7 voordelen van koud douchen

30 juli 2022
548
koud douchen voordelen

Met dit warme weer is koud douchen heerlijk, even lekker afkoelen. Maar wist je dat koud water nog meer voordelen heeft? Deze blog geldt ook voor bijvoorbeeld een ijsbad. Ook lekker in de zomer. Je ziet een ijsbad steeds vaker voorkomen, op social media komt het tal van keren voorbij, en waarom deze mensen dat? In een ijskoud bad of koude douche gaan staan. Nou het heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar ook voor je ecologische voetafdruk. Zeker met de huidige gasprijzen het overwegen waar.

Wim hof the iceman

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, Wim Hof, the Iceman. Dankzij Wim Hof is koud douchen en een ijsbad weer stukken populairder.

De Wim Hof-Methode is gericht op ademhaling, focus en koude training zoals een ijsbad. Door de juiste ademhaling en controle over je lichaam en emotie krijg je de juiste focus om het ijsbad te trotseren.  

Lees de Wim Hof Methode

De voordelen van een koude douche of bad

Een ijsbad is helemaal hip en zo gezond! Maar waarom eigenlijk? We nemen je mee met de 7 voordelen van een koude douche. En de eerste gaat over duurzaamheid, daarna volgen er 6 gezondheidsvoordelen.

Je bespaart geld en zorgt voor een betere toekomst

Door je koud te douchen bespaar je gas en met de huidige gasprijzen is dit een Win-win voor jou! Wist je dat namelijk 20 % van je gasverbruik op gaat aan het warme water voor de badkamer en keuken. Door koud te douchen bespaar je dus jaarlijks heel wat gas. Een liter warm water kost namelijk meer dan 70 keer zoveel energie als gewoon koud water. Koud douchen bespaart je jaarlijks meer dan 150 euro.

Lees ook:  Zelf Mayonaise maken -  recept

Je krijgt een beter immuunsysteem

Als je het kunt om volledig over te gaan naar koud douchen, is je kans bijna 29% minder om ziek te worden. Door je koud te douchen werk je elke dag een beetje aan een gezonder leven. Er zijn tal van bewezen effecten bij koud douchen, denk hierbij aan het verlagen van de hartslag, bloedruk, een betere doorbloeding en meer. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van koud douchen? Lees dan de blog van Mind Setters waar zij dieper in gaan op de korte en lange termijn effecten van koud douchen.

Je wordt er meer alert van

Als koud water over je heen loopt, zul je zeker schrikken. Door een koude douche stijgt je hartslag namelijk, je krijgt een hogere bloeddruk en een snellere ademhaling. Dat komt omdat je spieren zich aanspannen en je vaten zich vernauwen. Daardoor stijgt je bloeddruk en zal je hart sneller pompen.  Dit zorgt voor meer alertheid. Je krijgt meer zuurstof, vitamines, glucose, mineralen en vetzuren en de afvalstoffen zullen sneller afgevoerd worden.

Je voelt je er beter door

Uit onderzoek blijkt dat als jij een koude douche neemt, de neurotransmitters als endorfine en noradrenaline geactiveerd worden en verhogen. Het zou daardoor zo maar kunnen zijn dat je dus minder snel depressief wordt of je slecht voelt.

Een koud bad helpt bij het sporten

Als jij na het sporten een ijsbad of een koude douche neemt, dan zal je lichaam zichzelf sneller op temperatuur krijgen. Daarnaast helpt een ijsbad je ook om te herstellen en ontstekingen te verminderen.  Als je eerst een warme douche neemt en daarna in koud water dompelt, dan herstel je sneller en ben je minder vermoeid.

Lees ook:  Duurzaam huis bouwen
ijsbad

Een koude douche is als sporten

Een koude douche van 10 minuten onder ijskoud water heeft hetzelfde effect als een fiets workout van 1 uur

Het helpt bij pijn

Je kent het wel, als je gevallen bent even afkoelen met een zak bevroren erwten. Door de kou zal de zwelling namelijk afnemen, maar het vertraagt ook de snelheid waarmee de zenuw de pijnsignalen doorgeeft. Zo kan het gevoel van pijn een stuk minder zijn. Dit effect heeft een koude douche ook.

Maar hoe leer je koud douchen?

Als je alle voordelen zo leest, dan wil je toch gewoon koud leren douchen. Alleen al de gasprijs is een reden om over te gaan op het besparen van geld en zo minder afhankelijk te worden. (off grid leven) Met de 6 anderen reden erbij, wil je dit toch gewoon gaan doen? Maar hoe wen je nu aan koud douchen?

  1. Meteen onder een koude douche stappen is een flinke schok. Je kunt het beste beginnen met een normale douche en vervolgens de kraan steeds kouder te zetten. Zo wen je aan het koelere water. De volgende keer dat je gaat douchen, draai de warme kraan ook weer wat meer dicht. Met dit warme weer kun je al gemakkelijker wennen aan een koude douche. Als je dit ’s avonds doet is het vaak een stuk gemakkelijker dan meteen in de ochtend als je net uit bed bent. Maar je mist dan wel het effect van alertheid.
  2. Zorg dat je steeds kouder leert douchen. Want hoe kouder, hoe beter. De effecten worden namelijk steeds zichtbaarder. Als je denkt dat het alleen met de koude kraan moet, dan zit je inderdaad goed!
  3. Let op je ademhaling. Net als bij Wim Hof, is de ademhaling key! Zorg dat je rustig blijft ademen en houd je adem niet in. Zorg dat je een rustige ademhaling hebt en je focust.
  4. Als je eenmaal de koude douche te pakken hebt, ga je het timen. Begin met 20 seconden en probeer elke dag weer iets langer te blijven staan.
  5. De Wim Hof challenge is een goede uitdaging om koud douchen in je ritme te krijgen. Doe dit bijvoorbeeld een maand en elke week stel je als doel om langer onder de douche te blijven. Zo werk je naar 2 minuten toe.
  6. Volhouden is belangrijk! Net als met alles, zul je niet direct merken wat de gezondheidsvoordelen zijn van koud douchen. Koud douchen is net als sporten, hoe langer je het doet, hoe beter je het merkt.
Lees ook:  Een regenwaterput plaatsen en gebruiken (recuperatie) - 60% besparen

Succes! Wij zijn ons bewust van alle voordelen en de koude douche is een super manier om te werken aan je gezondheid maar ook aan het milieu.

Ga jij ook koud douchen? Laat het ons weten!

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023