Het is bijna zover, de appels zijn bijna rijp! Je wilt natuurlijk het liefst de hele winter van deze heerlijke appels kunnen genieten. Helaas is daar iets meer moeite voor nodig dan ze gewoon in de koelkast te stoppen. Wil je jouw appels langer kunnen bewaren? Dan moet je wat extra maatregelen treffen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over appels lang bewaren.
3 Tips om verse appels zo lang mogelijk te bewaren
Wil je zo lang mogelijk van verse onverwerkte appels kunnen genieten? Dan hebben we de volgende tips voor je:
1. Kies de juiste soort
Niet alle appels zijn even lang te bewaren, de knapperige soorten gaan doorgaans langer mee dan de zachtere rassen.
2. Bewaar ze op een koele donkere plaats
Je kunt appels het beste op een koele donkere plaats met voldoende ventilatie bewaren. Het is ook belangrijk dat de appels droog blijven, daarom is een vochtige omgeving niet geschikt. Een wortelkelder of droge kelder is een ideale plek om appels te bewaren.
3. Houd de appels uit de buurt van andere oogst
Appels kunnen andere groenten en fruit bederven omdat ze een gas afgeven dat ethyleen heet.
Hoelang kun je verse appels op deze manier bewaren?
Dat is afhankelijk van de omstandigheden en het soort appels dat je wilt bewaren. Als je echter zeker wilt zijn dat je de hele winter van je appels kunt genieten, kun je ze het beste verwerken. Hieronder enkele manieren om de appels lang kunt bewaren.
4 Manieren om appels lang te bewaren
Er zijn tal van manieren om appels lang te bewaren:
1. Verse appels invriezen
Als je genoeg ruimte in de vriezer hebt is het invriezen van je appels een goede optie.
Je kunt appels invriezen door ze te wassen en in plakjes te snijden. Leg deze plakjes op een bakplaat met bakpapier en doe deze in de vriezer.
Zodra de appelschijfjes bevroren zijn kun je ze opbergen in een bakje of diepvrieszakje.
Als je wilt voorkomen dat ze bruin worden kun je ze insmeren met een beetje citroensap.
2. Appelmoes maken
Wil je appels lang bewaren? Een goede manier om dit te doen is door appelmoes te maken. Dit is trouwens ook een geweldige manier om appels te verwerken die slecht beginnen te worden.
Om appelmoes te maken gebruik je het beste lichtzure appels zoals Goudreiner, Jonagold of Elstar. Volg onderstaande stappen om gemakkelijk zelf appelmoes te maken.
In 5 stappen appelmoes maken
Stap 1. Begin met het schillen van de appels, verwijder ook het klokhuis en snijd de appels in stukjes
Stap 2. Doe de appel stukjes in een pan en giet er wat citroensap over.
Stap 3. Voeg water toe tot de rand van de appels en stoof deze op een laag vuurtje met de deksel op de pan tot ze zacht zijn.
Stap 4. Proef aan de appelmoes en voeg kaneel toe naar smaak. Wij voegen geen suiker toe, maar als je dat wilt kun je dat nu doen.
Stap 5. Pureer de gestoofde appel. Je kunt dit met een staafmixer doen als je absoluut geen stukjes meer wilt. Wil je liever een wat grovere appelmoes? Gebruik dan de stamppot stamper.
Je kunt appelmoes in porties in de diepvries bewaren of wecken.
Om appelmoes te wecken volg je de volgende stappen:
- Kook de weckpotten uit
- Vul de gesteriliseerde potten met de appelmoes
Blijf bij het vullen 2 cm onder de rand - Weck de potten gedurende 30 minuten op 90 graden
3. Appelazijn maken
Appelazijn is een uitstekende manier om appels op te maken en appels lang te bewaren. Appelazijn kan je helpen bij het afvallen en je cholesterol verlagen.
In onze uitgebreide blog over appelazijn vindt je alle voordelen van appelazijn en hoe je het NIET moet gebruiken! Ook vindt je een recept voor appel azijn van restjes appel!
4. Gedroogde appels
Drogen is een geweldige manier om kruiden, fruit en dus ook appels lang te bewaren. Niet alles kan in de voedseldroger! Appels zijn echter heel goed te drogen. Gedroogde appelschijfjes zijn een heerlijk tussendoortje.
Om appels te drogen kun je de appels het beste snijden en in een voedseldroger leggen. Droog ze op een lage temperatuur tot ze uitgedroogd zijn maar nog niet over breken.
Naast deze manieren zijn er nog meer manieren waarop je je appels kunt verwerken, je kunt bijvoorbeeld ook appelwijn maken of appelinfusie.
Lees ook