Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

22 februari 2023
470
off grid tiny house energie

Met de hoge huurprijzen, belastingen en nutsvoorzieningen kiezen steeds meer mensen voor een minimalistische levensstijl en het bouwen van een Tiny House. Een zorg die hierbij vaak naar voren komt is hoe je je huis van stroom kan voorzien als je niet verbonden bent met het elektriciteitsnetwerk. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je huis van energie te voorzien en zijn veel van deze bronnen hernieuwbaar. In deze blog bespreken we de opties van zonne-energie, hoeveel panelen je nodig hebt voor een Tiny House, we gaan het hebben over wind energie, en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste optie voor jouw Tiny House energie opties.

Tiny House energie - Hoeveel stroom heb je nodig?

Voor een 1-persoons huishouden in een Tiny House is het gemiddelde energieverbruik 1,5 kWh per dag. Dit omvat het gebruik van apparaten zoals een koelkast, telefoon, laptop, verlichting en keukenmachine, en andere kleine verbruikers. Dit gemiddelde kun je gebruiken als leidraad voor je berekeningen voor hoeveel tiny house energie je moet opwekken.

Tiny House energie - Wat zijn de opties?

Bij het bouwen en bezitten van je eigen Tiny House heb je de volledige controle over elk aspect, zo ook over de stroomvoorziening. De meest populaire manieren om stroom te genereren in een Tiny House zijn:

off grid tiny house energie

Zonnepanelen als bron voor Tiny House energie

Zonne-energie is een van de goedkoopste en meest toegankelijke manieren om een Tiny House van stroom te voorzien, vooral omdat zonlicht overal beschikbaar is.

Je kunt dan kiezen voor een dak gemonteerde installatie, waarbij je de zonnepanelen op je dak plaatst om het zonlicht op te vangen.

Een dak gemonteerde installatie is vaak goedkoper en makkelijker te installeren, maar je moet wel controleren of je dak sterk genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen zonder in te storten. Dunne panelen zijn misschien duurder, maar kunnen een oplossing bieden.

Lees ook:  10 Duurzame alternatieven voor je alledaagse dingen die je nu kunt vervangen!

Je kunt ook kiezen voor een grond gemonteerde installatie, waarbij je een reeks zonnepanelen op een perceel naast je Tiny House plaatst. Dit kan alleen als je tinyhouse een vaste standplaats heeft en je genoeg ruimte op je perceel hebt.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig in een tiny house?

Volgens de Nederlandse gemiddelden heb je met 4 zonnepanelen van 300W genoeg energie voor je dagelijks gebruik. Let op: Dit is niet het hele jaar door, vooral niet in de periode van november tot februari. In deze maanden kan een aggregaat de oplossing zijn om de dip op te vangen. Een aggregaat zet benzine of diesel om in stroom, waarmee je je accu's weer kunt opladen en je Tiny House draaiende kunt houden.

Bekijk hier Top 10 beste aggregaat 2023

Een zonnepaneelsysteem bestaat uit meer dan alleen zonnepanelen. Je hebt bijvoorbeeld ook een omvormer nodig. De stroom die de zonnepanelen leveren, kun je namelijk niet rechtstreeks gebruiken omdat er geen 230 volt doorheen wordt geleverd. De omvormer moet een vermogen kunnen leveren dat gelijk is aan, maar liever nog iets meer dan, de som van het vermogen van het aantal apparaten dat je tegelijkertijd gebruikt.

Je hebt ook accu's nodig voor opslag en een acculader om de door de zonnepanelen opgewekte stroom naar de juiste spanning voor je accu's te transformeren. Het aantal accu's dat je nodig hebt, hangt af van de capaciteit die je dagelijks gebruikt. Voor een 1-persoonshuishouden met een dagelijkse capaciteit van 1,5 kW heb je bijvoorbeeld minimaal een AGM accu met een systeemspanning van 12 volt en een benodigde accucapaciteit van 300 Ah nodig. Voor een Lithium accu is dit 150 Ah.

Lees ook:  5 Natuurlijke zoetstoffen

Het is belangrijk om te onthouden dat bewolkte en regenachtige dagen ook deel uitmaken van het weerbeeld. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een dubbele capaciteit, zodat je niet zonder energie komt te zitten op een dag dat er minder zonlicht is.

Lees ook Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Een andere tiny house energie optie is een Sunet solarpad

De Sunet Solarpad is een slim geïntegreerd plug-and-play solarproduct voor thuis. Het is ontworpen als een compleet all-in-one zonne-energiesysteem dat bestaat uit een zonnepaneel, een micro-omvormer, een aluminium steun en windscherm, een 5-meter kabel met standaard stekker, een smart wifi+bluetooth Cubie (met app) en rubberen schroefpootjes. . De Sunet Solarpad is echt te vergelijken met een normale zonnepaneel, alleen nu op stekker en gemakkelijk zelf te installeren en te plaatsen waar jij het wilt. Ook als je in een reguliere woning zit, is de Sunet Solarpad een goede optie om zelf je zonnepanelen in de tuin te plaatsen.

Een van de grootste voordelen van de Sunet Solarpad is dat het eenvoudig in drie stappen zelf te installeren is in slechts vijf minuten. Binnen vijf minuten profiteer je al van de voordelen van een aanzienlijke verlaging van je energierekening. Een ander groot voordeel is dat de Sunet Solarpad op verschillende plaatsen geplaatst kan worden. Dit betekent dat je het ook kunt toepassen op een apparaat dat veel stroom gebruikt op je perceel, in de tuin of als je niet veel tiny house energie verbruikt. Meer informatie is te vinden bij de leverancier.

off grid energie tiny house

Windenergie voor Tiny House

Je kunt er ook voor kiezen een wind turbine te nemen om je off grid tiny house energie te voorzien.

Lees ook:  Hoe maak je calendula (goudsbloem) olie + 9 gezondheidsvoordelen

Windenergie is een uitstekende bron van hernieuwbare energie, mits de omstandigheden in jouw gebied gunstig zijn.

Houd er echter wel rekening mee dat windenergie de meest variabele en een van de duurste manieren is om hernieuwbare energie te produceren. Het is daarom verstandig om het te overwegen als secundaire optie.

Voor tiny houses die gebruik maken van windenergie, worden windturbines vaak geïnstalleerd op het dak of op een stuk grond naast het huis. Het is belangrijk dat de windturbines op de optimale hoogte worden geplaatst om de meeste wind op te vangen en stevig genoeg zijn bevestigd aan de grond zodat ze niet omvallen tijdens harde windstoten. Omdat de turbines en de benodigde bevestigingsapparatuur zo hoog zijn, is windenergie niet de meest populaire optie voor mobiele woningen.

Als je overweegt om windenergie als primaire energiebron te gebruiken, zijn er meer dingen waar je op moet letten. Dit kunnen onder andere zijn:

  • Windrichting en windsnelheid
  • Luchtvochtigheid en dichtheid van de lucht in jouw omgeving
  • Extreme weersomstandigheden zoals stormen of orkanen
  • Lokale bouwvoorschriften
  • Voorafgaande kosten voor installatie en onderhoud

Als je serieus overweegt om windenergie als belangrijkste energiebron te gebruiken, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen over welk type turbine het beste bij jouw situatie past.

Gelukkig wordt er vooruitgang geboekt op het gebied van compactere en gemakkelijker te onderhouden windturbines, maar de kosten blijven een belangrijke overweging die je in gedachten moet houden.

Met de juiste kennis en apparatuur kan windenergie echter een betrouwbare en duurzame manier zijn om je tiny house van energie te voorzien.

Lees ook

© Doepserleven - 2024