Myiasis - huid maden ziekte bij konijnen

18 november 2021
500
diarree bij konijnen

Wat is "Myiasis?

Myiasis wordt ook wel ‘huid maden ziekte’ genoemd. Het gebeurt wanneer vliegen hun eieren op je konijn leggen, en die eieren komen uit in maden. Maden van bromvliegen: bromvliegen en groene flessen, zijn het gevaarlijkst.

Ze kunnen binnen 24 uur in het vlees van je konijn eten, wat in een zeer korte tijd tot de dood kan leiden.

Nu je weet wat Myiasis is wil je natuurlijk meer weten

In dit artikel behandelen we de volgende vragen:

 • Hoe kun je Myiasis voorkomen?
 • Lopen mijn konijnen gevaar?
 • Welke factoren verhogen het risico?
 • Hoe weet je of jouw konijn Myiasis heeft?
 • Wat te doen als je merkt dat je konijn Myiasis heeft?
 • Hoe wordt Myiasis behandeld?
 • Dus wat moet je nog weten?

myiasis

Hoe kun je Myiasis voorkomen?

 • Controleer de billen van je konijn elke dag, meer dan eens per dag in de zomer.
 • Als er urine of ontlasting is, reinig en droog het gebied dan.
 • Houd de omgeving van de konijnen schoon zodat vliegen niet worden aangetrokken. Verwijder vuil strooisel en beddengoed.
 • Breng spray van excellent of een soortgelijk product aan zoals aanbevolen door de fabrikant. Dit product kan worden gebruikt als jouw konijn risico loopt op Myiasis, zoals aanbevolen door jouw dierenarts.
 • Als je konijn zwaarlijvig is, moet het afvallen zodat de gewrichten minder belast worden, het goed kan hurken tijdens het toiletbezoek en het zichzelf goed kan schoonmaken.
 • Als je konijn een wond heeft, houd hem dan schoon en droog.
 • Als je vermoedt dat je konijn urinewegproblemen heeft, ga dan naar de dierenarts voor diagnose en behandeling.
 • Als je konijn ongewoon natte ontlasting produceert, ga dan naar de dierenarts voor diagnose en behandeling, en wees erop voorbereid om het dieet dienovereenkomstig aan te passen. Lees ook: Diarree bij konijnen
 • Als je vermoedt dat jouw konijn artritis heeft, vraag dan de dierenarts om ontstekingsremmende medicijnen om pijn in de gewrichten te verlichten en ervoor te zorgen dat het geen overgewicht heeft.

Lopen mijn konijnen gevaar voor huid maden ziekte?

Alle konijnen lopen risico op Myiasis. Je moet nooit denken dat het bij jou anders zal zijn.

Lees ook:  Alles over kippen in de rui

Lees ook: Snuffelen “verkoudheid” bij konijnen

Welke factoren verhogen het risico?

 • Tijd van het jaar

Myiasis komt vooral veel voor in de zomer, maar kan op elk moment van het jaar voorkomen.

 • Konijnen met een vuil achterwerk

Dit gebeurt meestal bij konijnen met lang haar of vanwege een slecht dieet, waar ontlasting of blinde darm keutels zich ophopen, of vanwege pijnlijke gewrichtsaandoeningen zoals artritis.

Elk konijn met een vuil achterwerk loopt een zeer hoog risico op Myiasis.

Urine op de vacht van je konijn kan ook vliegen aantrekken.

 • Wonden

Als jouw konijn een verwonding heeft, zullen vliegen worden aangetrokken door de geur van bloed.

oormijt herkennen

Hoe weet je of jouw konijn Myiasis heeft?

Hoewel levende maden het meest voor de hand liggende teken van Myiasis bij jouw konijn zijn, zijn levende maden misschien niet het eerste dat je opvalt.

Andere tekenen van een konijn met Myiasis zijn onder meer:

 • Je konijn wordt stil en moe
 • Gebrek aan eetlust
 • Stoppen met drinken
 • Een sterke geur van hen of van het hok

Hoewel dit vrij algemene symptomen zijn, moet je, als je je konijn ooit abnormaal ziet gedragen, er altijd voor zorgen dat je ze allemaal goed controleert om er zeker van te zijn dat er geen bewijs is van Myiasis.

Zelfs als je geen levende maden kunt zien, als je konijn onwel lijkt, breng hem dan altijd naar je dierenarts. Konijnen verbergen zich van nature als ze zich niet lekker voelen, dus als ze tekenen van angst vertonen, zijn ze vaak behoorlijk ziek.

konijnen en gezelschap

Wat te doen als je merkt dat je konijn Myiasis heeft?

Dit is een noodgeval. Niet vertragen. Je moet jouw konijn onmiddellijk naar een dierenarts brengen. Zijn leven is in gevaar en hij heeft hevige pijn omdat hij levend wordt opgegeten.

Blijf allereerst kalm, maar bel direct jouw dierenartsenpraktijk. Huid maden ziekte is een echte noodsituatie – dag of nacht – en de behandeling kan niet wachten. Zolang het je reis naar de dierenarts niet vertraagt, pluk je alle maden die je kunt zien met een pincet. Dompel het konijn niet onder in water. De vacht in het getroffen gebied moet mogelijk worden geschoren en natte vacht verstopt de tondeuse.

Lees ook:  11 Boeken over dieren houden

Huid maden ziekte is een zeer ernstige aandoening en helaas is het vaak dodelijk. Konijnen kunnen echter volledig herstellen als de aandoening snel wordt gevonden en behandeld. Als de larven al in het konijn zijn, zal die pijn hebben en ernstig in shock zijn, en ze hebben echt een dierenarts nodig.

Hoe wordt Myiasis behandeld?

De dierenarts zal jouw konijn meestal verdoven om een ​​zeer grondig onderzoek uit te voeren. De vacht wordt weggeknipt zodat de dierenarts alle maden op het lichaam van je konijn kan vinden en verwijderen. Anesthesie brengt een veel hoger risico met zich mee dan normaal, omdat je konijn in shock kan zijn.

Als de dierenarts constateert dat maden al in het lichaam van het konijn hebben gegeten, kan euthanasie worden aanbevolen.

hoeveel ruimte heeft een konijn nodig

Dus wat moet je nog weten?

 • Konijnen zijn bijzonder vatbaar voor Myiasis als ze niet in staat zijn zichzelf schoon te houden van urine en ontlasting.
 • Urineweginfectie of blaasstenen/slib kunnen urinedruppels veroorzaken, de vacht doordrenken met urine en vliegen aantrekken.
 • Obesitas kan het voor een konijn onmogelijk maken om urine of uitwerpselen van zijn vacht te verwijderen en dat geldt ook voor artritis, wat nog problematischer wordt door obesitas. Bovendien kan zwaarlijvigheid het voor een konijn erg moeilijk maken om goed te hurken als het naar het toilet gaat en de vacht vuil kan worden.
 • Pijnlijke gebitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat een konijn terughoudend is of zichzelf niet goed kan schoonmaken en kan ook resulteren in een vervuild achterwerk.
 • Een ander probleem zijn de onhygiënische leefomstandigheden. Vervuild strooisel en strooisel moeten regelmatig, bij voorkeur dagelijks, worden verwijderd. Als het in het hok van het konijn wordt achtergelaten, zal het ook vliegen aantrekken en zelf de vacht bevuilen.
 • Het is geheel aan de eigenaar om het konijn regelmatig te controleren. Zelfs gezonde, actieve konijnen krijgen van tijd tot tijd vuile billen en we kunnen er nooit van uitgaan, omdat onze konijntjes meestal schoon zijn, dat ze altijd schoon zullen zijn.Vooral in de zomermaanden moeten konijnen minimaal twee keer per dag worden gecontroleerd. Het duurt maar een paar uur van vliegen die eieren leggen tot maden die uitkomen en in het vlees van een konijn eten en als ze eenmaal zijn gevestigd, kan enorme schade worden aangericht, waarvan veel konijnen niet herstellen.
 • Als het achterwerk vuil is, was deze dan met warm water en een shampoo voor kleine huisdieren. Grondig spoelen en drogen. Het is bekend dat de geur van vochtige vacht ook vliegen aantrekt!
 • Urine die op de vacht en de huid achterblijft, kan brandwonden veroorzaken, waarbij de huid rood, ontstoken en zeer pijnlijk wordt. Vraag je dierenarts om ontstekingsremmende medicijnen en om een ​​actuele crème die een barrière vormt en tegelijkertijd de huid hydrateert. Probeer niet alleen de onmiddellijke symptomen te behandelen, maar probeer ook vast te stellen waarom dit gebeurt, voorkomen is veel beter dan genezen.
 • Houd er rekening mee dat het niet altijd de onderkant is die vuil kan worden, Myiasis komt bijvoorbeeld verrassend vaak voor net boven de staart en in andere delen van het lichaam van het konijn.
 • Het is mogelijk om middelen te kopen om op de vacht van je konijn aan te brengen die voorkomen dat vliegeneieren uitkomen.
  Deze alleen zijn echter geen vervanging om ervoor te zorgen dat jouw konijn gezond genoeg is om in de eerste plaats niet vatbaar te worden, en er kan niet op worden vertrouwd om de regelmatige controles van de billen van het konijn te vervangen en eventuele vervuiling onmiddellijk aan te pakken.

Lees ook:  Legkip kopen, hoe en wat?

Heb jij een konijn gehad die Myiasis heeft? Vertel ons je ervaring in de reacties!

Lees ook: Konijnen en gezelschap

2 comments on “Myiasis - huid maden ziekte bij konijnen”

 1. Mijn twee konijnen ook myiasis gekregen. Komt omdat ik teveel wil verwennen. Teveel biks en groente. Nu gedwongen op dieet. Als ze hersteld zijn dan houd ik de trend aan. Was geschrokken hoe snel zich dat manifesteerd. Even wat later en ik kon ze laten inslapen. Dierenarts heeft konijn gewassen en geschoren. Nu moet ik beide ze 8 dagen nazorg geven. 2 keer honingzalf en een keer mondspuit met pijnstillend en onstekingsremmend middel oer dag. Zeer intensieve week daardoor. Ik dacht ook dit overkomt mij niet. Toen ik een waste voordat ik naar dierenarts ging kropen de maden door de badkamer. Wat mij meest opviel traject ervoor was dat een veel jeuk had met krabben en bijten. Lange tijd behandeld tegen vachtmijt. Bij de ander niet maar deze kreeg je juist de myasis. Ze had angst, kroop weg of was heel onrustig. Uiteindelijk de ander aangestoken. Tip, breng lavendelgeur aan bij kooi en konijnen. Die vliegen haten dat.

 2. Wat naar dat het jullie overkomen is! Bedankt voor de handige info over de symptomen voordat je het ontdekte. Wij hopen dat je konijntjes weer helemaal opknappen, gelukkig was je er op tijd bij! Het is al heel snel te laat..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023