Wat kan je allemaal in een kas kweken?

18 november 2024
6
kas kweken

Heb jij een kas in je tuin, of droom je er al heel lang van om er eentje aan te schaffen? Dan ben je vast nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt kweken in zo'n fijne ruimte. Een kas biedt namelijk de perfecte omstandigheden voor planten die meer warmte en bescherming nodig hebben dan ons wisselvallige Nederlandse en Belgische klimaat altijd kan bieden. Of je nu een fanatieke moestuinierster bent of je droomt van zelfvoorzienend leven, een kas opent een wereld aan mogelijkheden. In deze blog vertel ik je alles over wat je in een kas kweken kunt, hoe je de ruimte het beste indeelt en welke groenten en fruit het geweldig doen in zo'n heerlijke, beschermde omgeving.

Wat is de beste indeling van een kas?

Een goede indeling is de sleutel tot succes in je kas. Je wilt natuurlijk dat alles goed groeit, maar tegelijkertijd moet de ruimte praktisch zijn. Hier zijn een paar tips voor een slimme indeling:

  1. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om in je kas te bewegen en bij alle planten te komen. Gebruik bijvoorbeeld smalle paden of verhoogde bedden, zodat je makkelijk overal bij kunt zonder de planten te beschadigen.
  2. Zet je planten zo neer dat ze voldoende licht krijgen. Planten die veel zon nodig hebben, zet je het beste dichter bij de ramen. Zorg dat je planten niet in de schaduw van elkaar staan, anders wordt het een beetje chaos.
  3. Het is ook handig om ergens een werkplek te hebben waar je bijvoorbeeld zaadjes kunt inplanten, je planten kunt verpotten of je oogst kunt verwerken. Dit kan een klein tafeltje of werkblad zijn.
  4. Neem combinatieteelt mee in de kas. Zo plaats je planten die elkaar versterken bij elkaar. Dit kan plagen en schimmels voorkomen.
kas kweken

De kas kalender – Wanneer kun je wat zaaien en oogsten in de kas?

Er zijn het hele jaar door mogelijkheden om je groenten en fruit te kweken. Weet je niet helemaal wat je wanneer kunt kweken in een kas? Hier is een uitgebreide kas kalender met de activiteiten per maand. Zo kun je optimaal profiteren van je kasruimte!

Lees ook:  Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

Januari

Dit is het ideale moment om je kas voor te bereiden op het nieuwe tuinseizoen. Begin met het zaaien van tomaten, paprika’s, komkommers en andere gewassen die van warmte houden. Een warme kas biedt de perfecte omstandigheden voor deze zaadjes om te ontkiemen. Heb je een koude kas? Dan kun je deze beter binnen voorzaaien!

Februari

In een koude kas kun je beginnen met het zaaien van sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes. Als je in de herfst meiraapjes buiten hebt gezaaid, kunnen ze goed overwinteren. Aardbeien kun je nu ook oppotten in de kas. In een warme kas kun je beginnen met het zaaien van zomerprei, tomaten en koolrabi, broccoli en bloemkool kunnen voorgezaaid worden in de koude kas.

Maart

Het is tijd om gewassen die je in februari hebt voorgezaaid uit te planten. Broccoli, bloemkool en koolrabi kunnen nu in de koude kas worden gezet. Buiten kun je tuinbonen, erwten en worteltjes zaaien. Als de temperatuur het toelaat, kunnen ook tomaten, pepers en paprika's in een warme kas of binnen verder opgroeien.

April

Vanaf nu kun je verschillende soorten selderij voorzaaien in de kas, zoals groene en witte selder. Bloemkolen kunnen ook worden voorgezaaid. Eind april kunnen courgettes, pompoenen en boontjes in de kas of buiten worden gezaaid. Ook tomaten en paprika’s kunnen in de kas worden geplant, wanneer de temperatuur hoger is.

Mei

De kas staat nu vol met groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers, meloenen, aubergines en komkommers. Let op dat je meloenen en komkommers pas halverwege mei buiten plant, want ze zijn gevoelig voor kou. Ook basilicum, dat veel beter in de kas groeit dan buiten, kan nu geplant worden. Aardbeien komen vaak in bloei en kunnen buiten of in potten verder groeien.

Juli

Nu is het tijd om te oogsten! Je kunt genieten van de vruchten van je arbeid: tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines en kruiden zoals basilicum en munt. Ook meloenen, perziken en bessen beginnen goed te rijpen. Houd je kas goed in de gaten, zodat je de planten optimaal blijft verzorgen.

Lees ook:  Beste tuinkas - top 5 van 2024

Augustus – September

Eind augustus is het tijd om spinazie te zaaien, zowel in de kas als buiten. In de kas kun je ook nog sla en rucola zaaien voor een herfst- en winteroogst. Eind september en begin oktober is het tijd om winterbloemkool te zaaien, die je in de wintermaanden in de kas kunt uitplanten.

Oktober – November

Zolang er geen nachtvorst is, kun je blijven oogsten uit je kas. Groenten zoals boerenkool, spruitjes en prei blijven groeien en kunnen in de koudere maanden geoogst worden. Gebruik compost of goed verteerde stalmest om de bodem in de kas te verbeteren, zodat je de kas klaarmaakt voor de winter.

December

De laatste oogst van het jaar komt binnen! Geniet van de vruchten die je nog hebt, zoals prei en spruitjes. Het is ook een goed moment om je kas voor te bereiden voor de wintermaanden, zodat je volgend jaar weer met frisse energie kunt beginnen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kas_(gebouw)

Kweken in een kas in volle grond of potten?

Nu vraag je je misschien af: "Moet ik mijn planten in de volle grond zetten, of toch maar in potten?" Beide opties hebben zo hun voordelen.

Volle grond

Planten die diep wortelen, zoals wortels, aardbeien en paprika’s, hebben het vaak beter in de volle grond. De aarde biedt een grotere voedingsbron en ze kunnen goed wortelen. Als je kas groot genoeg is, kun je zelfs een moestuinbed inrichten.

Als je planten een beetje ruimte nodig hebben om te groeien, is de volle grond ideaal.

Potten

Potten zijn flexibel en makkelijk te verplaatsen. Ze zijn ideaal voor kleinere ruimtes of voor planten die niet te veel wortelruimte nodig hebben, zoals tomaten, kruiden of sla.

Lees ook:  DIY - zelf zeep maken - in 11 simpele stappen + filmpje!

Als je beperkte ruimte hebt, of als je je planten liever in groepen hebt staan om makkelijker te verzorgen, zijn potten een goede keuze.

Welk fruit doet het goed in een kas?

Fruitbomen en -struiken kunnen uitstekend gedijen in een kas. De extra warmte zorgt ervoor dat ze sneller groeien en eerder vruchten dragen. Aardbeien groeien fantastisch in de kas, vooral in hangende potten of verhoogde bedden.

De warme omgeving van een kas maakt vijgen een perfecte keuze. Ze houden van warmte en zon. Sinaasappels, citroenen en grapefruits doen het uitstekend in een kas, vooral als je ze in potten zet en ze voldoende zonlicht geven.

Ze hebben veel ruimte nodig, maar in een kas groeien druivenplanten snel en geven ze een heerlijke oogst.

kas kweken

Welke groenten planten groeien het beste in een kas?

Groenteplanten die veel warmte nodig hebben, doen het prima in een kas. Hier zijn een paar toppers:

  • Tomaten zijn favoriet in de kas! Ze hebben veel zonlicht en warmte nodig, wat de kas biedt.
  • Paprika’s en chili’shouden van een warme, beschutte omgeving, dus een kas is de perfecte plek voor hen.
  • Ook komkommers hebben een lang, warm groeiseizoen nodig. In de kas kunnen ze zich helemaal uitleven.

Welke planten groeien niet graag in een kas?

Niet alle groenten zijn gek op de hitte van een kas. Sommige planten hebben liever koele omstandigheden. Denk hierbij aan:

  • Aardappelen, deze wortelgroente houdt niet van de constante warmte en doet het beter buiten in de grond.
  • Erwten en bonen hebben wel wat warmte nodig, maar ze groeien meestal beter in de frisse buitenlucht.
  • Sla kan wel in een kas, maar als het te heet wordt, gaat het snel bloeien. Zorg voor een koele kas of schaduw voor de beste groei.

Met deze tips kun je optimaal genieten van je kas! Het is een heerlijke plek om te experimenteren, te kweken en van je eigen groente- en fruitoogst te genieten.

© Doepserleven - 2024