Zelf likeur maken van je oogst

11 april 2023
1362
zelf likeur maken

Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor vrienden of familie? Of wil je gewoon zelf aan de slag met het maken van likeur? Het maken van zelfgemaakte likeur is eenvoudig en leuk om te doen. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je zelf likeur kunt maken.

Likeur maken is een leuke en eenvoudige manier om thuis je eigen alcoholische dranken te maken. Het proces van het maken van likeur is gebaseerd op het weken van een smaakmaker, zoals fruit, kruiden of specerijen, in alcohol en suikerwater. Door het weken van de smaakmakers in de alcohol en suikerwater, krijgt de likeur zijn unieke smaak en aroma.

Het belangrijkste ingrediënt in likeur is de alcohol, die meestal wordt verkregen uit wodka, gin of pure alcohol. Het alcoholpercentage in likeur moet minimaal 15% zijn, terwijl de hoeveelheid suiker minstens 100 gram per liter moet bedragen. Bij een lager percentage wordt het een likorette genoemd.

Om zelf likeur te maken, heb je alleen alcohol, suikerwater en een smaakmaker nodig. Er zijn ontelbare smaakcombinaties mogelijk om je eigen likeur te maken. Bijvoorbeeld aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille en amandel zijn allemaal populaire smaken. Je kunt ook experimenteren met minder gangbare smaken, zoals salie, lavendel of zelfs groenten zoals komkommer of paprika.

Het proces om zelf likeur te maken is eenvoudig en kan thuis worden gedaan met behulp van een weckpot of een glazen fles. Je voegt de alcohol en smaakmaker toe aan de fles en laat het mengsel enkele weken staan om de smaken te laten infuseren. Na een paar weken zeef je het mengsel en voeg je suikerwater toe om de likeur te zoeten.

Lees ook:  Eikeltjes koffie

Bekijk ook dit ebook om meer recepten te vinden om zelf likeuren te maken

Het uiteindelijke alcoholpercentage van je likeur is afhankelijk van het alcoholpercentage van de basisalcohol die je hebt gebruikt en de hoeveelheid suikerwater die je hebt toegevoegd. Als je een specifiek alcoholpercentage in gedachten hebt, kun je dit eenvoudig berekenen door het juiste volume suikerwater toe te voegen.

Zodra je klaar bent met het maken van je likeur, kun je ervoor kiezen om deze in een glazen fles of karaf te bewaren en te serveren.

Stap 1: Kies de smaak

Het eerste wat je moet doen is bedenken welke smaak je wilt maken. Je kunt bijna overal likeur van maken, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Enkele voorbeelden van populaire smaken zijn limoncello, aardbeienlikeur en kaneellikeur, perenlikeur of een eerlijk zoete frambozenlikeur.

eigen likeur maken met oogst

Stap 2: Kies de alcohol

Voor het maken van likeur heb je alcohol nodig. Wodka en gin zijn goede opties, omdat deze dranken een neutrale smaak hebben en daarom goed te combineren zijn met verschillende smaken. Het alcoholpercentage van de drank die je gebruikt moet minimaal 40% zijn.

Stap 3: Kies de smaakmaker

Vervolgens kies je de smaakmaker voor je likeur. Dit kan bijvoorbeeld fruit, kruiden of specerijen zijn. Kies voor verse ingrediënten voor het beste resultaat. Was het fruit goed en verwijder eventuele pitjes of schillen.

Stap 4: Macereren

Nu is het tijd om de alcohol en smaakmaker te combineren in een weckpot of glazen fles. Laat de ingrediënten enkele weken tot maanden weken, afhankelijk van de smaak die je wilt bereiken. Schud af en toe de fles om de smaken goed te laten mengen.

Lees ook:  Basisrecept brooddeeg

Stap 5: Zeven

Na het macereren van de likeur moet je de vloeistof zeven om eventuele stukjes fruit of kruiden te verwijderen. Gebruik hiervoor een kaasdoek of een fijne zeef. Knijp het fruit of de kruiden uit om zoveel mogelijk sap uit de smaakmaker te halen.

Stap 6: Suikerwater toevoegen

Voeg nu suikerwater toe aan de likeur. De hoeveelheid suiker die je toevoegt is afhankelijk van het recept en je eigen smaak. Gebruik hiervoor kristalsuiker en los deze op in warm water. De hoeveelheid suikerwater hangt af van het gewenste alcoholpercentage. Hoe meer suikerwater je toevoegt, hoe lager het alcoholpercentage wordt.

Stap 7: Bottelen

Giet de likeur in een schone fles of pot en sluit deze af. Laat de likeur enkele weken tot maanden rijpen op een donkere plek om de smaken goed te laten mengen.

Tips en tricks

  • Gebruik altijd schone apparatuur en flessen om te voorkomen dat de likeur bederft.
  • Proef de likeur tijdens het maken om te bepalen of er nog extra smaakmakers of suiker toegevoegd moeten worden

Lees ook onze blog hoe je zelf kaarsen kan maken

© Doepserleven - 2023