Off grid wonen, wat betekent dat nou eigenlijk? Off the grid betekent letterlijk dat je niet aangesloten bent op het net, daar bedoelen ze vaak mee het elektriciteitsnetwerk, gasnetwerk, water en rioleringsnetwerk. Het lijkt veel op zelfvoorzienend leven, maar heeft toch wel wat verschillen. Zo is zelfvoorzienend het proberen te voorzien in je eigen behoeftes en daar maximaal voor gaan. Terwijl off the grid vooral betekent dat je niet afhankelijk bent van nutsvoorzieningen. Je hebt dus een aantal dingen nodig om off the grid te wonen. Mensen kiezen er vaak voor om off the grid te wonen omdat ze duurzaam willen zijn, vrijheid willen of om zich voor te bereiden, zoals preppen. In onze blog nemen we je mee over off grid wonen.
Off grid wonen in Nederland, kan dat?
Kan je in Nederland wel gewoon off the grid wonen? Ja dat kan, maar het is niet gemakkelijk. Tegenwoordig dienen nieuwe huizen allemaal aangesloten te worden op het net. Maar je kan nog steeds off the grid wonen in een hutje of in een camper, maar officieel mag het niet. Maar daar zijn natuurlijker toch altijd wel wat loopholes voor te vinden. Tegenwoordig zie je wel veel tiny house initiatieven opduiken en deze zijn vaak ook off the grid. De gemeentes staan dit toe om het woningtekort aan te pakken.
In Nederland is dit allemaal vastgesteld in het bouwbesluit, zo mag je dus niet permanent wonen in een tuinhuisje of op een vakantiepark. Maar zoals gezegd, er zijn mogelijkheden. Je kan een tiny house pakken en op een speciale plek staan, met een camper verblijven op een camping, bij de boer een staplek regelen, je huis aanpassen dat het steeds meer off the grid is of je bouwt volledig een off the grid energie neutraal huis. Onder het mom van innovatie en duurzaamheid kan je het proberen.
Hoe kan je off the grid wonen?
Om off the grid te wonen heb je een aantal dingen nodig en dit zijn de vervangingen van de nutsbedrijven. Bij off grid wonen zal je ook rekening moeten houden met je verbruik, je kan namelijk niet alles zomaar laten lopen of aan staan. Laat je een lamp aanstaan, dan zijn je accu’s sneller leeg en heb je ’s nachts misschien geen stroom. Water komt niet zomaar uit de kraan, je zal het moeten filteren. Is het een lange periode droog, dan moet je zuinig zijn met het water.
Denk dus aan het volgende om off grid te wonen:
Elektriciteitsvoorziening
Om off the grid te wonen is elektriciteit een belangrijk onderdeel. Je gebruikt het namelijk voor het licht, je laptop op te laden, de was te doen en zelfs om te koken of je woning te verwarmen. Zonnepanelen worden vaak als basis gekozen om off the grid te gaan wonen en krijg je vaak al in complete sets voor campers of boten. Afhankelijk van hoeveel stroom je gaat verbruiken dien je te kijken naar het aantal zonnepanelen, maar ook de accu’s die je nodig hebt. En de accu’s zijn vaak nog wel het prijzigst. Denk ook een backup, als je helemaal onafhankelijk bent en niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet, kan je dus ook zonder stroom komen te zitten als de zon niet schijnt en de accu’s leeg zijn. Houd dus rekening met een backup door middel van een aggregaat.
Water
Een mens kan moeilijk zonder water en dit is dus een belangrijk punt. Zorg dat je een manier hebt om zelf in water te voorzien. Om je te wassen, te drinken, te poetsen en meer zal je water nodig hebben. Je kunt hiervoor gemakkelijk regenwater opvangen, maar zorg dat je het goed filtert. Als je niet voldoende hebt, kan je altijd drinkwater kopen. Een andere goede manier is een waterput slaan.
Lees ook beste waterfilters voor iedere situatie
Verwarming
De wintermaanden is het belangrijk dat je er warm bij zit. Door goed te isoleren, kan je het verbruik beperken. Maar je zal toch moeten bijstoken. Je kan gas per fles kopen, een houtkachel gebruiken, een energiezuinige palletkachel of een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.
Afvalwater
Je hebt al snel te maken met afvalwater. Als je in een tinyhouse zit, kan je er voor kiezen om een grijswatertank te plaatsen en deze via een afvoer te legen. Maar er zijn mogelijkheden om het water zelf te filteren en weer terug aan de natuur te schenken. Een voorbeeld is een rietbedfilter of een septictank. Als je dit soort systemen gebruikt dien je wel goed op te letten op hetgeen dat je doorspoelt. Je dient geen chemicaliën te gebruiken, maar te werken met duurzame producten.
Voor een toilet kan je gebruik maken van een speciaal droogtoilet of een composttoilet
Off the grid koken
Om te koken zijn er tal van manieren. In combinatie met zonnepanelen, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om op inductie te koken, maar dan heb je ook weer extra accu’s nodig. Ook kan je kiezen om op de kachel te koken, maar in de zomer is dat vaak lastig want dan is het binnen erg warm. Net als het verwarmen kan je kiezen om een gasfles te gebruiken en met een klein campingstelletje te koken.
Voorbeelden van off grid wonen
Een aantal leuke voorbeelden van off grid wonen in binnen en buitenland. Veel pakken het extreem aan, sommige lekker down to earth en andere hebben er al heel wat jaren ingestoken en zijn ondertussen heel ver.
Boeken off grid wonen
Voor je volledig off grid kan wonen, dien je eerst heel wat kennis te verzamelen en een plan uit te werken. Het zijn allemaal vrij technische zaken en er komt best wat bij kijken als een accubank wilt installeren voor je zonnepanelen. Hetzelfde geld voor je waterfiltering of afvalwaterverwerking. Het is dus goed om je in te lezen in off grid wonen. Bekijk onze blog over 9 boeken over off grid wonen
Lees ook