Zelf lippenbalsem maken

31 mei 2023
630
zelf lippenbalsem maken

Het is zowel leuk als eenvoudig om je eigen lippenbalsem te maken met dit DIY-recept. De voordelen? Je weet precies welke ingrediënten in het product verwerkt zijn en je kunt ervan uitgaan dat het niet schadelijk is voor je huid of gezondheid. Met de gemiddelde vrouw die in haar hele leven ongeveer 3 kg lippenstift of lippenbalsem eet, is het toch wel belangrijk om te weten wat je dagelijks op je lippen aanbrengt.

Ingrediënten voor lippenbalsem

Voor dit recept zijn de belangrijkste ingrediënten plantaardige olie, bijenwas en een plantaardige boter. Je kunt eindeloos variëren met deze basis, door verschillende soorten plantaardige oliën en boters te gebruiken. Ook kun je voor de smaak etherische olie of bijvoorbeeld cacaopoeder toevoegen.

Basis lippenbalsem recept

De basisverhouding voor het maken van lippenbalsem is als volgt:

  • 3 delen plantaardige olie
  • 1 deel bijenwas
  • 1 deel plantaardige boter
  • Etherische olie naar smaak (begin met 1-2 druppeltjes per eetlepel en voeg indien nodig meer toe)

Mocht je liever geen bijenwas gebruiken, dan kan deze vervangen worden door candelilla was. Let wel op: je hebt maar de helft nodig van de hoeveelheid bijenwas. Dus vervang 1 eetlepel bijenwas door een ½ eetlepel candelilla was.

De bereiding van de lippenbalsem

  1. Doe de olie, was en boter in een vuurvaste maatbeker en smelt alles au-bain marie (in een pan met heet water) op een laag vuur tot het vloeibaar is.
  2. Haal de maatbeker uit het water en droog de buitenkant even af om te voorkomen dat er water in je lippenbalsem komt. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 40 graden. Voeg nu de etherische olie en eventueel kleurstof toe. Roer goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.
  3. Vul nu kleine potjes of speciale lippenbalsem sticks met de vloeistof en laat het geheel afkoelen. Je kunt ook je oude labello sticks bewaren en als die leeg zijn goed schoonmaken, ontsmetten en opnieuw gebruiken.
  4. Als de balsem is afgekoeld kan je de potjes of sticks afsluiten.
Lees ook:  Een strategie voor je moestuin? 5 Moestuin methodes
Zelf lippenbalsem maken

Gekleurde lippenbalsem maken

Wil je lipbalsem met een kleurtje, dan kun je natuurlijke kleurstof of micapoeder gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de plantaardige olie (zoals amandelolie) laten weken met alkanetwortel voor een roze of roze/rood effect. Of kleur je lipbalsem met duindoornolie voor een oranje/zalmkleur, cacao of kaneel voor bruin, of met lila natuurpigmentpoeder.

Welke ingrediënten kan je gebruiken voor je lippenbalsem?

Plantaardige oliën die je kunt gebruiken zijn onder andere: olijfolie, zonnebloemolie, walnootolie, sesamolie, amandelolie, jojobaolie, cocosolie en castor (wonder) olie. Je kunt van deze oliën ook eerst een maceraat maken met bijvoorbeeld kruiden, natuurlijke kleurstoffen of bloemen, om je lippenbalsem een extra verzorgende werking te geven.

Plantaardige boters zoals sheaboter, mangoboter, cacaoboter, avocadoboter of aloë era boter geven je lippenbalsem een crèmige en zachte textuur.

Etherische oliën voor je DIY lippenbalsem recept

Geschikte etherische oliën voor je DIY lippenbalsem recept zijn onder andere pepermunt, Arabische munt (wat zachter dan pepermunt), vanille extract, zoete sinaasappel, bergamot, kaneel, kruidnagel, en tea tree.

Kortom, met dit DIY lippenbalsem recept ben je helemaal klaar om je eigen lippenbalsem te maken, exact zoals jij hem het liefste hebt. Geniet van het proces en het resultaat!

© Doepserleven - 2024