6 Tips om je tuinvogels te helpen in de winter & hoe je vogels uit je moestuin houd!

1 oktober 2022
441
tuinvogels winter

Het is leuk om tuinvogels te zien, totdat ze er met je oogst vandoor gaan. Daarom gaan we het in deze blog hebben over het voeren van tuinvogels in de winter, maar ook hoe je ze uit je moestuin houd.

Vogels kunnen in de herfst en winter wel een handje hulp gebruiken. Als alle planten en bomen kaal zijn, zal ook het voedsel voor de vogels schaars worden. Naast het helpen van de vogels in deze moeilijke tijd van het jaar, is het ook leuk om de verschillende soorten vogels wat het voer aantrekt te kunnen zien. Maar om te kunnen genieten van de tuinvogels moeten we er eerst zeker van zijn dat ze er niet met onze oogst vandoor gaan in de lente en zomer. Lees verder voor tips om tuinvogels in de winter te helpen & hoe je vogels uit je moestuin houd!

Hoe houd je vogels uit je moestuin?

Om vogels uit je moestuin te houden kun je het beste reflecterende afschriktape gebruiken rond de planten waar de vogels op af komen. Dit is een holografische tape die ook een vrij hard ritselend geluid maakt in de wind. Dit is een geweldige manier omdat het de vogels geen pijn doet, het houdt ze gewoon weg van gebieden waar we ze niet willen.

Om vogels af te schrikken met deze tape plak je een stuk of 30 a 40 cm tape aan één kant vast aan een bamboestok of tuinsteker. Op deze manier kan het flapperen in de wind. Plaats er een aantal rond de planten en moestuinbakken waar je geen vogels wilt.

Lees ook:  Combinatieteelt - Goede en slechte buren - lijst
wintervogel tips

6 Tips om je tuinvogels te helpen in de winter

Als je van vogel spotten in de achtertuin houdt, zijn hier een paar tips voor het voeren van wintervogels om ervoor te zorgen dat ze het hele jaar door naar je tuin komen!

Gebruik een wintervogelzaad

Wintervogelzaad bevat over het algemeen meer vette ingrediënten om de vogels op een gezond gewicht te houden. Ingrediënten zoals zonnebloemzaad met zwarte olie en gepelde pinda's zijn vaak te vinden in wintervogelzaad.

Bied naast zaad ook ander wintervoer voor vogels aan

Dingen zoals gedroogde meelwormen en vogelpindakaas zijn heerlijk vetmestend en populair bij veel vogels in de achtertuin.

Hang de vogelvoerbak op plaatsen waar katten niet bij kunnen

Wintervogels hebben niet zo veel blad om zich in te verstoppen, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn door roofdieren. Hang jouw vogelvoeders op veilige plekken, weg van de nieuwsgierige ogen van jouw kat. Een vrijstaande paal waar de kat niet tegenop kan klimmen is dan ook het beste.

Zorg dat de voederplekken niet leeg raken

Als je wintervogels naar je achtertuin hebt getrokken, vergeet ze dan niet alleen omdat je de kou in wilt gaan. Ze kwamen met een reden om je te bezoeken en hebben misschien echt je hulp nodig.

Vergeet water niet als het vriest

Water kan in de winter moeilijk zijn om weg te laten voor vogels. Vogelbaden, vijvers en plassen bevriezen vaak in de winter. Probeer af en toe naar buiten te gaan met een ondiepe pan water als het weer boven het vriespunt is en laat het in de buurt van jouw vogelvoeder in de achtertuin. Je kunt ook zoiets krijgen als een zonne-vogelbad of een circulerend vogelbad dat misschien niet zo snel bevriest.

Lees ook:  Komkommer kweken - zaaien en oogsten

Vergeet niet om de vogelvoerbakken schoon te houden!

Tijdens de natte maanden is het nodig om de vogelvoerbakken af en toe naar binnen te brengen en schoon te maken. Als je dit niet doet zal het vast een natte, bevroren puinhoop worden.

Met deze simpele tips kun jij de hele winter genieten van vogels in de tuin en hoef je niet meer bang te zijn dat ze in de zomer terug komen voor je moestuin!

Lees ook

© Doepserleven - 2024