Alles over oogst bewaren – Vers bewaren, invriezen & drogen

25 augustus 2022
317
oogst bewaren

Oogst bewaren - Het is een geweldige tijd van het jaar voor iedere moestuinder! Je kunt op dit moment namelijk volop plukken uit je tuin en genieten van de heerlijke maaltijden die je tuin voor je mogelijk maakt. Het kan goed zijn dat je nu tegen één probleem aan loopt, hoe ga je dit allemaal bewaren?

Verse oogst bewaren

Sommige groenten en fruit zijn maandenlang goed te bewaren als ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard. De sleutel tot succes is het kiezen van de mooiste exemplaren en de opslag regelmatig te controleren en alles wat vlekt of enige teken van verandering laat zien eruit halen. Een rotte appel kan bijvoorbeeld de hele partij verpesten.

Door de oogst op een droge, goed geventileerde plaats te bewaren, voorkom je dat het gaat rotten. Je kunt opbergdozen kopen, maar een houten kist of ondiepe kartonnen doos werkt net zo goed. Sommige dozen en kratten zijn zo ontworpen dat je ze kunt stapelen, maar als je dit doet, zorg er dan voor dat er lucht tussen de niveaus kan circuleren.

Appels en peren zijn goed geschikt om te bewaren. Wikkel elk fruit in krantenpapier en plaats het in een enkele laag op de bodem van een doos of bak.

oogst bewaren wortels

Ook wortelgroenten zoals wortelen, aardappelen en bieten zijn goed te bewaren. Snijd de bladtopjes van bieten en wortelen en leg ze in een enkele laag zonder ze te wikkelen. Deze zijn graag bedekt met een laag zand om te voorkomen dat ze rubberachtig worden.

Aardappelen kunnen worden bewaard in jute of papieren zakken. Oogst ze op een droge dag en laat ze in de zon drogen. Verwijder eventuele modder van de aardappelen om schimmelvorming te voorkomen. Bewaar ze op een donkere plaats om giftige groene vlekken op de huid te voorkomen.

Lees ook:  Een duurzame tuin aanleggen

Pastinaken kunnen het beste in de winter in de grond worden gelaten en indien nodig worden geoogst.

oogst lang bewaren

Uien, knoflook en sjalotten kunnen het beste goed worden gedroogd en vervolgens worden gevlochten voordat ze op een droge plaats worden bewaard. Je kunt ook de toppen eraf knippen en de bollen in een oude panty hangen.

Pompoenen kunnen maanden meegaan afhankelijk van de soort. Zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren en bewaar ze op een koele, droge plaats zoals een kast.

Courgettes zijn niet goed te bewaren en moeten maximaal drie weken in de koelkast worden bewaard.

Bladgroenten zoals sla en spinazie zijn niet goed houdbaar en moeten binnen enkele dagen na de oogst worden gegeten. Zaai regelmatig tot in het vroege najaar, zodat je in de koudere maanden nog blad hebt om te oogsten.

Peulvruchten zoals erwten en bonen kunnen worden gedroogd voor gebruik in stoofschotels of geblancheerd en ingevroren.

oogst bewaren invriezen

Oogst Invriezen

Je oogst invriezen is een snelle en gemakkelijke manier om je oogst te bewaren.

Let er wel op dat je het in bruikbare hoeveelheden invriest, zodat je het gemakkelijk kunt laten ontdooien en gebruiken.

Kies alleen stevige, net rijpe groente en fruit en zorg dat je deze zo snel mogelijk na het oogsten invriest.

Verpak ze in een luchtdichte diepvrieszak om ervoor te zorgen dat ze goed blijven. Lees ook voedsel invriezen zonder plastic 5 manieren

Sommige groente en fruit moet eerst geblancheerd worden voor je het invriest. Dit zal namelijk voorkomen dat water in de groente en het fruit kristalliseert en de celwanden laat scheuren. Dit zal ervoor zorgen dat je een doorweekte zachte drab krijgt na het ontdooien.

Lees ook:  22 voordelen van Epsom zout - Voor lichaam, huis & tuin!

Om te blancheren hoef je slechts het fruit of de groente in een grote pan met kokend water te doen. Breng hier vervolgens ijskoud water aan toe en dep alles goed droog voordat je het invriest.

Dit kun je goed invriezen:

  • Bosbessen
  • Frambozen
  • Geblancheerde appels
  • Kruisbessen en veenbessen
  • Rabarber
  • Erwten
  • Nog veel meer!

Let op: Vermijd het invriezen van rauwe producten met een hoog watergehalte, zoals sla, komkommers, kool en watermeloenen. Na het ontdooien krijg je waarschijnlijk een doorweekte puinhoop op je handen.

oogst bewaren

Oogst bewaren door het te drogen

Drogen is nog een manier om je oogst lang te kunnen bewaren. Tomaten, appels en paprika’s zijn heerlijk als ze gedroogd zijn. Het drogen van kruiden, groente en fruit kan de smaak en textuur drastisch veranderen en kan interessante toevoegingen maken voor gerechten.

Was en snijd je groente of fruit in dunne plakjes en leg de stukjes in een enkele laag op een bakplaat. Dit zou je buiten in de zon kunnen laten drogen. Een gemakkelijkere manier is om je over op de laagste stand te zetten en de bakplaat hier enkele uren in te laten staan tot de plakjes gekrompen zijn en bijna krokant maar wel nog buigbaar. Of natuurlijk in een voedseldroger

Als het eenmaal gedroogd is kun je alles in luchtdichte potten bewaren.

Naast deze manieren kun je ook nog je oogst inmaken of wecken. Lees verder in onze blogs:

© Doepserleven - 2023