33 manieren - hout as gebruiken in huis en tuin

2 februari 2022
3971
houtas gebruiken

Hout as gebruiken - Wij wonen in een slecht geïsoleerde anti kraak woning en het gas is ontzettend duur. We lopen in de thermo kleding en verwarmen ons met kruikjes. Maar in het weekend of als er bezoek is gaat toch de houtkachel aan. Het maakt niet uit of jij je huis verwarmd met een houtkachel of gewoon af en toe de houtkachel aan maakt voor de gezelligheid. Bij een houtkachel komt houtas. Wist je dat hout as heel praktisch is? In deze blog geven we je zelfs 33 Ideeën wat jij met jouw hout as kunt doen!

De as en brokken houtskool zitten namelijk boordevol mineralen.

Veiligheid gaat voorop

Het is belangrijk op te merken dat deze lijst ervan uitgaat dat je schoon hout verbrandt en geen chemisch behandeld hout zoals onder druk behandeld, gebeitst of geverfd hout.

Als je geen hotdog zou roosteren boven het vuur waar de as uit komt, zou je deze as ook niet in je tuin of huis moet gebruiken!

Hardhout bevat over het algemeen meer voedingsstoffen dan zachter hout zoals grenen, maar zachthout maakt as zachter dan hardhout.

As kan dagenlang warm blijven. Zorg ervoor dat jouw houtas volledig is afgekoeld voordat je het in jouw huis gebruikt.

Draag handschoenen bij het werken met houtas, omdat het bijtend kan zijn. Wees uiterst voorzichtig bij het maken of gebruiken van loog uit houtas, aangezien het ook bijtend is en ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Bewaar je as afgedekt als je het in de tuin gaat gebruiken.

Houtas bevat veel van dezelfde mineralen die een boom ook bevat. – calcium, kalium, magnesium en andere sporenelementen, om er maar een paar te noemen.

Als het in de regen staat, verliest het snel al zijn goede, in water oplosbare mineralen.

En gebruik geen houtas voor planten die een voorkeur hebben voor zure grond zoals aardappelen, bosbessen, hortensia's, azalea's en rododendrons.

Hout as gebruiken - Wat kan je allemaal doen met houtas?

houtas in de tuin

Hout as gebruiken in de tuin

1. Verbeter zure grond met hout as

Houtas is een uitstekende bodemverbeteraar voor te zure grond. Je kan de hout as gebruiken om de pH van zure grond in evenwicht te brengen.

Het is het beste om eerst de pH van jouw grond te testen voordat je houtas gaan aanbrengen.

De beste tijd om as aan je zure grond toe te voegen is voordat je gaat planten, wanneer je het direct in de grond kunt bewerken. Als jij jouw hout as toch gaat aanbrengen op aarde met jonge planten die al groeien, moet je ze daarna afspoelen, omdat de as de zachte bladeren kan verbranden.

2. Hout as geeft je compost een boost

Als jij je compost een boost wilt geven moet je er wat hout as in gooien! Dit verhoogt namelijk de voedingsrijke microbiële omgeving van je compost.

Die kleine stukjes poreuze houtskool vermengd met de as voorzien je compost van de broodnodige zuurstof en zorgen voor zeer gelukkige microben.

De poreuze aard van houtskool betekent ook dat al die mineralen uit de as worden geabsorbeerd en in je compost worden bewaard in plaats van dat ze door de regen worden weggespoeld.

3. Stop slakken met hout as

Slakken en naaktslakken, hoe schattig ze ook zijn, kunnen grote schade aanrichten in een tuin. Er is niets meer teleurstellend dan op een dag naar buiten te komen en je kool te vinden die eruitziet als kaas.

Stop de slijmerige griezeltjes in hun sporen door een cirkel van as te maken rond planten die vatbaar zijn voor slakken en slakken.

Lees ook 5 Ongedierte in de moestuin en hoe je ze kunt bestrijden

4. Bestrijd bloesemrot met hout as

Het zien van die eerste zwarte vlek op je prachtige tomaten is genoeg om iedereen tot tranen toe te brengen, omdat je weet dat dit slechts het begin is van meer bloesemrot.

Geef gevoelige planten daarom aan het begin van het seizoen een extra dosis calcium om bloesemrot af te remmen.

Gooi een klein handje houtas in het gat voordat je tomaten, pompoenen, komkommers, courgette en paprika plant.

Lees ook:  15x essentieel tuingereedschap

Lees ook 10 manieren om Phytopthora te voorkomen en beheersen

5. Versla algen met hout as in de vijver

Is as goed voor een vijver? Jazeker!

Houtas helpt bij het bestrijden van vijveralgen. Slechts één eetlepel per 5000 liter voegt genoeg kalium toe om andere waterplanten te versterken die concurreren met algen, waardoor de groei wordt vertraagd.

stofbad as kippen

Hout as voor huisdieren, pluimvee en vee

6. Een goed stofbad voor de kippen met houtas

Kippen stofbaden om ongedierte te bestrijden, het toevoegen van as aan hun stofbad helpt om beestjes zoals mijten, vlooien en luizen te doden op vrijwel dezelfde manier als diatomeeënaarde werkt.

Geef jouw kippen een spabehandeling met een paar scheppen as in hun zandbad.

7. Houtas tegen vlooien en geurtjes

In dezelfde geest kan het wrijven van as in de vacht van jouw hond of kat vlooien doden en hun vacht ont geuren. Dit is natuurlijk minder fijn als de honden en katten lekker op de bank liggen, zoals bij ons.

8. Hout as werkt ook voor andere dieren

Deze truc werkt even goed voor vee. Bestuif je geiten, koeien, ezels, konijnen en andere hardwerkende leden van je erf met een beetje houtas om ook voor hen ongedierte op afstand te houden. Ze zullen gelukkiger en gezonder zijn.

9. Ontgeur je kippenhok met houtas

Hoezeer ik ook hou van de persoonlijkheid van een kippenhok vol kippen, ze staan ​​erom bekend dat ze een stank veroorzaken.

Leg een goede dikke laag houtas, compleet met houtskoolbrokken, in het kippenhok voordat je het strooisel dat je erop gebruikt toevoegt om je kippenhok vers te houden.

10. Hout as in de waterbak tegen algen

Graaf een stuk of twee van de houtskool uit je houtas en gooi het in je konijnenwaterflessen of je kippen waterbak om te voorkomen dat algen groeien en andere vervelende dingen.

Vervang het regelmatig door een vers stuk houtskool. Elk konijntje verdient vers water.

11. Verhoog de legkracht van jouw kip met houtas

Men zegt dat als je houtas gebruikt als aanvulling op het voer van je kippen, de legpercentages worden verhoogd en dat ze een langere leg periode hebben. Dit gaan we testen!

Meng de houtas met jouw kippenvoer in een verhouding van 1%. Men zegt dat dit zelfs kan helpen om de geur van hun ontlasting te verminderen.

12. Hout as tegen een stinkende kattenbak

Je raadt het al, de geur absorberende kracht van houtskool redt de dag weer.

Houtas was tenslotte de originele kattenbakvulling die door kattenbezitters werd gebruikt vóór de uitvinding van commerciële kleistrooisels. Strooi een kopje as met een paar kleinere stukjes houtskool in schone kattenbakvulling en meng het erdoor.

houtas gebruiken

Houtas rond het huis

Als je de houtkachel aan het opruimen bent, ga dan niet te ver met die as emmer. Er zijn zoveel toepassingen voor in huis.

13. Hout as is de glasreiniger voor het kachel ruitje

Dep een beetje van de poederachtige as op een vochtige spons of doek en schrob hiermee de creosoot weg. Voor hardnekkig, gekookt op smurrie, maak een pasta met de as en een beetje water.

Je moet er zeker van zijn dat er geen stukjes houtskool in je pasta zitten, dus zorg ervoor dat je alleen de fijne poederachtige as gebruikt.

Wacht tot je houtkachel of open haard volledig is afgekoeld voordat je het glas schoonmaakt.

14. Zeep maken met houtas

Om een ​​goede zeep te maken, heb je hardhouten as nodig die door en door zijn verbrand. Dat betekent dat de as WIT moet zijn. De zwarte brokken hout bevatten te veel koolstof.

Lees ook Zelf zeep maken

15. Houd je zilver glanzend met hout as

Ik ken niemand die het leuk vindt om zilver te polijsten, maar je kunt houtas gebruiken om het werk een beetje gemakkelijker te maken.

Je zult een dikke pasta willen maken met de donzige witte as en wat water.

Smeer de pasta op je zilveren voorwerp en laat het een paar minuten zitten voordat je het afveegt.

Lees ook:  Top 10 beste aggregaat 2023

Dag, dag bezoedelen; hallo glanzend!

Gebruik een beetje as op een vilten doek om je zilver te polijsten tot een hoge glans, spoel het daarna goed af en droog het af. Je kunt koper ook op dezelfde manier polijsten.

Voordat je die doek met de as erop in de wasmachine gooit, moet je hem ook gebruiken om groezelige zilveren sieraden op te ruimen.

Voor halskettingen knijp je de ketting lichtjes samen met het met as bedekte stuk flanel tussen jouw vingers en trek je de ketting vervolgens door jouw vingers. Een paar keer herhalen en je sieraden zullen die mooie witte glans zo weer terug krijgen. Wrijf en polijst andere stukken met de doek en voeg indien nodig meer as toe.

Gebruik voor grotere of meer kieskeurige stukken de pasta-methode zoals hierboven vermeld.

Zorg ervoor dat je je sieraden wast en droogt nadat je ze hebt gepolijst.

16. Fris je koelkast/vriezer op met hout as

Net zoals zuiveringszout geuren absorbeert, zal hout as hetzelfde doen.

Gebruik ongeveer een kopje houtas en zorg ervoor dat je ook stukjes houtskool hebt. Doe het in een blik of een kleine papieren zak naar de achterkant van je koelkast of vriezer. Zorg ervoor dat je het regelmatig vervangt.

Als je koelkast al een beetje aan de stinkende kant is, ververs dan om de paar dagen de houtas totdat de geur verdwenen is.

17. Verjaag muizen en ander huishoudelijk ongedierte met hout as

Er is iets met as dat muizen, ratten, kakkerlakken en ander veelvoorkomend huishoudelijk ongedierte verdrijft.

Gebruik deze volledig natuurlijke ongediertebestrijding om ze uit je huis te houden zonder gebruik te maken van gevaarlijke en giftige chemicaliën. Strooi het in de hoeken van je zolder, garage, kelder en bijkeuken.

Ik strooi het graag in de hoeken van mijn keukenkastjes om ervoor te zorgen dat geen muizen een gratis maaltijd krijgen.

Lees ook 5 Ongedierte in huis en hoe je ze kunt bestrijden

 

18. Gebruik houtas als ontvochtiger

Nogmaals, vanwege de overeenkomsten met zuiveringszout, is houtas een goed droogmiddel.

Plaats blikken gevuld met houtas in die vochtige, muffe hoeken rond je huis en garage om vocht uit de lucht te halen. Je moet ervoor zorgen dat je ook houtskoolstukken hebt vermengd met je as.

19. Kristalheldere wijn door hout as

Als je laatste partij zelfgemaakte wijn er een beetje troebel uitziet, gebruik dan de houtskool uit je houtas als filter. Doe een gesteriliseerde trechter met koffiefilter in een lege gesteriliseerde mandfles en werk af met een handvol stukjes houtskool. Zet je wijn in de nieuwe mandfles boven de houtskool. Proost!

20. Bescherm wol en andere fijne stoffen met houtas

Bescherm kleding en dekens tegen motschade door ze een beetje af te stoffen van fijne houtas voordat je ze voor het seizoen opbergt.

Gewoon de as afborstelen en wassen zoals gewoonlijk wanneer je ze weer uit de opslag haalt.

21. Hout as beschermt je garen tegen motten

Dep je garen in met wat as als je van plan bent het een tijdje te bewaren voordat je het gebruikt. Als je klaar bent om te breien of te spinnen, borstel je het gewoon af of schudt je het eraf.

Hout as als cosmetica

22. Droog shampoo met houtas

Houtas is gebruikt als droogshampoo lang voor de dagen van schuim, spoelen, herhalen. Begin met een kleine hoeveelheid, een snuifje of twee poederachtige as en breng het aan op je haar. Werk de as in je hoofdhuid en wortels zoals je zou doen met een normale shampoo.. Wacht een paar minuten totdat de houtas de overtollige olie heeft geabsorbeerd, draai dan je hoofd naar beneden en pluis je haar opnieuw om het overtollige vet eruit te schudden. Werk af door je haar uit te borstelen.

23. Wondverzorging met houtas

Houtas wordt al eeuwenlang gebruikt om wonden te behandelen.

Er wordt gedacht dat het antibacteriële eigenschappen heeft en de stolling versnelt. Er was zelfs een wetenschappelijke studie van de ISRA University die in 2009 werd gepubliceerd, waaruit bleek dat wonden (aan een konijn) die met houtas waren behandeld, sneller genazen dan wonden die dat niet waren.

Lees ook:  In 8 stappen een natuurlijke vijver aanleggen

Zelfs als je het niet zelf wilt proberen, kan het in een mum van tijd van pas komen voor jouw vee.

24. Houtas als tandpasta

Ja, je kunt zelfs je tanden poetsen met dit spul. Hoewel het in dit geval het beste is om as te gebruiken van een zachte boom, zoals den. Ik weet niet wat de houding hiervan is onder tandartsen, maar ik gebruik momenteel bijvoorbeeld een commerciële tandpasta gemaakt met bamboe-as, en mijn tanden voelen geweldig aan.

Lees ook Zelf tandpasta maken

 

25. Ontgeur jezelf met hout as

Hoewel ik niet per se houtaspasta onder mijn oksels zou deppen om me fris te laten ruiken, hebben we geleerd dat houtas geuren absorbeert.

Dit is geweldig nieuws voor jagers die hun geur willen maskeren. Pak een handvol en wrijf het over een blootgestelde huid (vermijd je gezicht en ogen). Het in je kleding kloppen zal ook helpen.

26. Houtas is een natuurlijk tekenafweermiddel

Net zoals houtas je huisdieren en andere dieren helpt om ongediertevrij te blijven, kun je houtas gebruiken om jezelf te beschermen wanneer je in het bos bent. Toegegeven, je gaat er een beetje eng uitzien, maar eng is nog altijd beter dan de ziekte van Lyme.

Breng op vrijwel dezelfde manier aan als hierboven, maar je wilt de as ook op je blote armen en benen aanbrengen.

Hout as rond het huis

Er zijn zoveel toepassingen voor houtas buitenshuis. Je zult een paar emmers in de tuin willen hebben om bij de hand te hebben.

27. hout as als brandblusser

As maakt een goedkope brandblusser, die de vlammen verstikt en zuurstof ontneemt. Houd een paar emmers paraat op plaatsen waar gemakkelijk brand kan ontstaan: een smederij, lasopstelling, vuurplaats of als je hooi hebt opgeslagen.

28. Houtas reinigt je barbecue

Houtas redt de dag en maakt opruimen gemakkelijker.

Meng een dikke pasta met as en water en breng royaal aan op je roosters en de binnenkant van de grill. De as en het water zullen zich vermengen met de dierlijke vetten die overblijven van het grillen en een soort natuurlijke zeep vormen.

Laat het een paar minuten zitten en schrob dan goed. Goed afspoelen met water. Je zult voor dit karwei handschoenen willen dragen; de natuurlijke zeep kan behoorlijk uitdrogen.

29. Maak een mini-wortelkelder met hout as

Essen is een geweldige isolator en is de perfecte vuller voor een mini-wortelkelder. Graaf een gat in de grond en leg een laag as van enkele centimeters dik. Doe je oogst erin en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Bedek met meer as, laag en herhaal.

Het is alsof je een grote vuile cake maakt!

Leg er een goede laag as op en dek af met een stuk hout en geniet tot ver in de wintermaanden van je oogst.

30. Bewaar zaden voor volgend jaar in houtas

Zaden die niet goed worden bewaard, verliezen hun levensvatbaarheid en zullen niet ontkiemen.. Voeg as toe aan elke container waarin je zaden bewaart om vocht te verminderen en je zaden te beschermen.

31. Sop olielekkages in de garage op met hout as

Je kan hout as gebruiken om je olievlekken op te zuigen. Veeg het dan op en gooi het op de juiste manier weg.

32. Verberg vlekken in beton met as

En nu je je kleine olievlek hebt opgeruimd, leg je nog een laag as neer en schuur je die in het beton. As is geweldig voor het verbergen van vlekken en verkleuring op beton.

33. Moedig mieren aan om te verhuizen met houtas

Het dumpen van as op een mierenhoop zal de kleine plagen aanmoedigen om in te pakken en een andere plek te zoeken om te wonen. Ze kunnen de as niet verplaatsen en moeten dus uit dat nest.

Met een lijst als deze, weet ik zeker dat je de voordelen kunt zien van het gebruik van dat bijproduct in je huis. Voor zoiets eenvoudigs is het nut ervan in huis en tuin behoorlijk indrukwekkend.

Lees ook De voordelen van bulk eten inkopen op voorraad

One comment on “33 manieren - hout as gebruiken in huis en tuin”

  1. mooi wat je allemaal met houtas kunt doen, wij hebben nog een hele goede;
    houtas strooien op je straatje/oprit bij ijzel/vorst.
    Werkt net zo goed als zout en veel beter voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023