zelf dennen hoestsiroop maken

30 april 2022
1521
dennen siroop maken

Dennen hoestsiroop maken - Het is weer de tijd dat de dennenknop komen en dat is ideaal om zelf hoestsiroop te maken. Een rondje langs wat jonge dennen en je hebt zo al heel wat knoppen verzameld.

Ingrediënten dennen hoestsiroop maken

Om ongeveer 400 ml hoestsiroop te maken heb je het volgende nodig:

 • 400 gram verse dennenknoppen
 • Je kan er ook voor kiezen om tijm toe te voegen houd dan rekening met de verhoudingen.
 • 400 gram kristalsuiker
 • Een zeef of kaasdoek
 • Een glazen schone pot

Bereiding van dennen hoestsiroop

 1. Zorg dat je de verse dennenknoppen goed schoon wast. Om te voorkomen dat er bv dieren overheen plassen kun je ook het beste de hogere plukken. Doe dit goed en met schoon water. Je zult zien dat er veel van af komt. Maar ook de sappen die belangrijk zijn.
 2. Zeef daarna de dennen door een kaasdoek of gebruik een fijne zeef. De kaasdoek zal er voor zorgen dat je bijna geen kleine deeltjes meeneemt die er later troebel uitzien.
 3. Kook 450 ml dennenwater ongeveer 30 minuten goed door. Roer het goed door en druk met een pollepel op de jonge dennenknoppen. Zo breken ze en kunnen de gezonde stoffen extra goed opgenomen worden in het water
 4. Giet vervolgens de 400 gram suiker bij het gekookte sap. Je kunt er ook voor kiezen om met honing te werken. Wij hebben slechts 1/5 deel honing erbij gedaan.
 5. Kook het geheel over 10 tot 15 minuten goed in. Dit zorgt daarna voor een mooie stevige hoestsiroop.
 6. Schenk de siroop over in een schone glazen pot. Je kunt je eigen dennensiroop goed bewaren. Dat komt door de hoeveelheid suiker die erbij zit.
Lees ook:  Top 8 beste LED kweeklamp 2023

De dosering van je eigen gemaakte dennensiroop is 3 x per dag een eetlepel van de siroop als je verkoudheidsklachten ervaart.

Je kunt de fles op een schone, donkere en koele plek zeker een half jaar bewaren. Maar oordeel voor ook goed zelf.

Dennen en sparsiroop

Je kunt ook de variant maken met de spar. Hiervoor gebruik je de jonge scheuten die doorkomen. Je kunt alleen de jonge knoppen gebruiken.  De werking van beide is ongeveer het zelfde bij verkoudheid.

Je kunt de den herkennen aan de Duo naalden en de Spar aan de Solo naalden. Door de eerste letter weet je met welke je te maken hebt.

 

Gezondheidsvoordelen van dennen hoestsiroop

 • Dennensiroop heeft een versterkende werking op de longen en is daarom bij bronchiale hoest goed te gebruiken. Het heeft een bronchiënverwijdende eigenschap.
 • De siroop zorgt voor een slijmoplossing en heeft een hoge hoeveelheid van vitamine c en werkt bloedzuiverend.
 • De den werkt ook goed bij vermoeidheid en gewrichtspijn
 • Maar ook bij spierspanning en spierpijn

Lees ook zelf Je eigen verkoudheidstinctuur maken

 

One comment on “zelf dennen hoestsiroop maken”

 1. Leuk recept! Ik ga voor deze snelle variant en maak tegelijkertijd een 'slow'-variant. Geruststellend dat je de spar ook kunt gebruiken, want al dacht ik goed opgelet te hebben, ik heb dus toch sparrenknoppen geplukt.... 😉
  groetjes, Tamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023