Het maken van je eigen groentebouillon van groenterestjes is niet alleen een duurzame oplossing om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook een gezonde en smakelijke toevoeging aan je maaltijden. In deze blog lees je hoe je van overgebleven groenten je eigen bouillon trekt en hoe je dit het beste kunt bewaren.
Samen voedselverspilling tegen gaan
Het is schokkend om te bedenken hoeveel voedsel we verspillen. Wereldwijd wordt bijna een derde van al het geproduceerde voedsel verspild, wat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard ton per jaar. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het milieu, maar het is ook een verspilling van geld en middelen. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van onze voedselverspilling en actie te ondernemen om dit te verminderen.
Een manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door gebruik te maken van restjes en deze te verwerken in recepten, zoals het maken van groentebouillon van groenterestjes. Niet alleen draagt dit bij aan duurzaamheid, maar het is ook nog eens een gezonde en smaakvolle toevoeging aan maaltijden.
Gemakkelijk je groenterestjes recyclen
Voordat je begint met het maken van je eigen groentebouillon, is het belangrijk om groenterestjes te verzamelen. Denk hierbij aan stelen en bladeren van kruiden, stelen van paddenstoelen, schillen, uiteinden en stronken van uien, wortels, venkel, prei, selderij, pastinaken, peterseliewortel, lente-uitjes en verse knoflook, schillen en de buitenste bladeren van milde koolsoorten zoals groene kool en koolrabi, maïskolven en het loof van wortels, bleek- en knolselderij en bloemkool. Door deze restjes te bewaren, kun je ze makkelijk invriezen en zo lang bewaren totdat je voldoende restjes hebt verzameld.
Bekijk voedsel invriezen zonder plastic 5 manieren
Basis recept zelfgemaakte groente bouillon van groente restjes
Hieronder volgt ons basisrecept voor groentebouillon vanuit groente restjes
Ingrediënten voor heldere zelfgemaakte groentebouillon
- 1,5 kg restjes groente uit de diepvries
- 3 liter water
- 1 eetlepel Keltisch zeezout
- eventueel gedroogde kruiden
Extra geconcentreerde groentebouillon maken? Gebruik dan deze ingrediënten
- 1,5 kg restjes groente uit de diepvries
- 175 ml water
- 350 g keltisch zeezout
- eventueel gedroogde kruiden
Bereiding heldere groentebouillon
Doe de restjes groenten, het zout en de kruiden in een grote pan en voeg het water toe.
Verwarm de groentebouillon met gesloten deksel tot aan het kookpunt. Laat de bouillon nu op een lagere temperatuur ca. 3 uur trekken.
Giet de bouillon nu over een zeef en druk de groenten goed uit. De gezeefde groentebouillon kun je opnieuw ca. 20 minuten laten koken.
Dien de bouillon meteen op of bewaar het in weckpotten of de diepvries
Bereiding geconcentreerde groentebouillon
- Snijd de groenten klein en doe ze samen met zout en water in een pan.
- Laat de bouillon 15 minuten koken totdat de groenten zacht zijn.
- Pureer de groenten vervolgens en doe alles in herbruikbare ijsblokbakjes.
- Laat de geconcentreerde bouillon bevriezen en bewaar in de vriezer.
Met deze simpele stappen kun je jouw eigen groentebouillon maken en zo voedselverspilling tegengaan.
Lees ook