10 redenen waarom je kippen stoppen met eieren leggen!

2 juli 2022
4654
kippen leggen geen ei

In deze blog gaan we kijken naar waarom je kippen stoppen met eieren leggen en hoe ze weer kunnen beginnen met leggen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom onze kippen ineens stoppen met leggen. Sommige zijn gemakkelijk te achterhalen en sommige minder gemakkelijk.

Het maken van een ei is een ingewikkeld proces dat ongeveer 23 á 26 uur duurt. Als er in deze tijd iets gebeurt waardoor de kip even uit haar doen is, kan dit ervoor zorgen dat ze die dag geen ei legt.

We gaan kijken naar 10 veel voorkomende redenen waarom je kippen stoppen met leggen en hoe je dit kunt oplossen.

waarom je kippen stoppen met eieren leggen

1. Onjuiste voeding kan ervoor zorgen dat jouw kippen stoppen met eieren leggen

De meest voorkomende reden waarom kippen stoppen met leggen, is dat iets mis is met hun dieet. Het kan zijn dat je recentelijk iets hebt veranderd aan hun dieet of een ander merk kippenvoer hebt gekocht.

Wat kun je doen om de kippen weer te laten leggen?

Let er daarom op dat je jouw kippen voldoende variatie in hun dieet geeft. Keukenresten kunnen ze uitstekend eten. Dit geeft hun extra voedingsstoffen en jouw extra voedingsrijk compost! Maak je geen zorgen, alles wat een kip niet mag eten, zoals bijvoorbeeld aardappelschillen, laten ze liggen. Naast een gevarieerde voeding (graan, legkorrels & planten/keukenresten), is het ook belangrijk dat de kippen grit krijgen en/of hun eierschalen terugkrijgen (eerst klein malen).

2. Kippen gestopt met leggen? Misschien heb je een water probleem

Een ander veel overzien probleem is toegang tot vers water. Kippen kunnen er zeker een zooitje van maken, maar het is toch belangrijk dat ze altijd toegang hebben tot voldoende vers en schoon drinkwater.

Wat kun je doen om te zorgen dat de kippen voldoende water hebben?

Wij hebben een emmer in een hoek staan, de kippen gaan op de rand van de volle emmer zitten en drinken water. Deze emmer wordt dagelijks ververst. Wij hebben de kippen nu in een verplaatsbare ren, maar als ze in een vaste ren zijn dan staat deze emmer nog op een pallet. Hierdoor kunnen ze niet alle compost en bodembedekking in het water trappen.

kippen stoppen met eieren leggen

3. Kippen stoppen met eieren leggen als ze in de rui zijn

Kippen zullen stoppen met het leggen van eieren tijdens hun rui. Voor kippen is de rui een zeer stressvolle gebeurtenis. Het vereist namelijk enorme hoeveelheden eiwit om hun oude veren te vervangen met nieuwe veren.

Tijdens deze periode kan de kip niet de groei van nieuwe veren én het leggen van een ei ondersteunen, dus stopt ze even met leggen.

Gemiddeld duurt het ongeveer 16 weken tot een kip helemaal klaar is en uit de rui, maar sommige zijn sneller klaar dan anderen.

Lees ook:  Waarom is grit belangrijk voor je kippen?

Hoe kun je jouw kippen helpen tijdens de rui?

Je kunt jouw kippen helpen door extra eiwitten toe te voegen aan hun dieet, dit kun je doen door bijvoorbeeld meelwormen toe te voegen. 

4. Stopt de kip met eieren leggen? Check voor bloedluis

Een kip die vol zit met bloedluis zal naast veel stress en ongemak ook een gebrek aan bloed ervaren. Bloedluis zuigt namelijk veel bloed en de plaag kan zich ontzettend snel vermeerderen.

Door deze ongemakken zullen de kippen stoppen met het leggen van eieren.

Hoe kun je bloedluis controleren bij de kippen?

Controleer regelmatig of jou kippen last hebben van bloedluis. Je kunt dit gemakkelijk doen door een kijkje te nemen wanneer ze ’s avonds op stok zijn. Schijn met een zaklamp op alle hoekjes en de poten van de kippen. Je kunt ze vast zien lopen als je last hebt van deze plaag.

Bekijk onze uitgebreide blog Bloedluis herkennen, voorkomen en bestrijden. voor meer informatie over bloedluis.

5. Kippen stoppen met eieren leggen als de dagen korter worden

De legsnelheid van kippeneieren wordt beïnvloed door het aantal uren daglicht dat ze krijgen. Kippen hebben ruim 12 uur daglicht nodig om hun eieren te leggen. 14-16 uur daglicht zal haar op piekproductie houden.

Tijdens de late herfst- en wintermaanden is daglicht hier in noordelijke klimaten van groot belang - dit is de tijd van vervelling en verminderde eierlegging. Als de meisjes klaar zijn met hun vervelling, zijn de uren daglicht meestal niet genoeg om hun eiermachines in productie te nemen.

Dit is de tijd van rust en herstel van Moeder Natuur. In het voorjaar begint het daglicht langer te worden en gaan jouw hennen weer eieren leggen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat kippen stoppen met eieren leggen in de winter?

De kortere winterdagen zorgen er bijna altijd voor dat het lichaam van de kip de eierproductie vertraagt. Als het echt nodig is dat jouw kippen in de winter aan de leg blijven, kun je kunstmatige verlichting aan het hok toevoegen om de daglichturen te verlengen en hun lichaam te misleiden om de eierproductie voort te zetten.

kippen stoppen met eieren leggen winter

6. Kippen stoppen met leggen met extreem weer

Extreem warm en extreem koud weer kunnen ervoor zorgen dat kippen minder of tijdelijk stoppen met leggen. We maken ons vaak zorgen om onze kippen in de winter, maar wist je dat kippen meer moeite hebben met hitte dan met kou?

Hoe kun je de kippen helpen?

Om te voorkomen dat je kippen stoppen met leggen omdat ze het te warm of te koud hebben, kun je het jouw kippen zo comfortabel mogelijk maken. Isoleer het hok in de winter en houd ze koel in de zomer. Zorg dat ze altijd voldoende water hebben en bekijk 5 goedkope manieren om je kippen te verwennen zodat ze niets te kort komen!

Lees ook:  Hoe oud wordt een kip

Je kunt ze bijvoorbeeld in de zomer afkoelen door ze bevroren fruit te geven en in de winter kun je wat havermout verwarmen met fruit zodat ze het niet te koud krijgen.

7. Kippen stoppen met eieren leggen als ze broeds zijn

Broeds worden is wanneer een kip besluit dat ze op een nest met eieren wil gaan zitten en kuikens wil uitbroeden.

Sommige rassen (zoals zijdehoenders) worden eerder broeds en de meeste kippen worden slechts één keer per jaar, in de lente, broeds. Soms is het een goed idee om jouw kippen broeds te laten worden. Er zijn tenslotte voordelen om haar je volgende partij kippies te laten opvoeden.

Wanneer hennen broeds worden, stoppen ze helemaal met het leggen van eieren en beginnen ze pas opnieuw als hun broedsheid breekt of hun kuikens een onafhankelijke leeftijd bereiken. Broedende hennen zijn gemakkelijk te herkennen, ze zitten dag en nacht op het nest op een groep eieren. Broedende kippen zullen vaak hun veren opblazen en schreeuwen naar andere kippen of mensen die in de buurt van het nest komen. Ze kunnen ook naar indringers pikken.

Hoe je kan helpen bij broedse kippen?

Als een kip eenmaal broeds is, kan ze vastbesloten zijn op dat nest te blijven totdat ze kuikens heeft. Een optie om de broedsheid te stoppen is om haar letterlijk een paar kuikens te geven om voor te zorgen.

 • Leg wat bevruchte eitjes onder haar en laat haar die uitbroeden.
 • Probeer de broedsheid te doorbreken door ze regelmatig van het nest te halen.
 • Laat ze broeds zijn, ze zijn meestal binnen ongeveer een maand over de impuls heen en gaan weer verder met hun eierleggen.
kippen leggen geen ei

8. Zieke kippen stoppen met eieren leggen

Kippen leggen geen eieren meer als ze ziek zijn. Als jouw kip onverwacht stopt met leggen, let dan goed op tekenen van ziekte. Als je een van deze tekenen van ziekte opmerkt, zorg er dan voor dat je haar van de rest van de kudde scheidt.

Veelvoorkomende symptomen van ziekte bij kippen:

 • Daling van het energieniveau
 • Weigeren om het hok te verlaten
 • Hangende staart
 • Glazige, waterige of hangende ogen
 • Hoesten, niezen, piepende ademhaling, hijgen
 • Ontluchting
 • Diarree

Wat kun je doen als je kip stopt met leggen en ziek is?

Zet de zieke hen onmiddellijk in quarantaine, zodat ze geen ziekte doorgeeft aan de kudde. We houden graag een opvouwbare konijnenkooi of honden bench bij de hand voor het geval we om welke reden dan ook kippen moeten scheiden.

Lees ook:  Tand problemen bij konijnen

Terwijl kippen in de ziekenboeg zijn, krijgen ze gemakkelijk te eten voedsel zoals yoghurt en roerei en doen we extra vitamines in hun water.

9. Gespannen kippen kunnen stoppen met eieren leggen

Kippen kunnen heel gemakkelijk gestrest raken. Kan leiden tot afname van eierproductie. Probeer jouw kippen stressvrij te houden door snelle veranderingen in hun omgeving te vermijden, ze te beschermen tegen roofdieren en ze het hele jaar door comfortabel te houden.

Veelvoorkomende stressfactoren voor kippen:

 • Recente aanvallen van roofdieren/roofdieren in de buurt
  Een van de redenen waarom kippen minder eieren leggen of helemaal stoppen, is de angst voor roofdieren. Als jouw kippen onlangs een roofdieraanval heeft gehad, kun je verwachten dat jouw kippen zullen stoppen met leggen of vertragen door de stress en angst van de gebeurtenis. Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat hun lichaam na zo'n trauma weer normaal wordt.
  Als je vermoedt dat je kippen zijn gestopt met leggen uit angst voor roofdieren, kan het helpen om een ​​paar camera's rond het hok te plaatsen om te zien of ze 's nachts worden gestalkt. Neem maatregelen om extra bescherming tegen roofdieren aan het hok toe te voegen, en zorg er misschien voor dat ze een paar weken niet vrij rondlopen totdat alles weer rustig wordt.

 • Verhuizen naar een nieuw hok

 • Extreem weer

 • Nieuwe kippen introduceren of verliezen

Hoe kan je ervoor zorgen dat de kippen niet gespannen zijn?

Doe je best om de omgeving van je kippen hetzelfde te houden en verander hun routine niet te vaak. Laat jouw kippen indien mogelijk vrij rondlopen, dit zal hen in staat stellen wat stoom af te blazen, beweging te krijgen en vers voedsel te zoeken.

10. Kippen op leeftijd stoppen met eieren leggen

Helaas is dit de ergste reden is dat kippen stoppen met het leggen van eieren, omdat er geen oplossing voor is. Net als vrouwtjes van elk type komen vrouwelijke kuikens uit met slechts een bepaald aantal eicellen erin. Als die eicellen eenmaal allemaal in eieren zijn veranderd en gelegd, dan is dat het, ze zijn weg en er zullen er niet meer zijn. Dit kan op elk moment gebeuren, maar de meeste kippen bereiken dit punt in hun leven rond de leeftijd van twee of drie jaar.

Helaas is er bijna niets dat je kunt doen om deze situatie te veranderen. Oude kippen zullen niet op magische manier weer gaan leggen, wat je ook doet. Je enige optie hier is om wat nieuwe jonge kuikens toe te voegen, zodat je eieren blijft krijgen.

Lees ook

© Doepserleven - 2024