Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt doen met kruiden die rechtstreeks uit je tuin komen. Je kunt ze in vrijwel elk recept gebruiken, ze toevoegen aan zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, kruidenolie maken, ze mengen met zout en zelfs je eigen luxe kruidenazijn maken.
Kruidenazijn is een geweldige aanvulling op je voorraadkast en het zal smaak toevoegen aan elk recept. Bonus: ze zijn gemakkelijk te maken in je keuken: alles wat je echt nodig hebt zijn twee ingrediënten en een beetje tijd.
Je kunt super creatief zijn met het uitproberen van verschillende kruiden en azijn combinaties totdat je je absolute favoriete smaak mix hebt gevonden. Bovendien kun je ze bewaren in weckpotten voor een eenvoudige en klassieke look.
Wat is kruidenazijn?
Kruidenazijn is gewoon een andere naam voor azijn op basis van kruiden. Kruidenazijn is getrokken met kruiden in een azijn naar keuze om een beetje smaak toe te voegen.
Kruidenazijn wordt gemaakt door kruiden voor langere tijd te laten trekken in een azijn naar keuze. Dit eenvoudige proces is om uw azijn een beetje of veel (afhankelijk van je smaak) van extra kruid smaak. Wanneer je kruidenazijn wordt toegevoegd aan een recept, het geeft dat recept een extra boost van kruiden smaak, ook.
Manieren om kruidenazijn te gebruiken
Azijn wordt gebruikt voor veel verschillende dingen in de keuken en het huishouden, en de getrokken azijn met kruiden verandert niets aan de samenstelling; het verandert alleen de smaak en de geur. Deze kruidenazijnen kunnen door elkaar worden gebruikt in elk recept waar azijn nodig is.
Enkele voorbeelden voor het gebruik van kruidenazijn:
- Salade dressings
- Marinades voor vlees
- Sauzen
- Roosteren van groenten
- Een geweldige toevoeging aan pastasalades
- Inmaken (leer hier hoe u snel groenten kunt inmaken)
- Voeg een scheutje toe aan soepen voor de smaak
- Als leuke kado
Schoonmaken met kruidenazijn
Gedistilleerde azijn wordt veel gebruikt als natuurlijk schoonmaakmiddel voor alle doeleinden. Het nadeel hiervan is de geur die het achterlaat. Een manier om de geur te omzeilen is om je schoonmaakazijn te laten trekken met verschillende kruiden en citrusschillen.
Methoden om kruidenazijn te maken
Het maken van je eigen kruidenazijn is heel eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Er zijn echter twee verschillende methoden die je kunt gebruiken om je azijn te laten trekken met kruiden. Je kunt de verwarmde methode of de onverhitte methode gebruiken.
Bij de verwarmde methode wordt de azijn van je keuze op het fornuis verwarmd tot hij een temperatuur van 180 graden heeft bereikt. Daarna wordt hij over de kruiden van je keuze gegoten. De onverhitte methode is wanneer je gewoon onverhitte azijn combineert met het kruid dat je hebt gekozen.
Opmerking: Wanneer je gedroogde kruiden gebruikt, werkt de verhitte methode het best om de smaken naar boven te brengen.
Azijnsoorten en kruiden om uit te kiezen
Er zijn verschillende azijnsoorten en kruidencombinaties die je kunt gebruiken om je eigen infusies te maken. Zoals ik al eerder zei, kan je je kruidenazijn vervangen in elk recept dat azijn vereist. Het kiezen van je azijn hangt af van je smaakvoorkeuren en ook waar het later voor gebruikt gaat worden.
Verschillende soorten azijn opties kunnen omvatten:
- Apple Cider azijn
- Rode Wijn azijn
- Witte Wijn azijn
- Balsamico azijn
- Champagne azijn
- Rijst azijn
- Basis witte gedistilleerde azijn
Als je niet zeker weet welke azijn je moet gebruiken voor je eerste zelfgemaakte kruidenazijn, kun je het beste witte wijnazijn proberen. Het is een vrij neutrale (zowel geur als smaak) azijn, dus je kunt er wat kruiden aan toevoegen en een goed gevoel krijgen voor welke kruidencombinaties je het lekkerst vindt, voordat je op avontuur gaat in de gewaagdere azijnsoorten die er zijn.
Bij het kiezen van kruiden is alles mogelijk. Je kunt gewoon één kruid gebruiken of creatief zijn met verschillende combinaties. De kruiden die je gebruikt kunnen zowel gedroogd als vers zijn wanneer je thuis kruidenazijn maakt.
Kruiden om uit te kiezen zijn onder andere:
- Dille
- Salie
- Oregano
- Venkel
- Baai
- Lavendel
- Munt
- Tijm
- Citroenmelisse
- Basilicum
- Rozemarijn
Basis kruiden en azijn combinaties om te proberen:
- Champagne azijn & citroen tijm
- Rijstazijn & munt
- Balsamico azijn & tijm
- Witte wijnazijn & citroenmelisse
- Witte wijnazijn & dillekruid & knoflookteentjes
- Rode wijnazijn & salie & tijm & rozemarijn & een paar peperkorrels
- Zoek op bol.com naar verschillende soorten azijnen om inspiratie op te doen
Hoe maak je je eigen kruidenazijn
Wat je nodig hebt om kruidenazijn te maken:
Ingrediënten:
- 2 Kopjes azijn naar keuze
- 1 kop verse kruiden of 2 eetlepels gedroogde kruiden
Benodigdheden:
- Glazen potten
- Steelpan (bij gebruik van de verwarmde methode)
- Fijnmazige zeef of kaasdoek
Optioneel:
- Fles voor afwerking
- Trechter
Kruidenazijn maken
Stap 1: Kies de azijn en kruidencombinatie die je gaat maken en beslis of je de verwarmde of onverwarmde methode gaat gebruiken.
Stap 2: Doe de kruiden die je hebt gekozen in uw glazen pot.
Stap 3: Verwarmde methode - giet 2 kopjes azijn in een steelpan en verwarm tot 180 graden, giet het vervolgens over de kruiden die je in het potje hebt gedaan.
Niet-verwarmde methode - Giet gewoon twee kopjes azijn over je kruiden in het potje.
Stap 4: Sluit het potje af en laat je kruiden (bij voorkeur op een donkere en koele plaats) gedurende langere tijd trekken, meestal ongeveer 2 weken (meer of minder tijd, afhankelijk van je smaak). Als je eraan denkt, schudt je de pot om de dag om het trekken en mengen te bevorderen.
Stap 5: Nadat je kruiden hebben kunnen trekken, giet je de azijn door een fijnmazige zeef of kaasdoek in een andere pot of afwerkfles (zo verwijder je eventuele restjes kruiden).
Stap 6: (Optioneel) Voeg een vers stukje van uw gekozen kruid toe aan het potje of flesje met de afwerking. Dit is gewoon voor het uiterlijk.
Opmerking: Dit recept werkt ook voor het trekken van azijn die je van plan bent te gebruiken voor het schoonmaken van het huis. Als die goed ruikt, is die klaar. Proeven zal je toch niet doen.