Je huis voorbereiden op de winter

21 september 2022
436
huis voorbereiden op de winter

Je huis voorbereiden op de winter - De hitte van afgelopen zomer maakt plaats voor frisse rillingen en herfst weer. Dat betekent ook dat de winter kleding weer uit de kast getrokken wordt en de truien worden alweer gedragen. Met die torenhoge verwarmingskosten zijn veel mensen op zoek naar eenvoudige en goedkope manieren om hun huis voor te bereiden op de winter en de stookkosten tot een minimum te beperken.

Meest voorkomende oorzaken van warmteverlies in een huis

Een manier om jouw stookkosten te verlagen, is te weten hoe je warmteverlies in een huis kunt detecteren en voorkomen. Omdat jouw huis niet luchtdicht is, kan warme lucht door kleine spleten of kieren naar buiten sijpelen. In sommige gevallen kan koude buitenlucht ook via kieren in jouw woning komen. Door kleine openingen kan tot een kwart van de warmte van jouw huis verloren gaan.

Enkele van de gebieden in uw huis die het meest waarschijnlijk warmteverlies ervaren, zijn:

huis voorbereiden op de winter

Deuren

Het inspecteren en afdichten van jouw deuren is een goede eerste stap om jouw stookkosten te verlagen. Twee belangrijke dingen om naar te zoeken zijn drempels en tochtstrippen.

Drempels: Als je licht onder jouw deur ziet kruipen, is het misschien tijd om de drempel aan te passen. Door aan de stelschroeven te draaien kun je voorkomen dat de warmte ontsnapt.

Tochtstripping: Na verloop van tijd raakt de tochtstrip rond jouw deuren versleten en moet deze worden vervangen. Door de kieren rond je deuren af ​​te dichten, voel je je meteen warmer.

huis voorbereiden op de winter

Ramen

Nadat je deuren zijn gecontroleerd, is het tijd om de ramen te controleren, aangezien dit een van de meest voorkomende gebieden is waar warmte verloren gaat.

Lees ook:  Duurzaam menstrueren , hoe doe je dat? - Bamboozy review

Goed gesloten: als je een venster sluit en vergrendelt, kun je een extra druk voelen. Het is niet genoeg om het gewoon te sluiten, omdat er nog steeds een mogelijkheid is dat warme lucht ontsnapt. Door het dicht te klikken, creëert het een strakkere afdichting.

Kozijnen: Inspecteer jouw kozijnen grondig om te zien of er schade is, zeker als je houten kozijnen hebt. Ze kunnen namelijk gaan rotten, wat het laatste is wat je wilt tijdens de winter. Kijk ook naar gebroken glas, scheuren of gaten in jouw ramen.

Hier zijn drie goedkope en eenvoudige oplossingen waarmee jij jouw ramen snel kunt isoleren:

 • Tochtstrippen
  Voeg deze tochtstrip langs de zijkanten van de kozijnen toe. Ramen kunnen gelijkmatig worden geopend en gesloten met de tochtstrip op zijn plaats.
 • Krimp folie
  Aangebracht met dubbelzijdig plakband, krimpt deze doorzichtige plastic folie trommeldicht bij verhitting met een föhn. De folie sluit tocht af en vangt een isolerende luchtbuffer op. Gebruik ontsmettingsalcohol om de tape in de lente los te laten om te voorkomen dat de verf wordt verwijderd.
 • Nagellak
  Indien zorgvuldig aangebracht, vult heldere nagellak een barst bijna onzichtbaar. Eenmaal uitgehard, stabiliseert het het glas totdat je het in de lente kunt vervangen.

Lees ook Maak je tuin winter klaar met deze 10 tips!

muren controleren winter

Muren

Als onderdeel van de fundering van jouw huis kunnen jouw muren ook de oorzaak zijn van vervelende tocht en warmteverlies.

Afdichtingsgaten: Afdichtingsgaten rond jouw huis kunnen ervoor zorgen dat koude lucht naar binnen komt. De meest voorkomende plaatsen om te controleren zijn waar kabels en leidingen jouw huis binnenkomen. Zorg ervoor dat je zowel binnen als buiten controleert om er zeker van te zijn dat je geen kostbare warmte naar buiten laat.

Lees ook:  Een simpel leven, wat is dat? + 5 tips voor een simpel leven

Elektriciteitskasten: het zal je misschien verbazen dat jouw elektriciteitskast meestal niet goed geïsoleerd is. Je kunt gemakkelijk zien of die van jou geïsoleerd is, door de hoes op te tillen en te zoeken naar kleine openingen. Als er koele lucht is of als je voelt dat er koele lucht doorheen komt, gebruik dan een afdichtmiddel of kit om ze te vullen.

Lees ook Gas duur? 10 manieren om de gasrekening te verlagen.

huis voorbereiden op de winter

Inspecteer jouw open haard

Bekijk je open haard of kachel (indien je deze gebruikt) zowel van binnen als van buiten goed.

Let hier op als je de schoorsteen bekijkt:

 • Controleer of er een schoorsteenkap aanwezig is en of deze in goede staat is
 • Controleer of er geen vuilophoping of vogelnest op de dop aanwezig is
 • Controleer of er geen takken in of rondom de schoorsteen liggen
 • Of de mortel en de stenen op de schoorsteen niet aan het afbrokkelen zijn of zelfs ontbreken
 • De schoorsteenkroon - de schuine cementschouders aan de bovenkant van de schoorsteen - is afgeschuind, wat de luchtstroom bevorder
 • De schoorsteenvoering is zichtbaar boven de schoorsteenkroon
 • De schoorsteen staat loodrecht en helt niet naar de ene of de andere kant.
 • De dakgoot zit strak tegen de schoorsteen aan

Controleer binnen of:

 • De rookgasklep opent, sluit en goed afsluit
 • Er bevinden zich geen brandbare materialen, zoals vogelnesten of andere vreemde voorwerpen in het rookkanaal
 • De omlijsting van de open haard heeft geen gebarsten stenen of ontbrekende mortel

Gashaarden hebben minder onderhoud nodig, maar je moet toch:

 • Inspecteer de glazen deuren op scheuren of problemen met de vergrendeling.
 • Controleer of de gasblokken zich in de juiste positie bevinden.
 • Draai het gas dicht bij de afsluiter en test de ontsteker.
 • Steek het vuur aan en zoek naar verstopte brandergaten. Indien aanwezig, gas afsluiten en verstoppingen verwijderen met een speld of naald.
Lees ook:  Infrarood verwarming
dak winter

Controleer het dak

Je wilt er natuurlijk niet achter komen dat je een lekkend dak hebt na de eerste sneeuwval. Een dak inspectie kan je helpen eventuele problemen op te sporen.

Bang voor de hoogt? Maak je geen zorgen - je kunt een grondige inspectie vanaf de grond doen met een verrekijker.

Werk je een weg door je huis, op zoek naar deze gebreken:

 • Gebarsten kit of roestvlekken
 • Massa's mos, wat erop zou kunnen wijzen dat het dak eronder aan het vergaan is. Zwarte algenvlekken zijn niet schadelijk, alleen voor het oog.

Dakgoten en regenpijpen opruimen

Verstopte regengoten of regenpijpen kunnen de fundering van jouw huis beschadigen of ijsdammen veroorzaken, wat kan leiden tot dure reparaties. Dus, nadat de bladeren zijn gevallen, maak je jouw dakgoten schoon om bladeren, takken en smurrie te verwijderen. Zorg er ook voor dat de dakgoten niet doorzakken en water vasthouden, draai de goothangers en regenpijpbeugels vast en vervang versleten of beschadigde materialen.

Lees ook Van het gas af? 7 Milieuvriendelijkere manieren om jouw huis te verwarmen!

© Doepserleven - 2024