, wil je niet een hele rij gaan zetten. Dit is zonde. Zet dus vooral neer wat je ook echt eet. Denk daarbij ook aan kruiden.
Bij het kiezen van de soorten, dien je ook rekening te houden met de ruimte die elke plant inneemt. Aardappelen nemen veel ruimte in en sla een stuk minder. Kijk zo hoeveel je samen kan zetten.
Werk met groente die ook later in het jaar te oogsten zijn, zo verleng je meer het moestuinseizoen en haal je meer uit het plan.
Denk bij het indelen van de groente goed na over de buren, dat heet combinatieteelt. Bepaalde planten versterken elkaar en houden ziektes weg.
Denk ook na over de wisselteelt, maar dit kan je altijd fijn in de winter doen om je moestuin weer zomer klaar te maken.
Stap 4: werk met vaste planten
Nu je duidelijk hebt hoe de plattegrond van je moestuin er uit ziet, kun je ook kijken naar vaste planten. Er zijn namelijk veel eetbare vaste planten, maar ook planten die als goede buur dienen voor je groente. Denk bijvoorbeeld aan afrikaantjes die aaltjes op een afstand houdt. Deze zetten we graag tussen de planten, maar ook rondom de moestuin.
Kruidenplanten hebben vaak ook een goede werking tegen ziektes, plagen of als versterker voor een groente. Mis deze dus niet en plaats de kruiden gewoon tussen de normale groente.
Als rand van de moestuin werken wij met vaste eetbare planten, de perennials in het Engels. Deze zorgen ervoor dat je gedurende het jaar zonder omkijk kunt oogsten.
Voorbeeld plattegrond moestuin
We hebben onze eigen moestuin ook ingedeeld in een aantal vakken. Echter, beginnen we helaas weer met het eerste jaar ivm verhuizig. Deze bevat de groentes die wij lekker vinden en ook veel eten.