10 dingen die het tuinieren gemakkelijker maken

6 maart 2023
349
tuinieren gemakkelijker

Veel mensen zijn in deze tijd op zoek naar een manier om hun leven duurzamer en zelfvoorzienend te maken. Een moestuin is een goede manier om je leven te verduurzamen en tegelijkertijd je eigen voedsel te telen. Maar hoe begin je met het aanleggen van een moestuin? Welke dingen kun je doen om het tuinieren gemakkelijker te maken? In deze blog geef ik je 10 tips om het tuinieren gemakkelijker te maken.

1. Kies de juiste locatie

Het eerste wat je moet doen als je een moestuin wilt aanleggen, is de juiste locatie kiezen. Kies een locatie die voldoende zonlicht krijgt, maar ook wat schaduw voor de teelt van sommige planten. Ook is het belangrijk om een locatie te kiezen die vrij is van obstakels zoals bomen of struiken. Je kunt dit het beste over een jaar bekijken, zodat je weet waar de zon het hoogst is in de zomer, maar ook in de winter. Zo kun je het beste uit je moestuinseizoen halen!

2. Gebruik een regenton

Een regenton is essentieel in de moestuin om water te besparen. Plaats regentonnen aan elk dakje dat beschikbaar is, het liefst in de buurt van je moestuin. Je kunt eventueel ook een pomp gebruiken om een regenton in de moestuin bij te vullen, zo kun je gemakkelijk water opslaan bij je moestuin zonder dakgoot.

tuinieren gemakkelijker

3. Plaats vogelhuisjes strategisch

Vogelhuisjes kunnen je moestuin een kleurrijke touch geven, maar ze kunnen ook een praktische functie hebben. Als je ze op de juiste manier plaatst, kunnen ze helpen bij het vangen van insecten die de planten in je moestuin kunnen beschadigen. Plaats kleine vogelhuisjes op verschillende plekken richting je moestuin, zodat de kleine vogeltjes je insectenplagen in bedwang houden.

Lees ook:  Zonnebloem kweken - zaaien en oogsten

4. Een overkapping biedt een fijne werkplek

Een overkapping laten plaatsen is een goede oplossing als je veel buiten werkt. Voorheen hadden we een overkapping en dat is een groot gemis nu, en zeker een element wat we snel terug gaan brengen. Er zijn genoeg regenachtige dagen in Nederland (en België), een overkapping biedt een fijne werkplek op deze dagen. Maar niet alleen dat, het is ook een fijne plek om onder te zitten en van de tuin te kunnen genieten, zodat je ook met slechter weer buiten kunt zitten. Ook biedt het een fijne plek voor spullen die droog moeten blijven, zoals je oppottafel of tuinstoelen.

5. Gebruik een oppottafel

Als je je planten wilt verpotten, is een oppottafel een handig hulpmiddel. Zo heb je al je benodigde spullen op een plek en ben je niet bang dat je alles vuil maakt. Dit is vooral ideaal als je in potten werkt of vanuit zaad kweekt voor de moestuin.

overkapping laten plaatsen

6. Kippen maken het tuinieren gemakkelijker

We vinden echt dat iedereen met een tuintje 3 kippen zou moeten hebben. Kippen zijn de beste tuin en keukenafval verwerkers die je maar kunt wensen en geven ook nog eens een eitje terug! Door het gescharrel van kippen weten ze snel al het biologisch materiaal af te breken naar geweldige grond voor in je moestuin.

7. Wormenmest is niet meer weg te denken

Wormenmest is eigenlijk gewoon wormenpoep dat je aan je tuingrond toevoegt om je bodemleven en planten een boost te geven. Dit zwarte goud is voor ons niet meer weg te denken uit de moestuin. De kippen maken de mulch en de wormen doen de rest in de moestuin.

Lees ook:  Knoflook vlechten

8. Een tuinkas

Een tuinkas kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het tuinieren. Een tuinkas zorgt ervoor dat je het hele jaar door kunt oogsten uit je moestuin en zorgt voor de perfecte omstandigheden voor planten zoals tomaten, die niet graag nat worden en van zon houden.

gemakkelijker tuinieren

9. Mulch maakt het tuinieren gemakkelijker

Mulch is zeker een ding dat het tuinieren gemakkelijker maakt. Mulch zorgt er namelijk voor dat de bodem minder snel uitdroogt en je dus minder water nodig hebt. Ook verrijkt het je bodemleven. Maar kijk uit voor slakken, zij houden ook van mulch.

10. Combinatieteelt in de moestuin

Gelukkig bestaat er combinatieteelt, planten die goed samen gaan of juist niet goed. Door dit toe te passen in je moestuin heb je een stuk minder kans op plagen die je oogst kunnen verpesten, zoals slakken.

© Doepserleven - 2024