De kippenren - hoe ziet de ideale ren er uit?

14 januari 2022
730
kippenren

Hoe ziet de ideale kippenren eruit? Nou er zijn geen vaste regels, maar kijk vooral naar hoeveel kippen je hebt en de ruimte. Meer kippen vraagt weer net wat meer. Een gevaarlijk gebied ook. Maar we willen jullie wel een aantal tips geven waar je op dient te letten

De ideale kippenren

Tip 1: het hok

Zorg voor een goed en stevig hok waar ze droog en veilig zitten. Zorg dat er geen kiertjes zijn, anders krijg je snel en meer last van bloedluis. Zorg voor een goed legnest en een stok waar de kippen op kunnen zitten.

Tip 2: veiligheid

Zorg dat je kippen veilig blijven, dit doe je door een omheining. Zo kunnen ze niet weg komen, maar nog belangrijker, zo kan de vos er ook niet goed bij komen. Houd er rekening mee dat de bovenkant eventueel open is. Afhankelijk hoe je zit, kan het waardevol zijn om daar een vogelnet te spannen zodat er geen roofvogels op visite komen.

Tip 3: Zandbad

Kippen houden graag een zandbad. Dat doen ze ook niet zomaar, ze doen dit tegen parasieten. Zorg dus dat jouw ideale kippenren ook een zandbad heeft.  Lees ook zandbad kippen.

Tip 4: oppervlakte

Houd er rekening mee dat kippen graag de ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen. Om de kippen gelukkig te houden dien je te rekenen met 5m² per kip. Zorg dat het hok goed toegankelijk is en ze een plek hebben om te schuilen. Je kunt ze ook aan het werk zetten in de kippenren. Lees ook kippen aan het werk zetten

Lees ook:  Eenden en ganzen houden

Tip 5: beplanting

Kippen vinden het fijn om tussen het groen te zitten. Soms zoeken ze graag beschutting op. Daarnaast eten ze dit ook graag en kan het een manier zijn om zich veilig te voelen of te schuilen. Daarnaast is compost ideaal voor de kippen en kunnen ze er lekker beestjes in zoeken.

Lees ook eigen compost maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023