Waterspinazie, wat is het en hoe kweek je het? + recept!

31 december 2021
1501
waterspinazie

Zelf ben ik half Indonesisch en van jongs af aan zijn we vaak naar Thailand en Indonesië gereisd. Als ik in Azië ben eet ik ontzettend graag gerechten met water spinazie, vooral omdat ik het thuis zelden eet. Nu we actief bezig zijn met ons eigen eten te kweken, ben ik toch benieuwd geworden naar waterspinazie. Ik zou deze namelijk graag in ons wekelijks menu toe willen voegen en het kan gemakkelijk in onze koude kikkerlandje gekweekt worden. We moeten wel op een aantal dingen letten, dat gaan we in dit artikel allemaal uitleggen, plus nog een recept voor het bereiden van waterspinazie!

In dit artikel:

 • Wat is waterspinazie?
 • Waterspinazie bereiden + recept
 • Gezondheidsvoordelen van waterspinazie
 • Water spinazie kweken

Wat is waterspinazie?

Waterspinazie is een lange, bladgroene groente met holle stengels die in water of vochtige grond groeit. In Maleisië en Indonesië staat het ook bekend als kangkung. Het staat bekend als phak bung in Thailand, rau muong in Vietnam, trokuon in Cambodja en kangkong in de Filippijnen.

Ondanks de Engelse naam is waterspinazie niet echt spinazie en is het er ook niet botanisch mee verwant. Het (ipomoea aquatica) is een lid van de familie van de convolvulaceae (morning glory). Andere Engelse namen ervoor zijn: moerasspinazie, rivierspinazie en Chinese spinazie.

Als semi-aquatische tropische plant groeit hij overvloedig in natuurlijke waterwegen in Zuidoost-Azië, waar hij inheems is.

Snelle feiten: De 2 soorten waterspinazie

 1. Groene stam waterspinazie
  De soort "groene stengel" heeft smalle bladeren en, zoals de naam al doet vermoeden, een levendigere groene kleur. Het groeit voornamelijk in vochtige grond.
 1. Witte steel waterspinazie
  De soort "witte stengel" heeft pijlvormige bladeren, bredere holle stengels en een lichtgroene kleur. Het groeit voornamelijk in water, vergelijkbaar met rijstplanten.

Is de één beter dan de andere?
Kortom, nee. Meestal is de witte stengelsoort malser dan de groene stengelsoort. Ze zijn allebei lekker, maar zorg er bij het bereiden van groene stengelwaterspinazie voor dat je voorzichtiger bent bij het trimmen en de hardere delen van de stengel weggooit.

Lees ook:  7 Boeken over permacultuur

Groeit waterspinazie agressief?

In zijn ideale natuurlijke omgeving van modderige, vochtige grond aan de oevers van waterwegen, groeit waterspinazie agressief en overvloedig. In Amerika heeft het ministerie van landbouw het zelfs officieel als schadelijk onkruid bestempeld en de teelt ervan streng gereguleerd, waarbij telers en verkopers een vergunning voor schadelijk onkruid moeten hebben!

We hebben gelezen dat de plant kan slagen in goed bewaterde plantenbak met veel zon, wat een geweldige manier kan zijn om hem onder controle te houden als je overweegt om je eigen planten te kweken.

Het enige wat je hoeft te doen is wat stekken nemen (maak ze ongeveer 15 cm lang, net onder een knoop) en wortel ze in water.

kangkong kweken

Waterspinazie bereiden

Om waterspinazie te bereiden, moet je het wassen, bijsnijden en in hanteerbare stukken snijden.

Je kunt zowel de bladeren als de stengels eten. Verrassend genoeg zijn zelfs de holle stengels vrij mals. Snijd gewoon de onderste 2 cm van de stengel weg, die een beetje vezelig kan zijn.

Als je heel jonge en malse waterspinazie hebt, spoel hem dan snel af. Er is weinig trimmen nodig omdat alles mals en eetbaar is - een genot om te bereiden en te eten!

Nadat je hebt bepaald of je het al dan niet wilt knippen, snijd je de stelen in lengtes van 7 cm, inclusief de stelen. Week in een grote bak met koud water om zand en vuil te verwijderen (gruis zal naar de bodem van de bak zakken). Ververs het water 3 keer.

Zorg ervoor dat je de groenten elke keer uit het water tilt, in plaats van de groenten in een vergiet te gieten, anders giet je al dat zand terug op de groenten.

Lees ook zelf gembershot maken

Hoe kook je waterspinazie

Er zijn veel manieren om deze groente te koken, maar de meest populaire manier is om hem te roerbakken in een gloeiend hete wok.

Recept idee:

Ingrediënten lijst:

 • Wat zit er in onze geroerbakte waterspinazie
 • 1 bos waterspinazie
 • (Snijd in stukken van 10 cm, ongeveer 4 kopjes)
 • 4 Thaise rode chili pepers (of 1 als je geen pikant eten gewend bent)
 • 3 grote teentjes Knoflook
 • 2cm gember
 • 1/2 Eetlepel Lichte Sojasaus
 • 1/2 Eetlepel Oestersaus
 • 1 Eetlepel Plantaardige Olie

Lees ook:  Broccoli kweken vanaf zaad + 6 tips voor de beste oogst!

waterspinazie recept

Hoe we onze geroerbakte waterspinazie maken.

1) Snijd de waterspinazie in stukken van 10 cm lang en doe deze in een kom.
Meet vervolgens de sausingrediënten af en doe deze ook in de kom.
Breek de knoflook, pepers en gember en voeg ze toe aan de bovenkant van de kom.

2) Verhit de olie in een grote wok tot zeer heet en voeg dan in één keer de inhoud van de kom toe. Roer en bak snel, draai voor de bodem tot de waterspinazie is verwelkt.

3) Serveer direct.

Gezondheidsvoordelen van waterspinazie

Net als elke groene groente is waterspinazie een krachtpatser op het gebied van voedingsstoffen. Het is rijk aan water, vitamines en andere essentiële voedingsstoffen. Dit zijn de voordelen van het eten van waterspinazie.

 • Waterspinazie helpt bij het afvallen omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vitamines.
 • Verse bladeren van waterspinazie zijn effectief bij het beheersen van het cholesterolgehalte. Diëtisten raden deze groente aan vanwege de antioxiderende en vetarme eigenschappen.
 • Vitamine C en antioxidanten die in het water van spinazie aanwezig zijn, kunnen je huid en haar hydrateren.

waterspinazie kweken

Waterspinazie bewaren

Je kunt waterspinazie kopen in de Aziatische supermarkt of toko maar het is natuurlijk lekkerder om het vers uit de tuin te kunnen plukken. Als je te veel waterspinazie hebt geoogst of gekocht in de winkel dan kan je dit bewaren maar het is eigenlijk een relatief delicate groente, dus kook binnen 1-2 dagen na aankoop/oogst voor het beste resultaat.

Waterspinazie kweken

Kangkong of waterspinazie kan worden vermeerderd door zaden of door stekken. Zaai de zaden in verse potgrond (ongeveer 0,5 centimeter diep zaaien).
Zorg ervoor dat je de zaden constant vochtig houdt.

Onthoud ook dat de temperatuur rond de 20 graden Celsius moet blijven. Kieming vindt plaats binnen een paar weken.
Om het ontkiemen te versnellen kun je de zaden een nacht in water laten weken.

Lees ook:  Moestuinkalender: wat kan je zaaien in januari?

Waterspinazie kweken uit stekken is de gemakkelijkste methode om het te vermeerderen. Snijd van jonge groei enkele 30-40 cm lange stekken en plant 15 cm diep in potgrond.

Water spinazie planten

In een subtropisch en tropisch klimaat kun je water spinazie op elk moment kweken, maar in ons klimaat plant je het tussen de late lente tot de vroege zomer. Kies een standplaats met volle zon en goed doorlatende grond.
Kweek het in de pot (omdat het zo agressief groeit) Je kunt het ook aan de rand van een vijver of andere waterlichamen planten, maar wees voorzichtig want het kan je hele tijd doorwoekeren.

Vereisten voor het kweken van waterspinazie

Bodem
Groeiende water spinazie of morning glory heeft gelijkmatig vochtige, natte en voeding rijke grond nodig met een pH-waarde van ongeveer 6 - 7.

Zon
Waterspinazie groeit in een warm en vochtig subtropisch en tropisch klimaat, dus het is essentieel om hem volle zon te geven. Het groeit echter ook in halfschaduw.

Water
Water spinazie groeit in moerassige gebieden, het heeft constant modderige grond nodig. Diep en regelmatig water geven is belangrijk om de grond bijna nat te houden.

Water spinazie verzorging

Kunstmest
Als je in de volle grond kweekt, hoef je het niet vaak te bemesten, maar in plantenbakken bemest je het om de twee weken met vloeibare mest met een hoog stikstofgehalte.

Plagen en ziekten
De belangrijkste plagen en ziekten zijn stengelrot, zwartrot, bladkever, bladluizen en draadworm.

Oogsten
Een eerste oogstdatum van voedzame waterspinazie is meestal 4 tot 6 weken na het planten - meer afhankelijk van de temperatuur en groeiomstandigheden. Snijd slechts een paar bladeren of de hele plant met bladeren en stengels en laat slechts 3 centimeter groei over, de plant zal opnieuw groeien.

De stengels en bladeren zijn eetbaar. Als je waterspinazie in de volle grond kweekt, pas dan op dat het een invasieve plant is en agressief groeit. Oogst het voor de bloei, zodat het geen zaden kan vormen.

Lees ook Ondegrondse kas: de Walipini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024