Alles over oesterzwammen + in 5 stappen oesterzwammen kweken

21 december 2022
564
oesterzwammen kweken voordelen

Oesterzwammen kweken - Wanneer we spreken over gezondheidsvoordelen en superfoods dan hebben we het vaak over dingen zoals Chaga en Zeoliet, maar wist je dat oesterzwammen een van de gemakkelijkst te kweken superfoods is? Oesterzwammen zijn dus gezond én heerlijk!

We zullen de voordelen zo meteen bespreken, maar eerst wil ik vermelden dat dit artikel geen medisch advies is, en dat het niet bedoeld is om een diagnose te stellen of een aandoening te behandelen. Praat met een arts over alle voedingssupplementen die je overweegt.

Ga gelijk naar oesterzwammen kweken met Fryslan Fungies!

Wat zijn oesterzwammen?

Oesterzwammen (Pleurotus spp.) zijn een soort eetbare paddenstoel die bekend staat om zijn delicate, milde smaak en malse textuur. Ze zijn genoemd naar hun vorm, die lijkt op die van een oesterschelp. Oesterzwammen komen oorspronkelijk uit Azië, maar worden nu wereldwijd gekweekt en geconsumeerd.

Oesterzwammen zijn zeer voedzaam, want ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en vitaminen. Ze bevatten ook weinig calorieën en vet. Oesterzwammen hebben een delicate, licht zoete smaak die vaak wordt omschreven als "bosachtig". Ze worden meestal gebruikt in verschillende gerechten, waaronder soepen, roerbakgerechten en pastasauzen.

Oesterzwammen zijn vers of gedroogd verkrijgbaar in veel supermarkten en boerenmarkten. Ze kunnen ook thuis worden gekweekt met de kit van Fryslan fungies of door boomstammen of stro te enten met oesterzwamsporen. Oesterzwammen zijn gemakkelijk te kweken.

Het is belangrijk op te merken dat sommige soorten oesterzwammen giftig kunnen zijn als ze rauw worden gegeten. Het is altijd een goed idee om oesterzwammen goed te koken voordat je ze eet om het risico op voedselvergiftiging te verminderen.

Lees ook:  Duurzaam en zelfvoorzienend leven

Hoe smaken oesterzwammen?

Oesterzwammen hebben een delicate, licht zoete smaak die vaak als "bosachtig" wordt omschreven. Ze staan bekend om hun zachte textuur en milde smaak, waardoor ze een populaire keuze zijn voor gebruik in diverse gerechten.

Volgens sommigen mensen hebben oesterzwammen een lichte zeevruchtensmaak. Dit kan ook bijdragen aan hun naam. Het is ook niet ongebruikelijk dat mensen oesterzwammen ook omschrijven als met een subtiele anijssmaak.

Beide smaken zijn echter zeer subtiel, en zijn meestal niet opmerkbaar als de paddenstoelen eenmaal in een gerecht zijn verwerkt. Over het geheel genomen hebben ze een zeer milde smaak met een lichte aardse noot.

oesterzwammen kweken voordelen

Bekijk hier heerlijke recepten met oesterzwammen

3 Voordelen van oesterzwammen

Enkele potentiële voordelen van oesterzwammen zijn:

Rijk aan voedingsstoffen

Oesterzwammen zijn een goede bron van eiwitten, vezels en een reeks vitaminen en mineralen. Ze zijn ook laag in calorieën en vet, waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op een evenwichtige voeding.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Oesterzwammen bevatten verbindingen die bekend staan als beta-glucanen, waarvan wordt aangenomen dat ze immuunsysteemversterkende eigenschappen hebben. Ze kunnen helpen het immuunsysteem te ondersteunen en het risico op infecties te verminderen.

Gezondheid van het hart

Oesterzwammen bevatten verbindingen die bekend staan als lovastatines, waarvan wordt aangenomen dat ze cholesterolverlagende eigenschappen hebben. Ze kunnen helpen het risico op hartziekten te verminderen door het cholesterolgehalte te verlagen en ontstekingen te verminderen.

Antioxiderende eigenschappen

Oesterzwammen bevatten antioxidanten, dat zijn verbindingen die kunnen helpen om schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Dit kan helpen om het risico op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten te verminderen.

Lees ook:  Je eigen waterput slaan

Gewichtsbeheersing

Oesterzwammen bevatten weinig calorieën en vet, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die hun gewicht proberen te beheersen. Ze kunnen een voedzame en bevredigende aanvulling zijn op een dieet om af te vallen.

In het algemeen zijn oesterzwammen een voedzame en smakelijke aanvulling op een gezond dieet, en ze kunnen een aantal potentiële voordelen voor de gezondheid bieden. Het is altijd een goed idee om met een zorgverlener of geregistreerde diëtist te praten om te bepalen of oesterzwammen een geschikte keuze voor je zijn.

oesterzwammen kweken

Gemakkelijk oesterzwammen kweken met Fryslân Fungies

Je kunt gemakkelijk zelf oesterzwammen kweken met koffiedik. Fryslân Fungies maakt het nog gemakkelijker, door deze geweldige kweeksets aan te bieden.

Kweek zelf oesterzwammen met Fryslân Fungies

Je kunt een kweek set krijgen met emmer of zonder emmer (als je zelf een bakje hebt).

Hieronder volgt stap voor stap hoe je gemakkelijk zelf oesterzwammen kunt kweken. Ik zal eerlijk zijn, bij mij is helaas de eerste poging mislukt, omdat ik een week niet thuis was en het 8 graden in huis was! Onthoud goed dat een oesterzwam een levend iets is dat verzorging nodig heeft. Het mooie resultaat van op de foto was een week later helemaal uitgedroogd, tijd voor poging 2!

In 5 stappen oesterzwammen kweken

fryslan fungies oesterzwammen kweken

Stap 1: Haal alles uit de emmer en zet een kop koffie. Om oesterzwammen te kweken heb je namelijk vers koffiedik nodig.

fryslan fungies oesterzwammen kweken

Stap 2: Kook een waterkoker vol met water om de emmer en deksel te ontsmetten. Je wilt geen vreemde bacteriën in de kweek set!

Lees ook:  Alles over tijm- 11 voordelen, kweken, snoeien & drogen
fryslan fungies oesterzwammen kweken

Stap 3: Doe de sporen in de emmer, maak dit klein en bedek dit met koffiedik.

Stap 4: Na een paar weken is het koffiedik bedekt met een witte laag, voeg nu nog een laag koffiedik toe.

Nu is het tijd om te wachten, kijk elke week naar de voortgang. Alle informatie staat op de emmer!

Stap 5: Zodra de oesterzwammen gestopt zijn met groeien kun je oogsten.

fryslan fungies beoordeling
Poging 1 voor het mis ging

Lees ook Zelf kombucha maken

© Doepserleven - 2024