Slakken bestrijden - Slakken zijn vervelend in de tuin, maar het zijn ook nuttige dieren. Ze ruimen de plantenresten op en zijn een voedingsbron voor egels en vogels. Maar als je net je nieuwe plantjes gezet hebt en deze zijn de dag erna opgegeten dan zie je er geen nut van in. We geven je enkele tips zodat jouw moestuin een betere oogst zal opleveren en de slakken minder worden.
Meer slakken
Er komen steeds meer slakken bij. Dat komt omdat slakken met elkaar aan het kruisen zijn en zo zijn ze nog beter bestand tegen het klimaat. Maar ook omdat er minder natuurlijke vijanden zijn zoals vogels, kikkers en egels. Zo komen er dus steeds meer slakken bij. Slakken bestrijden? Lees de volgende tips!
1. Begin vroeg met slakken bestrijden
Wij hebben er al last van met onze kleine plantjes. En we zien de inimini slakken nu ook steeds meer voorkomen. Je kunt daarom het beste vroeg beginnen met het bestrijden van slakken. Dat doe je het beste in maart als het warmer dan 5 graden is. Nu zijn het ook nog weinig slakken en kun je veel beter bestrijden. Als ze eenmaal eitjes leggen dan groeit het aantal slakken gigantisch. Ze kunnen wel 500 eitjes leggen.
2. Beveilig je moestuin
Doe er alles aan om slakken het lastig te maken. Je kan werken met een betere afrastering van de moestuin, maar ook door allerlei zaken rondom te strooien zoals grof zand, eierschalen en meer. Hier houden ze niet zo van. Ook koffiedik blijkt te werken.
3. Slakken bestrijden door veilige plekken te verwijderen
Slakken houden niet van droogte en zon. Ze zitten daarom vaak op vochtige en donkere plekken. Denk bijvoorbeeld onder stenen, hout, potten en meer. Je kunt deze plekjes opruimen, dat is al een schuilplaats minder voor de slakken. Het is alleen lastig om alle plekken op te ruimen. Maar zo beperk je de mogelijkheden wel.
4. Slakken bestrijden met knoflook
Slakken bestrijden met knoflook, want slakken houden niet zo van knoflook. Je kan knoflook in kleine stukjes hakken en dit rondom je plantjes leggen. Maar je kunt er ook een aftreksel van maken. Je gebruikt dan een bol knoflook en hak je in stukken. Dit doe je samen met heet water en laat je een dag staan. Daarna sproei je ermee in de moestuin en bij de plantjes. De geur zal er voor zorgen dat je een stuk minder last hebt van slakken
5. Aaltjes tegen slakken
Aaltjes zien we veel langskomen en helpen erg goed. Je verspreidt de aaltjes in april in de moestuin. Het beestje kruipen daarna in de slakken en scheiden bacteriën uit die de slakken doden. De aaltjes verspreiden en vermenigvuldigen zich erg snel. Het is een effectieve methode tegen slakken.
De aaltjes zoeken in de grond de slakken op en dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. De nematoden scheiden in de slak specifieke bacteriën uit waarmee ze samen leven. Na enkele dagen stopt de geïnfecteerde slak met eten, ze krijgt een typische zwelling op de rug en sterft dan af. De aaltjes ontwikkelen zich verder in het dode slakkenlichaam. De nieuwe generaties nematoden komen na de ontbinding van de slak vrij in de grond en gaan op zoek naar nieuwe prooien.
Aaltjes kun je gemakkelijk online bestellen
6. Planten beschermen
Het beschermen van planten is ook een goede methode om slakken tegen te werken. Het gebruik van stro werkt erg goed. Slakken houden niet van de scherpe randen en zullen daarom snel omkeren. Daarnaast is stro ook een super mulch en houd het de grond vochtig en geeft het een extra aanvulling op de bodem. Echter zal alleen stro gebruiken niet werken.
7. Planten tegen slakken
Net als knoflook zijn er nog tal van andere planten die werken tegen slakken. Ze houden niet van de geur en schermt daarom goed af. Onder andere ui, bieslook, tomaat en tijm en munt werken goed om slakken te verjagen.
8. Omarm de vijand van de slak
De natuurlijke vijand van de slak is de egel en kikkers en padden. Deze houden de populatie slakken onder controle. Maar ook kippen en ganzen werken goed mee tegen slakken. Je kunt daarom kippen gebruiken en een vijver aanleggen. Dit hebben wij zelf ook, maar doet voor ons niet voldoende. We zitten namelijk in het bos en rondom moerassig gebied. Wij kijken dus vooral ook naar andere punten.
Lees voor meer handige tips tegen slakken, rupsen, bladluizen, mieren en engerlingen ook onze uitgebreide blog 5 ongedierte in de moestuin
9. Geef je planten in de ochtend water
Slakken houden van vochtige plekken. In de avond en wanneer het regent komen ze tevoorschijn. Je kunt dus het beste je planten in de ochtend water geven. Zo hebben de planten toch hun water en is het aan het einde van de dag weer droog. Dit voorkomt weer een drukke piek met slakken.
10. Slakken rapen
Je kunt er ook voor kiezen om de slakken die je in de avond ziet te rapen. Je kunt ze allemaal verzamelen en op een andere plek loslaten. Doe dit wel wat verder. Of geef ze aan je kippen dat kan ook.
11. Bier tegen slakken
Je kunt werken met een bieraanval. Je gebruikt dan een bakje en deze plaats je tot de rand in de grond. Vul het met bier en 2/3 water. De slakken komen op de geur van gist af en drinken het bier. Het is een effectieve manier, maar geeft wel een vieze plek.
12. Slakken bestrijden met zout
Door het gebruik van zout losse de slakken op. Je zult dit wel moeten doen als het water droger is en in de avond. Maar pas ook op, want te veel zout is ook weer niet goed voor je planten
13. Slakken korrels gebruiken of ijzerfosfaat
Er zijn diverse soorten korrels, maar probeer vooral te kijken naar duurzame en veilige korrels. Die juist niet je hele ecosysteem in de tuin verpesten. Je gebruikt korrels met ijzerfosfaat, dit is de werkzame stof. De stof is volledig afbreekbaar en laat geen sporen na in de bodem. De slakken zullen naar hun schuilplaats gaan en daar doodgaan.