5 Verrassende manieren om knoflook te gebruiken

15 januari 2023
866
manieren om knoflook te gebruiken

Knoflook is een van de meest veelzijdige kruiden die er bestaan. Het is niet alleen heerlijk in allerlei gerechten, maar heeft ook tal van andere toepassingen. In deze blog geven we je 5 manieren om knoflook te gebruiken, naast het koken. Van het afweren van insecten tot het behandelen van voetschimmel, knoflook is een echte alleskunner! Dus laat die knoflook niet alleen maar in de keuken staan, maar ontdek de vele andere manieren waarop je dit krachtige kruid kunt gebruiken.

manieren om knoflook te gebruiken

5 Manieren om knoflook te gebruiken

Manieren om knoflook te gebruiken tegen muggen/insecten

Insecten houden niet van knoflook vanwege de geur ervan. Knoflook bevat stoffen die zorgen voor de kenmerkende geur van knoflook, zoals allicine. Deze stoffen zijn afstotend voor insecten, omdat ze de geur niet aangenaam vinden. Bovendien kan de geur van knoflook ook de insecten verdoven of verlammen, wat kan helpen om ze op afstand te houden. Daarom is knoflook een effectief middel om insecten te weren.

Er zijn een aantal manieren waarop je knoflook kunt gebruiken als afschrikmiddel voor insecten:

  • Leg een paar knoflookknollen naast de deur of op plaatsen waar je wilt voorkomen dat insecten binnenkomen. Zo houd je bijvoorbeeld muggen op afstand.

  • Maak een knoflookspuitje door een teentje knoflook te pureren en dit te mengen met water. Spuit dit mengsel op plaatsen waar je wilt voorkomen dat insecten zich ophouden, zoals op het terras of in de tuin.

  • Gebruik knoflookolie als afschrikmiddel. Je kunt deze olie gemakkelijk zelf maken door knoflook in een kleine hoeveelheid olie te laten sudderen op een laag vuurtje. Laat dit zo'n 10-15 minuten doorkoken en zeef de knoflook eruit voordat je de olie opslaat in een glazen potje. Breng de olie aan op plaatsen waar je wilt voorkomen dat insecten zich ophouden, zoals op het terras of in de tuin.
Lees ook:  Een duurzame tuin aanleggen

Lees ook Alles over knoflook kweken

Knoflook voor kippen

Het is mogelijk om knoflook toe te voegen aan het drinkwater van kippen. Knoflook kan helpen om de gezondheid van kippen te verbeteren en kan ook dienen als natuurlijk pesticiden. Kippen houden vaak niet van de geur van knoflook, dus het is aan te raden om kleine hoeveelheden knoflook toe te voegen aan het drinkwater.

Om knoflook toe te voegen aan het drinkwater van kippen, kun je een paar knoflooktenen fijnhakken en deze toevoegen aan een emmer water. Laat de knoflook een paar uur trekken en voeg het water dan toe aan de drinkbak van de kippen. Dit kun je een paar keer per week doen.

Let wel op: teveel knoflook kan schadelijk zijn voor kippen. Houd daarom de hoeveelheid knoflook die je toevoegt aan het drinkwater van kippen laag en voeg het niet te vaak toe. Als je twijfelt, kun je het beste advies vragen aan een dierenarts of pluimveehouder.

Knoflook als natuurlijke pesticide

Omdat knoflook insecten op afstand houdt, kan het gebruikt worden als natuurlijk pesticide. Er zijn verschillende manieren waarop je knoflook kunt gebruiken als pesticide:

  • Maak een knoflookspuitje door een teentje knoflook te pureren en dit te mengen met water. Spuit dit mengsel op plaatsen waar je wilt voorkomen dat insecten zich ophouden, zoals op het terras of in de tuin.

  • Voeg knoflook toe aan je watergieter of sproeier. Knoflook heeft een afstotende werking op insecten, dus door knoflook aan het water toe te voegen kun je deze insecten op afstand houden.
Lees ook:  Ecologische voetafdruk

Let wel op: sommige planten zijn gevoelig voor knoflook en kunnen beschadigd raken als ze in aanraking komen met knoflook. Gebruik daarom knoflook met mate en test het eerst op een klein gebied voordat je het op een grotere schaal gebruikt.

Manieren om knoflook te gebruiken tegen voetschimmel

Knoflook kan helpen om voetschimmel te bestrijden vanwege zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Er zijn een aantal manieren waarop je knoflook kunt gebruiken om voetschimmel te behandelen:

  • Maak een knoflook voeten bad door een paar knoflooktenen te pureren en deze te mengen met warm water. Week je voeten in dit bad gedurende ongeveer 15-20 minuten. Spoel daarna je voeten af met warm water en droog ze goed af.
  • Maak een knoflookcrème door een paar knoflooktenen te pureren en deze te mengen met een beetje kokosolie of sheaboter. Breng de crème aan op de aangedane huid en laat het zo'n 15-20 minuten intrekken voordat je het afspoelt.
  • Maak een knoflookmasker door een paar knoflooktenen te pureren en deze te mengen met een beetje honing. Breng dit masker aan op de aangedane huid en laat het zo'n 15-20 minuten intrekken voordat je het afspoelt.

  • Neem knoflooksupplementen in om de werking van knoflook te versterken. Let wel op: overleg altijd met een arts voordat je supplementen gaat gebruiken.

Houd er rekening mee dat knoflook niet altijd een effectief middel is om voetschimmel te behandelen en dat het gebruik ervan altijd in overleg met een arts of dermatoloog moet plaatsvinden. Als je knoflook gebruikt om voetschimmel te behandelen, is het belangrijk om je voeten goed te wassen en te drogen om de kans op verdere infecties te verkleinen.

Lees ook:  Komkommer kweken - zaaien en oogsten

Knoflook gebruiken om splinters te verwijderen

Knoflook bevat stoffen die kunnen helpen om splinters te verwijderen. Om knoflook te gebruiken om splinters te verwijderen, kun je een paar knoflooktenen fijnhakken en deze mengen met een beetje water tot je een dikke pasta hebt. Breng de pasta aan op de splinter en bedek deze met een pleister. Laat de pasta zo'n 8-12 uur op de splinter zitten en verwijder de pleister daarna voorzichtig. De splinter zou nu gemakkelijker te verwijderen moeten zijn.

Houd er wel rekening mee dat sommige mensen gevoelig zijn voor knoflook en dat het gebruik ervan altijd in overleg met een arts of dermatoloog moet plaatsvinden. Als je twijfelt, kun je het beste advies vragen aan een arts of dermatoloog.

Lees ook Allium ampeloprasum – Oerprei/Doorlevende prei/Olifantenknoflook

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023