Voedseldroger, wat zijn de ideale instellingen?

25 november 2024
14
voedseldroger

Als je van lekker, gezond en duurzaam eten houdt, dan is een voedseldroger een echte gamechanger. Het is dé manier om groente, fruit en kruiden makkelijk te bewaren en zo lang mogelijk van te genieten. Of je nu gedroogd fruit als snack wilt, je favoriete kruiden voor de winter wilt bewaren, of gewoon je moestuinvoorraden wilt verlengen, met een voedseldroger kun je alles bewaren voor als het buiten niet meer zo zonnig is. Maar wat zijn nu precies de ideale instellingen voor het drogen van je producten? En hoe zorg je ervoor dat je gedroogde voedsel lekker, vers en lang houdbaar blijft?

Hoe werkt een voedseldroger?

Een voedseldroger is eigenlijk een soort mini-oven die geen warmte toevoegt, maar juist vocht uit het voedsel haalt. Dit proces heet dehydreren. Bij het drogen wordt het water uit je voedsel gehaald, zodat bacteriën, schimmels en gisten geen kans krijgen om te groeien. Dat maakt het voedsel lang houdbaar, terwijl de smaak en voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven. Superhandig voor als je lekker wilt genieten van je favoriete producten, ook buiten het seizoen!

De voedseldroger werkt door warme lucht gelijkmatig door de lagen voedsel te blazen, waardoor het vocht snel verdampt. Dit gebeurt meestal op lage temperaturen, zodat de kwaliteit van het voedsel zo goed mogelijk behouden blijft. Je kunt een voedseldroger gebruiken voor fruit, groenten, kruiden, noten, vlees, vis en zelfs voor het maken van je eigen granola of fruitrollen!

voedseldroger

De ideale instellingen voor verschillende producten in de voedseldroger

Fruit is misschien wel het meest populaire om te drogen, en dat is niet zonder reden. Gedroogd fruit is lekker, gezond en je hebt altijd een snack bij de hand! Hier zijn de ideale instellingen voor enkele populaire fruitsoorten:

  • Appels: 7-15 uur bij 45 graden Celsius. Dunne plakjes zorgen voor een kortere droogtijd, maar je kunt het zo zacht of krokant maken als je wilt.
  • Bananen: 6-10 uur bij 45 graden Celsius. Snijd ze in dunne plakjes voor een snellere droogtijd.
  • Aardbeien: 7-15 uur bij 45 graden Celsius. Je kunt ze in plakjes snijden, maar ze kunnen ook in de vorm van halve aardbeien gedroogd worden voor een meer chewy structuur.
  • Peren: 8-16 uur bij 45 graden Celsius. Peren bevatten redelijk veel vocht, dus ze hebben een wat langere droogtijd.
  • Mango: 10-18 uur bij 50 graden Celsius. Mango’s bevatten veel water, dus die drogen best lang, maar het resultaat is heerlijk zoet.
Lees ook:  Zelf tandpasta maken

Groenten zijn ook geweldig om te drogen en kunnen een gezonde aanvulling zijn op je voorraadkast. Hier zijn de ideale instellingen voor een paar veelvoorkomende groenten:

  • Tomaten: 5-9 uur bij 50 graden Celsius. Tomaten hebben van nature veel water, dus je zult ze goed moeten drogen voor een lekkere, krokante snack.
  • Wortelen: 6-10 uur bij 45 graden Celsius. Snijd ze in dunne plakjes of blokjes voor een snellere droogtijd.
  • Paprika’s: 4-8 uur bij 45 graden Celsius. Snijd ze in dunne repen voor een snelle droging.
  • Broccoli: 10-14 uur bij 50 graden Celsius. Broccoli heeft een behoorlijk hoog watergehalte, dus het duurt even voordat het droog is.
  • Erwten: 4-8 uur bij 45 graden Celsius. De peulen moeten verwijderd worden voordat je ze in de voedseldroger doet.

Kruiden drogen is super makkelijk en je hebt de ideale droogtijd snel te pakken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Basilicum: 5-9 uur bij 50 graden Celsius.
  • Oregano: 5-9 uur bij 50 graden Celsius.
  • Peterselie: 5-9 uur bij 50 graden Celsius.

Kruiden hebben weinig water, dus ze drogen super snel. Zorg er wel voor dat je ze niet te lang droogt, want dan verlies je veel aroma!

Vlees, zoals jerky, is een populair product om te drogen. Het is een geweldige bron van eiwitten voor onderweg of voor lange opslag. Hier de ideale instellingen:

  • Vlees Jerky: 4-6 uur bij 55-60 graden Celsius. Je wilt het vlees goed droog maken, maar niet te hard.
  • Vis Jerky: 12-14 uur bij 55-60 graden Celsius. Vis bevat veel vet, dus het duurt langer om te drogen.
Lees ook:  Top 10 wildpluk boeken - eetbare planten

Waar hangt de droogtijd vanaf?

De droogtijd van je producten is afhankelijk van verschillende factoren. Wat goed om te weten is, is dat de droogtijd per product verschilt, en het kan ook afhankelijk zijn van de instellingen die je kiest. Hier zijn de belangrijkste factoren die de droogtijd beïnvloeden:

  • Hoe dikker je product, hoe langer het duurt om het volledig te drogen. Dus als je een lekker, dun plakje fruit wilt, snijd het dan zo dun mogelijk. Voor gedroogd fruit is 0,5 cm een ideale dikte.
  • De temperatuur speelt een grote rol. Bij te hoge temperaturen kunnen de smaak en de voedingsstoffen verloren gaan. Het is daarom aan te raden om een voedseldroger te gebruiken op een temperatuur tussen de 40 en 50 graden Celsius. Voor fruit en groenten kun je meestal 45 graden aanhouden, maar voor noten of vlees wil je een iets hogere temperatuur gebruiken, rond de 55-60 graden Celsius.
  • Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe langer het duurt om je producten te drogen. Bij vochtig weer duurt het drogen dus langer dan in bij droog weer.
  • Producten met veel water, zoals meloen of tomaten, hebben veel meer tijd nodig om te drogen dan bijvoorbeeld kruiden of wortelen. Let dus goed op het vochtgehalte!
  • Sommige mensen houden van hun gedroogde fruit lekker chewy, terwijl anderen het liever krokant hebben. Als je het iets zachter wilt, kun je het eerder stoppen met drogen. Maar als je voor de ultieme knapperigheid gaat, dan duurt het drogen wat langer.
voedseldroger

Hoe bewaar je gedroogd voedsel?

Het is niet alleen belangrijk om je gedroogde producten goed te drogen, maar ook om ze goed op te slaan. Een goede opslag kan het verschil maken tussen een smakelijke snack en een bedorven product. Hier zijn een paar tips voor de opslag van je gedroogde voedsel:

  • Bewaar je gedroogde producten in luchtdichte containers. Dit voorkomt dat vocht en lucht het voedsel aantasten. Het beste is om glazen potten of vacuumzakken te gebruiken. Vacuumverpakkingen zorgen er bovendien voor dat je ruimte bespaart!
  • Je kunt gedroogd voedsel het beste op een koele, donkere plek bewaren, zoals een kelder of een donkere kast. Bewaar het niet op een warme plek, want dan gaat de kwaliteit snel achteruit.
  • Het is handig om je gedroogde producten in kleinere porties op te slaan. Dit voorkomt dat je telkens een grote pot opent en het risico loopt dat je gedroogde voedsel bederft door lucht of vocht.
Lees ook:  Kruiden stekken – 8 Favoriete kruiden

Hoe lang blijft gedroogd voedsel goed?

Gedroogd voedsel blijft meestal 4 tot 12 maanden goed, afhankelijk van de bewaartemperatuur en hoe goed het verpakt is. Hoe koeler en donkerder de opslag, hoe langer het blijft.

Met deze tips ben je helemaal klaar om te beginnen met voedseldrogen! Het is niet alleen een praktische manier om voedsel te bewaren, maar het zorgt ook voor een geweldige voorraad voor de winter, of voor een lekkere snack op elk moment.

© Doepserleven - 2024