5 Tips- Minder vlees eten

2 april 2022
587
minder vlees eten

Minder vlees eten - Een van de beste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen, is door minder vlees te eten. Veganist worden is de meest effectieve manier om je voetafdruk te verkleinen, gevolgd door vegetariër worden. Het is een drastische stap om helemaal over te gaan op een vegan levensstijl, daarnaast zijn dieren op een zelfvoorzienende boerderij of homestead ook noodzakelijk. In deze blog geven we je 5 tips om minder vlees te eten.

Zoals het er nu voor staat, eisen de wereldwijde vlees- en zuivelindustrie een enorme tol van het milieu. Maar niet iedere veehouderij is per definitie slecht vanuit milieuoogpunt. Er zijn prachtige systemen waarin veeteelt en andere vormen van voedselproductie zijn geïntegreerd, en deze kunnen tot de meest efficiënte en duurzame vormen van landgebruik behoren.

Vergeet niet dat het soort vlees dat je eet, ook van belang is. Overschakelen van rundvlees naar kip of varkensvlees kan aanzienlijke hoeveelheden koolstof besparen.

Tips minder vlees eten

1. Weet waar je vlees vandaan komt

Zoals hierboven al benoemd, is vlees uit de fabriek niet de meest milieuvriendelijke of diervriendelijk optie.

Doe eens onderzoek naar slagers of boerderijwinkels bij jou in de buurt en haal vlees dat een beter leven heeft gehad of nog beter in een mooi systeem geproduceerd is, zodat alles baat heeft gehad van die kip of koe.

De beste manier zou natuurlijk zijn om je eigen vlees te verzorgen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld:

  • Kippen te houden
   Je kunt ervoor kiezen om legkippen te nemen die je jouw restjes en keukenafval voert, dit composteren ze snel door de compost hoop in de kippenren te plaatsen. Deze compost kun je aan je moestuin geven. De eieren kun je opeten en de kippen ook. Je kunt ook kiezen voor vlees kippen, deze zijn te jong om eieren te leggen (worden meestal rond de 18 weken geslacht) maar kunnen alle andere voordelen ook geven.
   Lees ons uitgebreide artikel over kippen houden
  • vis te kweken in een aquaponics systeem
   Een aquaponics systeem is een perfect systeem als je het eenmaal hebt lopen. De vissen zorgen voor goede voedingsstoffen, de moestuin krijgt het water van de vissen, hierna gaat het water weer terug naar de vissen en die worden gevoed door de afvalstoffen van de planten.
   Lees ons uitgebreide artikel Aquaponics: Wat is het en hoe begin je er aan?
  • Andere manieren zijn
   Geiten houden, varkens houden of eenden en ganzen houden.

Lees ook:  Eenden voor vlees

2. Begin met 1 dag per week geen vlees

Rustig aan doen is stressarm, omdat je niet plotseling elke maaltijd in één keer hoeft uit te zoeken. En om eerlijk te zijn, het is ook gemakkelijker voor jouw lichaam.

Meer groenten, fruit en bonen eten betekent meer vezels eten - vaak een goede zaak voor je spijsverteringskanaal, maar ook een mogelijk recept voor een ongemakkelijk opgeblazen gevoel en gas als je het plotseling opvoert.

3. Denk na over het toevoegen van meer groente, i.p.v. het vervangen van vlees

Als je meer fruit en groenten gaat eten, merk je automatisch dat je vleesinname langzaamaan daalt. Concentreer je dus op het stapelen van meer plantaardig voedsel op je bord in plaats van na te denken over wat je weglaat of probeert te vervangen.

4. Minder vlees eten? Plan maaltijden

Een wijze man of vrouw zei ooit: "Als je faalt om te plannen, ben je van plan om te falen." In dit geval kan dat niet nauwkeuriger zijn.

Als je nu niet goed eet, zal het simpelweg verwijderen van het vlees uit je huidige dieet je minder gezond maken. Je kunt niet leven van hamburgerbroodjes en friet, en je moet ook niet leven van spaghetti met tomatensaus.

Voel je comfortabel met een handvol vleesvrije recepten die je zonder veel nadenken kunt bereiden. Als ze te ingewikkeld zijn, val je misschien terug op oude gewoonten.

5. Koop een vegan of vegetarisch kookboek

Laatste tip, minder vlees eten. Als je een kookboek in huis hebt, kan je hier altijd doorheen bladeren om inspiratie op te doen. Op deze manier ontdek je vast een aantal heerlijke recepten die je in je dieet wilt toevoegen. Om je op weg te helpen hebben we hier een leuke blog over geschreven met 10 vegan/vegetarische kookboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023