10 tips - duurzaam koken en eten

12 januari 2022
544
duurzaam koken

Duurzaam koken - Hoe kan je nu duurzamer koken en eten? Het is goed om hiervan bewust te zijn en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele manieren kun je al energiezuiniger koken, ben je meer milieubewust bezig en bespaar je nog eens geld ook! En de tips zijn niet eens moeilijk.

  • Energie verbruik - Heb je een oude kookplaat? Dan kun je deze misschien het beste vervangen voor een inductie kookplaat. Deze zijn het zuinigst qua energieverbruik. Wil je iets opwarmen? Gebruik dan de magnetron. Een snelkookpan is veel zuiniger en kan je met koken veel tijd schelen en energie.
    Bekijk ook top 10 snelkookpannen
  • Seizoensgebonden – Kies vooral voor seizoensgebonden producten en haal dit lokaal. Lokaal scheelt transport kosten en heeft vaak een beter leven. Ook het forceren van import groente en fruit zorgt voor veel onnodig verbruik.
  • Kort verhitten - Als je gaat koken, gebruik dan het minimale qua water of een kleine pan. Zo wordt de warmte efficiënter gebruikt. Gebruik ook deksel, de warmte blijft dan in de pan en het scheelt 2 tot 3 keer het verbruik.
  • Water -  gebruik maar maximaal het water dat je nodig hebt. Een klein laagje water is voldoende.
  • Juiste porties – Meet goed af hoeveel je nodig hebt, dat scheelt je weer een rit naar de winkel en is beter voor het milieu. Zo ga je verspilling tegen
  • Grote hoeveelheid – als je voor meerdere mensen en/of meerdere dagen kookt, ben je zuiniger. Er gaat minder energie verloren doordat je niet elke het fornuis hoeft aan te zetten, maar ook de ingrediënten.
  • Kook liever op elektra, dit is vaak een meer hernieuwbare bron dan gas.
  • Half gas - kook je toch op gas? Gebruik dan een lagere stand, dit scheelt je tot wel 60% van de energie. Je kan ook de kraan eerdere dicht draaien en het nog laten uitkoken. Dit kan vaak gemakkelijk bij pasta, rijst of eieren.
  • Hete lucht oven – Maak gebruik van de hete lucht optie bij je oven. Deze is een stuk zuiniger. Hierbij kan je het ook eerder uitzetten en nog even in de warmte laten na werken.
  • Houdbaarheid – De THT datum wordt altijd als indicatie aangegeven, dit is de garantie die de producent geeft voor het product. Maar meestal is het nog wel een lange periode goed. Denk aan rijst, pasta, maar ook melk en meer. Ruik en proef dus ook voor het meteen weg te gooien omdat de datum gepasseerd is.

Lees ook:  Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven

Heb jij nog goede tips die we gemist hebben? Laat het vooral achter en we voegen ze toen in onze lijst en keukengewoontes. Zo leven we allemaal met en met een stuk duurzamer.

Een goede tip is ook om je eigen moestuin te beginnen, wil je hier meer over weten? Lees dan de moestuin beginnen blog

Lees ook Duurzaam huis bouwen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024