Moestuinkalender: Moestuin in april

27 maart 2023
416
Moestuinkalender moestuin in april

April is een belangrijke maand voor de moestuin. Na de koude wintermaanden begint de lente en dat betekent dat het tijd is om de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Hieronder vind je tips en tricks om de moestuin in april tot een succes te maken.

Allereerst is het belangrijk om de grond klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Dit betekent dat je de grond moet omspitten en bemesten. Hierdoor wordt de grond luchtiger en kunnen de wortels van de planten beter groeien. Ook is het goed om de grond te verrijken met compost, hierdoor krijgen de planten extra voedingsstoffen.

Het is ook belangrijk om de moestuin goed te onderhouden. Dit betekent dat je regelmatig moet schoffelen om onkruid te verwijderen en de grond luchtig te

Wat kun je allemaal zaaien voor de moestuin in april

In april kun je veel verschillende groenten en kruiden zaaien. Zo kun je beginnen met het buiten zaaien van bietjes, kervel, broccoli, rode kool, koolrabi, maïs, peterselie, knolselderie, ijsbergsla en aardappelen. Maar ook radijsjes, spruitkool, palmkool, zomerwortels, Aziatische mesclun, rucola, raapsteel, spinazie, pluksla, krulsla, snijbiet en rode biet kun je in april zaaien.

Naast groenten en kruiden kun je ook wilde bloemenmengsels zaaien om de biodiversiteit in je tuin te vergroten en bijen en vlinders aan te trekken. Let er wel op dat niet alle planten geschikt zijn voor alle klimaten en bodemsoorten. Naast deze planten zijn er nog meer planten die gezaaid kunnen worden. Lees daarom voor het zaaien goed de instructies op de verpakking en zorg dat je de juiste omstandigheden creëert voor een succesvolle oogst.

Lees ook:  In 8 stappen een natuurlijke vijver aanleggen

Wat kun je binnen zaaien voor de moestuin in april?

In april is het nog te vroeg om veel groenten buiten te zaaien, maar je kunt al wel beginnen met zaaien binnenshuis. In april kun je ook binnen zaaien: afrikaantjes, suikermais, komkommer, courgette, Nieuw-Zeelandse spinazie, cucamelon, peterselie, tijm, zonnebloem, salie, kamille, siererwt. Het zaaien binnenshuis geeft je een voorsprong, omdat je de plantjes in een later stadium kunt uitplanten in de volle grond. Zorg er wel voor dat je de zaailingen voldoende licht, warmte en vocht geeft.

Lees ook Wanneer zaaien en oogsten moestuin - snel overzicht

moestuin in april

Wat kun je oogsten in april?

In april kun je al enkele groenten en kruiden oogsten die je eerder hebt geplant. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het mogelijk om aan het einde van april de eerste asperges te oogsten. Het oogsten van asperges is mogelijk tot 24 juni. Het is niet aan te raden om de asperges na deze datum nog te oogsten, omdat de planten uitgeput kunnen raken en groeiproblemen kunnen ontstaan.
Hieronder staan enkele voorbeelden van groenten en kruiden die je in april kunt oogsten:

  • Radijsjes: Deze kleine knapperige groenten hebben slechts een paar weken nodig om te groeien en kunnen al in april worden geoogst.
  • Pluksla: Pluksla groeit snel en kan al na 4-6 weken worden geoogst.
  • Raapsteel: Raapstelen hebben een pittige smaak en zijn al na ongeveer vier weken klaar om te oogsten.
  • Spinazie: Spinazie kan al na ongeveer 6 weken worden geoogst en is lekker in salades, smoothies of als bijgerecht.
  • Kervel: Kervel kan al na 6-8 weken worden geoogst. De frisse smaak is ideaal voor soepen, salades of sauzen.
  • Peterselie: Peterselie kan al na 8-10 weken worden geoogst en is een heerlijke smaakmaker in verschillende gerechten.
Lees ook:  6 Tips om je tuinvogels te helpen in de winter & hoe je vogels uit je moestuin houd!

Het exacte moment waarop je kunt oogsten is afhankelijk van de groeiomstandigheden en het weer. Houd de planten goed in de gaten en pluk ze op het juiste moment voor de beste smaak en kwaliteit.

Wat zijn de moestuinklusjes in april?

In april is het belangrijk om plantjes die nog niet buiten hebben gestaan, minstens een week te laten wennen aan de buitentemperatuur voordat ze worden uitgeplant. Zet ze daarbij op een beschutte plek en haal ze ’s avonds weer naar binnen. Naast het uitplanten van zaailingen, is het ook belangrijk om deze maand het onkruid in het zaaibed goed bij te houden. Neem daarnaast ook maatregelen om je planten te beschermen tegen ongedierte, bijvoorbeeld door netten te gebruiken of nuttige vogels en insecten aan te trekken. Verder is het verstandig om de moestuinbedden te bewerken en waar nodig verse compost toe te voegen, zodat de bodem optimaal is voor de groei van de gewassen.

Bekijk ook de eerdere moestuinmaanden:

© Doepserleven - 2023