Mijn konijn heeft diarree

13 november 2021
589
konijn heeft diarree

Help! Mijn konijn heeft diarree! Hier vind je de essentiële gids voor iedereen die een konijn heeft met diarree. Ontdek waarom diarree bij konijnen voorkomt, hoe je dit kunt voorkomen, plus thuisbehandeling en medicijnen.

Als je konijn voor het eerst zacht ogende poep heeft, heb je waarschijnlijk een aantal vragen, zoals "Waarom is de poep van mijn konijn zacht?" of "Mijn konijn heeft diarree, wat moet ik doen?"

Zoals veel kleine dieren hebben konijnen een kieskeurig spijsverteringsstelsel. Om een ​​aantal redenen kunnen konijnen loopneus krijgen als ze van streek zijn.

In dit artikel bespreken we:

 • Wat is konijnen diarree?
 • Hoe ziet konijnen diarree eruit?
 • Wat is de oorzaak van diarree bij konijnen?
 • Mijn konijn heeft diarree of zachte blindedarm keutels, wat moet ik doen?
 • Diarree bij konijnen voorkomen
 • Diarree bij konijnen - een samenvatting

Wat is konijnen diarree?

Dus, hoe verschilt diarree bij konijnen van de andere soorten poep die konijnen produceren?

Konijnen poepen immers zowel droge ronde pellets als blindedarm keutels. Blindedarm keutels zijn geen uitwerpselen, maar een dosis voedingsstoffen die ze zelf hebben gemaakt, dus wees niet verbaasd als je konijn ze opeet.

Door hun voedsel twee keer te verteren, kunnen konijnen voedingsstoffen krijgen die de eerste keer niet werden verteerd. Konijnen geven deze stukjes gedeeltelijk verteerd voedsel in groepen door en nemen ze op. Het lijkt ons misschien vies, maar konijnen houden van ze en het is goed voor ze.

In tegenstelling tot normale konijnen poep worden blindedarm keutels geproduceerd, zoals de naam het al zegt, in de blindedarm, gelegen tussen de dunne en dikke darm. Ze bevatten veel vitamine B, dat konijnen niet alleen kunnen produceren.

Af en toe kunnen wat lijkt op konijnen diarree eigenlijk losjes gevormde blindedarm keutels zijn.

mijn konijn heeft diarree

Hoe ziet het eruit wanneer je konijn diarree heeft?

Als de ontlasting van je konijn normaal is, maar er een stinkende, slijmerige poep aan hun billen of staart kleeft, is het waarschijnlijk dat hun blindedarm keutels te zacht zijn. Helaas kan dit ervoor zorgen dat ze moeilijk te eten zijn, of je konijn kan de textuur gewoon onaantrekkelijk vinden.

De oorzaken van losse blindedarm keutels zijn echter anders dan die van echte diarree.

Hoe ziet konijnen diarree eruit?

Een konijn met diarree produceert extreem waterige, ongevormde ontlasting. In tegenstelling tot normale ontlasting, die hard en rond is met zichtbare stukjes hooi. Zal het als hij diarree heeft zacht en los zijn. Dit komt vaker voor bij babykonijnen dan bij volwassenen.

Wat veroorzaakt diarree en zachte blindedarm keutels bij konijnen?

Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

Lees ook:  Hoe oud wordt een kip

 

Diarree bij konijnen kan worden veroorzaakt door een van de volgende:

 • Een bacteriële of virale infectie
 • Ongepast gebruik of overmatig gebruik van bepaalde antibiotica
 • Directe of indirecte inname van toxines
 • Parasitaire infectie, vaak coccidia, rondwormen of lintwormen
 • Chronische ziekte
 • Zachte blindedarmkeutels

Zachte blindedarm keutels kunnen worden veroorzaakt door een van de volgende:

 • Een dieet met te veel koolhydraten (te veel luzerne of korrels) of te weinig vezels (te weinig grashooi)
 • Een te vezelrijk dieet (meer dan 20% ruwe celstof)
 • Een plotselinge verandering in dieet
 • Overmatige hoeveelheden waterrijke groenten zoals komkommer
 • Suikerrijke groenten, fruit, granen of menselijke voeding
 • Verborgen gezondheidsproblemen die de spijsvertering van uw konijn vertragen, waaronder gebitsproblemen en aandoeningen die pijn of stress veroorzaken

Ook kan het lijken alsof konijnen met overgewicht of oudere konijnen die hun anus niet kunnen bereiken om de blindedarm keutels binnen te krijgen zachte ontlasting of diarree hebben. Deze konijntjes kunnen ze niet consumeren, zitten gewoon op hun blindedarm keutels en drukken ze in hun vacht, waardoor het lijkt alsof ze loopneus zijn.

Als jouw konijn te zwaar is, overweeg dan om gewichtsverlies te bevorderen door middel van lichaamsbeweging. Oudere konijnen moeten naar de dierenarts worden gebracht voor mogelijke behandeling van artritis.

Omdat blindedarm keutels noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, is het belangrijk dat jouw konijn deze niet mist.

diarree bij konijnen

Mijn konijn heeft diarree of zachte blindedarm keutels, wat moet ik doen?

Nou, dat hangt af van de ernst van de toestand van je konijn. Belangrijke factoren om te overwegen zijn; Of ze nog steeds eten en hoe lang de aandoening al aanwezig is.

Laten we eens kijken hoe je jouw konijn kunt helpen herstellen van diarree en zachte blindedarm keutels in 4 verschillende scenario's.

1. Mijn konijn heeft zachte blindedarm keutels, anders normaal

Wanneer jouw konijn een gezonde eetlust en normale ontlasting, dus harde ronde pellets, heeft maar toch vaak zachte blindedarm keutels moet je het dieet laten onderzoeken. Het beste is om je konijn ook te laten onderzoeken voor andere onderliggende gezondheidsproblemen.

 • Vaak kan een simpele verandering in het dieet de symptomen helemaal verlichten. Denk er dus aan om jouw konijn grashooi te geven of vezelrijke groenten in hun dieet op te nemen.
 • Onvoldoende vezels is een van de meest voorkomende oorzaken van konijnen met diarree. Ook moet je je konijn niet teveel van het goede geven, zoals korrels of zetmeelrijke, zoete lekkernijen.
 • Hoewel zachte blindedarm keutels geen medisch noodgeval zijn, moet je jouw dierenarts op de hoogte houden zodat zij je kunnen begeleiden bij het gezond houden van jouw konijn.
 • Het is ook belangrijk om de kont van je konijn schoon te houden totdat ze normale blindedarm keutels passeren en consumeren. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren.

Lees ook:  Hoe we voor €100 een (eenden)vijver hebben aangelegd

Als een verandering van het dieet niet helpt, zal je echt naar de dierenarts moeten gaan. Je konijn kan een aandoening hebben die de productie van blindedarm keutels vertraagt ​​of stress veroorzaakt. Beide kunnen het normale spijsverteringsproces verstoren.

2. Mijn konijn heeft diarree, maar eet wel

Als je konijn diarree heeft maar nog steeds eet, behandel hem dan als een ziek huisdier. Eten is een goed teken, maar als je konijn diarree heeft, kan dit snel leiden tot uitdroging als het niet wordt behandeld.

Een huisbehandeling tegen diarree bij konijnen is om hun dieet te veranderen.

Verminder koolhydraten, vermeerder vezels en bezuinig op suikerrijke en zetmeelrijke elementen in hun dieet. De symptomen zouden binnen een dag of zo moeten verdwijnen, maar houd tot die tijd de bips van jouw konijn schoon.

Je kunt ook overwegen om met jouw dierenarts te praten over medicijnen tegen diarree bij konijnen.

Als de diarree van jou konijn aanhoudt, zelfs na een verandering van dieet, dan is het tijd om met je konijn naar de dierenarts te gaan.

Meestal zal jouw dierenarts een grondig onderzoek uitvoeren. Dit kan het nemen van monsters van zowel de blindedarm keutels als ontlasting pellets omvatten om te controleren op bacteriële en virale infecties. Zodra de onderliggende oorzaak is vastgesteld, zal je dierenarts medicijnen voor konijnen diarree toedienen.

snack dudelientje

3. Mijn konijn heeft diarree en eet niet

Konijn met diarree + niet eten = een gevaarlijke situatie!

Zoals hierboven vermeld, kan diarree snel leiden tot uitdroging. Dit, in combinatie met het niet opnemen van voedingsstoffen, is een benarde situatie. Als dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met jouw dierenarts!

De dierenarts zal jouw konijn waarschijnlijk IV-vloeistoffen en vitamines toedienen voordat hij bloed- en ontlastingsmonsters neemt om de oorzaak van diarree te bepalen.

4. Mijn baby konijn heeft diarree

Een babykonijn met diarree kan al snel levensbedreigend ziek worden. Het duurt maar een paar uur voordat je babykonijn met diarree gevaarlijk uitgedroogd raakt.

Babykonijnen die in dierenwinkels worden gekocht, zijn bijzonder vatbaar voor diarree-veroorzakende bacteriën in hun spijsverteringskanaal. Dit komt omdat ze te vroeg van hun moeder worden afgenomen, waardoor ze essentiële antilichamen in de moedermelk niet hebben gekregen.

Lees ook:  Alles over konijnen houden - hoeveel ruimte heeft een konijn nodig? - Konijnen zelfvoorzienend leven

Hun immuunsysteem is zelfs zo zwak dat babykonijntjes zelfs vatbaar zijn voor menselijke darmbacteriën!

Ook zijn babykonijnen bijzonder vatbaar voor ontstekingen van het darmkanaal. Dit veroorzaakt lethargie, verminderde eetlust, gewichtsverlies en diarree of constipatie.

Wat de oorzaak ook is, jouw babykonijn met diarree moet onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht!

Lees ook: Oor mijt bij konijnen

mijn konijn heeft diarree

Diarree bij konijnen voorkomen

Diarree… Konijnen, katten, honden, vee, mensen – Ongeacht de soort, een aanval van diarree kan variëren van tijdelijke overlast tot levensbedreigende situaties.

Zoals het gezegde luidt: "Een ons preventie is een pond genezing waard."

De sleutel tot het voorkomen van diarree bij babykonijnen is tweeledig.

 • Wacht twee volle maanden voordat je ze uit de moedermelk spenen. Hierdoor kunnen ze optimaal profiteren van de antistoffen en voedingsstoffen in haar melk.
 • Was je handen grondig voor en na het hanteren van een babykonijntje. Anders kun je onbewust door mensen overgedragen spijsverteringsvirussen en bacteriën op je konijn overbrengen.

Bij volwassen konijnen

is een goede voeding de gemakkelijkste manier om diarree te voorkomen. Zoals we al een paar keer in dit artikel hebben vermeld, is een dieet met veel vezels en weinig koolhydraten en suiker ideaal.

 • Konijnen moeten te allen tijde toegang hebben tot vezelrijk grashooi. Dit zorgt ervoor dat hun spijsverteringsstelsel altijd in beweging is. Alfalfa en een overvloed aan konijnenkorrels kunnen de spijsvertering van jouw konijn zelfs vertragen.
 • Verander bovendien het dieet van je konijn geleidelijk. Dit helpt je konijn om de juiste balans van bacteriën te behouden, wat de sleutel is tot het behoud van een gezonde darm.
 • Een stressarme levensstijl en voldoende beweging zijn ook belangrijk om de spijsvertering van jouw konijn gezond te houden. Een gestrest of gepijnigd konijn heeft meer kans op diarree.

konijn heeft diarree

Diarree bij konijnen - een samenvatting

Diarree bij konijnen kan zorgwekkend zijn. Er zijn verschillende oorzaken, maar weten welke verantwoordelijk is, maakt het oplossen van het probleem gemakkelijker.

 • Door de poep van je konijn te observeren, kun je de beste beslissingen nemen als het plotseling abnormaal wordt.
 • Zachte blindedarm keutels kunnen bij konijnen worden aangezien voor diarree vanwege hun gestolde consistentie en de neiging om aan de achterkant van je konijn te kleven wanneer ze het niet op eten.
 • Echte konijnendiarree is vaak een symptoom van een onderliggende aandoening. Vanwege hun vatbaarheid voor infecties kunnen dergelijke aandoeningen snel fataal worden bij babykonijnen.
 • Huisbehandelingen voor konijnendiarree omvatten veranderingen in dieet en activiteitenniveau, maar het is altijd een goed idee om jouw dierenarts te raadplegen over medicijnen tegen diarree bij konijnen.

Lees ook: Mijn konijn is verkouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023