Leer snel en eenvoudig je eigen broodjes te bakken met ons recept. Ontdek hoe je moeiteloos de heerlijkste broodjes bakt, perfect voor elke gelegenheid.
Is broodbakken ingewikkeld?
Absoluut niet! Broodbakken is verrassend eenvoudig. Dus aarzel niet en ga aan de slag. Je leert het snelst door gewoon te doen. Zorg ervoor dat de bollen goed rijzen voordat je ze bakt. Als je dit overslaat, zullen ze pas in de oven rijzen. Gebruik een plastic zak of een vochtige theedoek om je deeg af te dekken tijdens het rijzen. Een droge theedoek laat meer lucht door en kan je deeg sneller uitdrogen.
Beste soorten meel voor het bakken van broodjes
Er is een breed scala aan meelsoorten beschikbaar. Voor dit basisrecept zijn patentbloem of tarwebloem perfect. Beide zijn verkrijgbaar in de supermarkt. In mijn ervaring kneedt patentbloem soepeler dan tarwebloem. Gebruik in elk geval geen zelfrijzend bakmeel.
Recept zelfgemaakte broodjes
Benodigdheden:
- Twee grote kommen;
- Vork;
- Werkblad;
- Theedoek;
- Bakpapier.
- Ingrediënten voor het brooddeeg
- 1 eetlepel zonnebloemolie;
- 400 milliliter lauwwarm water;
- 6 gram zout;
- 600 gram meel;
- 7 gram gedroogde gist.
Hoe bak je zelfgemaakte broodjes
Stap 1. Maak het Basisrecept Brooddeeg Volg deze instructies om het basisrecept brooddeeg te maken.
Na de eerste rijs kun je het deeg gaan verwerken. Als je haast hebt of geen geduld hebt, kun je deze stap ook overslaan. Dit zal je brood iets minder luchtig maken.
Stap 2. Vorm de broodjes
Na de eerste rijs kun je de broodjes gaan vormen! Je kunt met dit recept ongeveer 10 tot 12 broodjes maken, afhankelijk van de grootte van je broodjes.
Volg deze stappen om je bollen te vormen:
Trek een stuk deeg los van je bol;
Maak dit plat tussen je vingers;
Vouw de punten naar de onderkant toe;
Maak de punten aan de onderkant aan elkaar.
Op deze manier creëer je een holle ruimte in het midden, waardoor je bollen van binnen mooi luchtig worden.
Stap 6. Laat de bollen nog een keer rijzen
laat de broodjes op de bakplaat nog eens 20 tot 40 minuten rijzen. Dek de bollen af met een plastic zak of theedoek.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 7. Bak je eigen broodjes!
Bevochtig de broodjes lichtjes voordat je ze in de oven plaatst. Bak ze gedurende 20 minuten.
Brooddeeg kneedmachine
Je kunt ook een broodbakmachine gebruiken om het deeg te kneden. Volg simpelweg de instructies in stap 1, maar plaats alle ingrediënten in de bak van je broodbakmachine.
Je hoeft de ingrediënten niet te mengen. Stel je broodbakmachine in op het programma om deeg te kneden, dat meestal ongeveer 20 minuten duurt. Hierna moet het deeg nog 45-90 minuten rijzen.
Sommige broodbakmachines hebben ook een programma dat het kneden van het deeg combineert met de eerste rijs. Dit duurt meestal tussen de 1 en 2 uur.
Variaties op het basisrecept brooddeeg
Voeg 10 gram suiker toe voor zoeter brood; Voor een hartig broodje kun je Provençaalse of Italiaanse kruiden toevoegen. Of gebruik een zelfgemaakte kruidenmix. Voeg de kruiden toe net voordat je klaar bent met kneden en kneed ze goed door het deeg; Voeg ongeveer 50 gram rozijnen toe om krentenbollen te maken. Doe dit net voordat je klaar bent met kneden. Verspreid de rozijnen over het werkblad en rol het deeg eroverheen. Kneed ze goed door het deeg.