Allium ampeloprasum – Oerprei/Doorlevende prei/Olifantenknoflook

29 december 2022
501
oerprei kweken allium ampeloprasum

Allium ampeloprasum is een soort knoflookachtige groente die behoort tot de familie van de Alliaceae. Deze groente heeft een scherpe, pittige smaak en wordt vaak gebruikt in culinaire gerechten van over de hele wereld. Er zijn verschillende varianten van Allium ampeloprasum, waaronder de welbekende prei en de sjalot. Indeze blog zullen we dieper ingaan op wat Allium ampeloprasum (oerprei) is, hoe je het gebruikt en hoe je het kweekt.

Wat is Allium ampeloprasum (Oerprei)?

Een van de opvallendste kenmerken van Allium ampeloprasum is de typische geur die de groente afgeeft. De geur is te danken aan het hoge gehalte aan zwavelverbindingen die aanwezig zijn in deze groente. De geur van Allium ampeloprasum kan variëren van subtiel tot sterk, afhankelijk van de variëteit en de rijping van de groente.

Allium ampeloprasum groeit het beste in een vruchtbare, goed doorlatende grond. De groente heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, maar kan overmatige vochtigheid niet goed verdragen. De groente heeft ook voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien, maar kan te veel zonlicht niet goed verdragen.

Allium ampeloprasum – Oerprei/Doorlevende prei/Olifantenknoflook

Allium ampeloprasum (Oerprei) kweken

Allium ampeloprasum standplaats

De beste standplaats voor Allium ampeloprasum is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het klimaat en de beschikbare grondsoort in jouw regio. Als je Allium ampeloprasum wilt kweken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten op een plek staan die voldoet aan hun behoeften. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden bij het kiezen van de beste standplaats voor Allium ampeloprasum:

 • Kies een zonnige plek
  Oerprei heeft voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat je planten op een plek staan die voldoende zonlicht krijgen, maar niet te veel blootgesteld worden aan de hete middagzon. Een plek met minimaal 6-8 uur zonlicht per dag is ideaal.
 • Kies een goed doorlatende grond
  Allium ampeloprasum groeit het beste in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Als je in een gebied woont met zwaar kleiachtige grond, kan het raadzaam zijn om compost of andere organische stoffen toe te voegen aan de grond om de drainage te verbeteren.
 • Kies een beschutte plek
  Allium ampeloprasum kan te veel wind niet goed verdragen. Zorg ervoor dat je planten op een beschutte plek staan, zoals achter een heg of aan de zuid- of westkant van een gebouw, om te voorkomen dat ze te veel wind krijgen.
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten
  Oerprei heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat je planten genoeg ruimte hebben om te groeien en laat voldoende luchtcirculatie tussen de planten, om te voorkomen dat ze gaan rotten.
Lees ook:  Moestuinkalender: Moestuin in augustus
oerprei kweken allium ampeloprasum

Oeprei zaaien

Allium ampeloprasum kan op twee manieren gezaaid worden: direct in de grond of binnenshuis in zaaikassen of zaaiplaatjes.

Als je voor de eerste methode kiest, zaai dan in de lente of vroege zomer, zodra de grond warm genoeg is om te zaaien.

Als je voor de tweede methode kiest, zaai dan binnenshuis een paar weken vóór de laatste vorstperiode.

Allium ampeloprasum verzorgen

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je Allium ampeloprasum wilt verzorgen, om ervoor te zorgen dat je planten gezond en productief blijven.

Hier zijn enkele tips om Allium ampeloprasum te verzorgen:

 • Zorg voor voldoende water: Allium ampeloprasum heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, maar kan overmatige vochtigheid niet goed verdragen. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft aan je planten, maar laat de grond niet te lang nat staan.
 • Geef regelmatig mest: Allium ampeloprasum heeft voldoende mest nodig om te groeien en te bloeien. Gebruik een goede kwaliteit meststof of compost.
 • Oogst op het juiste moment: Allium ampeloprasum is klaar om te oogsten wanneer de bladeren begonnen zijn te vergelen en de planten er gezond uitzien. Knip de planten af bij de grond en gebruik ze zo snel mogelijk voor het beste resultaat.
 • Verwijder onkruid: Houd het gebied rond je Allium ampeloprasum vrij van onkruid, omdat dit kan concurreren met je planten voor water en voedingsstoffen.

Lees ook

© Doepserleven - 2024