Zelf kaarsen maken

17 maart 2023
441
Kaarsen maken

Heb je ooit gedacht om zelf kaarsen te maken? Het is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk en creatief! In deze blog bespreken we de stappen die je moet doorlopen om je eigen unieke kaarsen te maken.

Benodigdheden om kaarsen te maken

Om zelf kaarsen te maken heb je de volgende benodigdheden nodig: was, wick, doe-het-zelf-kaarsenmal en eventueel geurstoffen of kleurstoffen. Was is verkrijgbaar in blokken en er zijn verschillende soorten beschikbaar, zoals paraffine was, soja was, bijenwas, en palmwas. Wick is het touwtje dat je in het midden van de kaars steekt en die zorgt dat de kaars brandt. Doe-het-zelf-kaarsenmallen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en zijn gemakkelijk te vinden in de winkel of online. Geurstoffen en kleurstoffen zijn optioneel, maar geven je de mogelijkheid om je kaarsen een extra dimensie te geven.

Bekijk de Kaarsen maken startersset

Stap 1: Maal je was

Het eerste wat je moet doen is je was malen. Dit doe je door de blokken in kleine stukjes te hakken en deze in een pan te doen. Zet de pan op medium tot laag vuur en blijf de was regelmatig roeren totdat hij volledig is gesmolten.

zelf kaarsen maken

Stap 2: Voeg geurstoffen en kleurstoffen toe

Als je geurstoffen of kleurstoffen wilt toevoegen, is dit het moment om dit te doen. Voeg de geurstoffen toe aan de gesmolten was en roer deze goed door totdat de geur of kleur goed is verdeeld.

Stap 3: Voeg de wick toe

Nu is het tijd om de wick toe te voegen. Doe dit door de wick in het midden van de kaarsenmal te bevestigen. Zorg ervoor dat de wick stevig vastzit en dat hij recht in het midden staat.

Lees ook:  Foerageren, wildpluk tips - 5 gemakkelijke wildpluk planten

Stap 4: Giet de gesmolten was in de mal

Giet de gesmolten was in de kaarsenmal en laat het afkoelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de was niet te snel afkoelt, omdat dit kan leiden tot barsten in de kaars. Laat de kaars minimaal een uur afkoelen voordat je hem uit de mal haalt.

Stap 5: Haal de kaars uit de mal

Zodra de kaars volledig is afgekoeld, is het tijd om hem uit de mal te halen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uit de mal halen, zodat je de kaars niet beschadigt. Wrijf eventueel de randen van de mal in met olie of vaseline, zodat de kaars makkelijker uit de mal te halen is.

Stap 6: Knip de wick

Knip de wick op de juiste lengte, zodat deze ongeveer 1 cm boven de kaars uitsteekt. Dit is belangrijk voor de brandveiligheid en zorgt ervoor dat de kaars op de juiste manier brandt.

Stap 7: Geniet van je zelfgemaakte kaars

Nu is het tijd om te genieten van je zelfgemaakte kaars! Zet hem aan en ontspan bij het zachte licht. Je kunt hem alleen gebruiken of je kunt er nog meer maken en een hele collectie maken!

Zelf kaarsen maken is een leuke en creatieve bezigheid die je veel voldoening kan geven. Het is ook een goedkoop alternatief voor dure kaarsen en geeft je de mogelijkheid om precies te kiezen wat voor geur en kleur je wilt. Probeer het eens uit en laat je verrassen door de resultaten! Het is ook erg leuk om de restjes van andere kaarsen weer te gebruiken en zo te recyclen!

Lees ook:  5 mogelijkheden om in het dagelijks leven water te besparen
kaarsen maken

Tips om veilig te werken

Het maken van kaarsen is een leuke en creatieve bezigheid, maar het is belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

  • Werken met vlammen en warmte: Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en houd de kaarsenmal en gesmolten was altijd uit de buurt van vlammen en warmtebronnen.
  • Bewaar brandbare materialen op een veilige plek: Zorg ervoor dat brandbare materialen, zoals was en wick, op een veilige plaats worden bewaard en buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • Gebruik de juiste uitrusting: Gebruik altijd handschoenen en veiligheidsbril bij het werken met gesmolten was. Houd ook het juiste gereedschap bij de hand, zoals een pan, lepel en deksel voor de pan.
  • Wees voorzichtig met geurstoffen en kleurstoffen: Voeg geen geurstoffen of kleurstoffen toe die giftig zijn of allergische reacties kunnen veroorzaken. Lees altijd de productinformatie voordat je iets toevoegt aan de gesmolten was.
  • Laat de kaarsen volledig afkoelen voordat je ze gebruikt: Zorg ervoor dat de kaarsen volledig zijn afgekoeld voordat je ze aansteekt en gebruikt. Het gebruik van te warme kaarsen kan een brandgevaar opleveren.

Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je genieten van het maken van kaarsen en tegelijkertijd de veiligheid van jezelf en je omgeving waarborgen.

De populariteit van kaarsen maken

Het maken van kaarsen is tegenwoordig een steeds populairder bezigheid geworden. Dit komt omdat mensen op zoek zijn naar creatieve manieren om tijd door te brengen en meer bewust bezig willen zijn met de producten die ze in huis hebben. Daarnaast biedt het maken van kaarsen de mogelijkheid om unieke en persoonlijke producten te creëren, die aan je specifieke smaak en wensen kunnen voldoen

Lees ook:  Je energielabel verbeteren

Ook is het maken van kaarsen een geweldige manier om geld te besparen op producten die je normaal gesproken zou kopen. Het is ook een leuke activiteit om samen met vrienden of familie te doen en is een uitstekend cadeau-idee.

Tot slot is het maken van kaarsen ook een manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Het creëren van iets met je eigen handen en het uitproberen van nieuwe geuren en kleuren kan een zen-achtige ervaring zijn en biedt de mogelijkheid om te ontspannen en te concentreren op het moment.

Kortom, de populariteit van kaarsen maken is tegenwoordig hoog en blijft groeien, dankzij de combinatie van creativiteit, besparing, samenwerking en ontspanning die het biedt.

© Doepserleven - 2024