Off grid elektriciteit opwekken - 3 manieren

18 juli 2022
1335
off grid elektriciteit

Elektriciteit opwekken - Naarmate de tijd verstrijkt, raak ik meer en meer geïnteresseerd in manieren om minder afhankelijk te worden van moderne systemen. En ik weet dat ik niet de enige ben met deze wens om bijvoorbeeld zelf elektriciteit op te wekken.

De laatste jaren is "Off the Grid" leven iets geworden waar homesteaders en zelfvoorzienende mensen meer en meer nieuwsgierig naar worden. Binnen onze community krijgen we ook veel vragen en reacties over een off grid keuken of badkamer. Hoe krijg je dan bv elektriciteit om te koken?

Wat betekent off grid?

Je hoeft niet naar een afgelegen boslocatie te verhuizen om "off the grid" te gaan. Wanneer de term "off the grid" wordt gebruikt, betekent dit simpelweg dat je niet afhankelijk bent van het openbare nutsvoorzieningen. Door off-grid te leven, kies je ervoor om jouw huis zelf te voorzien van essentiële nutsvoorzieningen zoals water, warmte, en vooral elektriciteit.

Om echt off-grid te leven, zul je alternatieve manieren moeten vinden om in je nutsvoorzieningen te voorzien. Verwarming kan door het verbranden van hout, en water kan zo eenvoudig zijn als het toevoegen van een waterput, maar het grootste off-grid onderwerp is het genereren van je eigen elektriciteit.

Als je jouw eigen elektriciteit opwekt, hoeft dat niet te betekenen dat je huis helemaal afgezonderd is van de wereld. Het geeft je gewoon wat onafhankelijkheid en vrijheid van moderne systemen. Je krijgt controle over hoe jouw elektriciteit wordt geproduceerd en waar je die wilt gebruiken.

Laten we eens nader bekijken waarom je zelf elektriciteit zou willen opwekken, de beste off-grid elektriciteitsopties voor zelfvoorzienend te leven, bronnen voor het uitzoeken van de details voor jouw off-grid opties, en nog veel meer.

Lees meer over off grid wonen

Waarom je eigen elektriciteit opwekken

Er zijn een paar redenen waarom mensen zijn gaan overwegen hun eigen elektriciteit op te wekken. De keuze om dit te doen is vooral persoonlijk en iedereen heeft zo zijn eigen redenen. Mogelijke redenen waarom je zou moeten overwegen uw eigen elektriciteit op te wekken zijn onder meer:

  • Milieuvriendelijke optie
  • De kosten van levensonderhoud gaan omhoog
  • Controle over je elektriciteit
  • Stroomuitval zou minder vaak voorkomen
  • Het kan zichzelf uiteindelijk terugbetalen
Lees ook:  Ons zelfvoorzienend avontuur

3 manieren om je eigen elektriciteit op te wekken

Er zijn verschillende manieren om je eigen elektriciteit op te wekken; sommige manieren zijn bekend en worden wereldwijd gebruikt, terwijl andere minder aandacht krijgen. De drie verschillende manieren waarover we het hier zullen hebben, kunnen op kleinere schaal worden gebouwd om in het dagelijks leven thuis te gebruiken. Het zijn: zonne-energie, windenergie, en micro-waterkracht.

1.     Energie opwekken met zonnepanelen

Zonne-energie is wanneer zonlicht wordt omgezet in energie die warmte of elektriciteit produceert. Wanneer je zonne-energie gebruikt om elektriciteit op te wekken, maak je gebruik van een specifieke technologie die fotovoltaïsch wordt genoemd. Hierbij worden zonnepanelen gebruikt om zonlicht te absorberen en de energie vervolgens om te zetten in elektriciteit.

Dit is een manier om elektriciteit te produceren die zeer bekend is geworden, je ziet steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen op hun velden en op hun gebouwen. Als je overweegt zonnepanelen aan jouw huis toe te voegen, moet je er rekening mee houden dat zonlicht niet constant is. Afhankelijk van waar je woont, kan een grote hoeveelheid ruimte nodig zijn om het licht te verzamelen en om te zetten in voldoende energie om alles wat je nodig hebt van stroom te voorzien.

Als zonne-energie iets is dat je wilt toevoegen aan jouw huis, lees dan meer over zonnepanelen en zelfvoorzienend leven

2. Energie opwekken met wind

Windenergie is het gebruik van een windturbine om elektriciteit op te wekken. De wind laat de wieken van de windturbine draaien, die een generator doen draaien om elektriciteit op te wekken. Windturbines zijn een van de eenvoudigere opties om uit te kiezen wanneer je zelf elektriciteit wilt opwekken. Er zijn verschillende maten, afhankelijk van je elektriciteitsbehoefte.

Lees ook:  Je eigen shampoo maken

Als je van het idee houdt om windturbines te gebruiken voor het opwekken van off-grid elektriciteit, zal je moeten kijken hoe de wind in jouw omgeving is. Je kunt informatie over de wind vinden door plaatselijke weerstations en luchthavens om hun windgegevens te vragen. Een ander hulpmiddel dat kan worden gebruikt om uit te vinden of jouw windhoeveelheid de investering waard is, zijn windkaarten.

off grid elektriciteit

3.     Een micro-waterkrachtsysteem gebruiken om elektriciteit op te wekken

Een micro-waterkrachtsysteem is een manier om elektriciteit op te wekken door energie om te zetten die wordt opgewekt door bewegende watermassa's zoals een beek. Het water stroomt door een turbine die is aangesloten op een generator die elektriciteit opwekt.

Een micro-waterkrachtsysteem werkt alleen als er een bewegende waterstroom in de buurt is van de plaats die je wilt voorzien van stroom. Stromend water is voortdurend in beweging en is een zeer betrouwbare energiebron, maar afhankelijk van jouw locatie kan het een seizoensgebonden bron zijn. Zelfs als je over stromend water beschikt, moet je nog huiswerk doen. Je zult moeten weten of het water voldoende levert om je huis te voorzien van stroom.

Opmerking: Eén ding dat je moet onthouden als je nadenkt over alternatieven voor elektriciteit, is dat ze afhankelijk zijn van natuurlijke elementen (zonlicht, wind, water) om energie te leveren. Je kunt deze natuurlijke gebeurtenissen niet controleren en ze zullen niet altijd meewerken. De beste manier om je hierop voor te bereiden is om een reservegenerator bij de hand te hebben.

Welke manier om elektriciteit op te wekken

Van het net af gaan en in je eigen elektriciteit voorzien is geen kleinigheid; je moet echt je onderzoek doen en uitzoeken welke manier werken voor jouw locatie. Je wilt bijvoorbeeld niet investeren in windenergie als je niet het hele jaar door de juiste hoeveelheid wind hebt.

Lees ook:  Gastblog: hoe ben ik terecht gekomen in ecologisch leven

Wanneer je beslist welke manier voor jou geschikt is, moet je onthouden dat deze keuzes afhankelijk zijn van natuurlijke elementen om stroom te genereren. Als je niet de juiste bron voor jouw manier hebt, zal het niet werken. Aan de andere kant, als je meerdere natuurlijke elementen hebt hoef je er niet slechts één te kiezen, je kunt overwegen ze te combineren.

Als je geïnteresseerd bent in het kiezen van zonne-energie, moet je rekening houden met de hoeveelheid zonlicht dat jouw gebied krijgt gedurende het hele jaar. Als je aan windenergie denkt, moet je rekening houden met de hoeveelheid wind, maar ook hoe sterk de wind in jouw omgeving is. Om een micro-waterkrachtsysteem te gebruiken, moet je een waterbron in de buurt hebben.

Bekijk The doable off grid homestead

Is het de investering waard?

Als je goed onderzoek doet en de juiste optie kiest, dan kan het erg interessant zijn om over te gaan op off grid stroom. De opstartkosten voor het opwekken van je eigen elektriciteit kunnen een beetje prijzig zijn, maar tegenwoordig zijn er steeds meer subsidies. In België krijg je op accu’s bijvoorbeeld een deel terug. Als de initiële kosten eenmaal zijn gemaakt en alles goed is gedaan, zou het opwekken van je eigen elektriciteit zichzelf moeten terugbetalen.

Lees ook

© Doepserleven - 2023