Oor mijt bij konijnen - Herkennen, voorkomen en bestrijden

11 november 2021
1049
oormijt

Heeft jouw konijn vreemd uitziende korstjes rond zijn oren? Of misschien krabben ze non-stop aan hun oren, waardoor ze krabwonden veroorzaken. Je konijn kan oor mijt hebben opgelopen.

Het goede nieuws is dat oor mijten bij konijnen gemakkelijk te behandelen zijn met de juiste medicatie. Binnen een paar weken na de behandeling zou de lelijke korst moeten verdwijnen terwijl de oren van je konijn genezen. Je moet er echter ook voor zorgen dat je de omgeving van je konijn grondig schoonmaakt om her infectie te voorkomen.

Inhoud:

 • De symptomen van oor mijt bij konijnen
 • Hoe zien mijten eruit?
 • Welke konijnen lopen het meeste risico?
 • Hoe moet je oormijt absoluut NIET behandelen?
 • Hoe oor mijt bij konijnen behandelen?
 • Hoe kun je oor mijt bij konijnen voorkomen?

De symptomen van oor mijt bij konijnen

De vroege stadia van oor mijt zijn moeilijk te detecteren. De mijten kruipen diep in de gehoorgang van het konijn, waardoor ze volledig uit het zicht verdwijnen. In dit vroege stadium zijn de enige symptomen die je zult zien overmatig krabben aan de oren en hoofdschudden. Oor mijten kunnen een of beide oren van het konijn infecteren.

Naarmate de tijd verstrijkt, zul je een substantie in het oor van het konijn gaan zien die eruitziet als een opeenhoping van oorsmeer. Je kunt ook korstvorming langs de randen van het oor, verlies van vacht en pijnlijke ontsteking opmerken. Tegen die tijd kan het konijn genoeg aan zijn oren krabben om snijwonden te veroorzaken, en ze kunnen terugdeinzen als je probeert hun oren aan te raken omdat ze pijn doen. Het konijn kan ook een verminderde eetlust hebben omdat de korstige en ontstoken oren pijnlijker worden.

Naarmate de oor mijt plaag een later stadium bereikt, zie je dikke korstjes langs de oren van het konijn. De korsten kunnen dik genoeg worden om konijnenoren te laten hangen omdat ze te zwaar zijn om op te tillen. De korstige en ontstoken oren zijn erg pijnlijk voor het konijn en mogen nooit zonder behandeling worden gelaten.

oormijt konijnen

Symptomen van oormijt bij konijnen zijn onder meer:

 • Hoofdschudden
 • Overmatig oor krabben
 • Zelfbeschadiging door krabben
 • Huidschubben in het binnenoor
 • Vachtverlies rond de oren
 • Rode en ontstoken oren
 • Een opeenhoping van oorsmeerachtige substantie in de gehoorgang
 • Korstjes op de oren
 • Pijnlijke oren of terugdeinzen als je ze aanraakt
 • Verminderde eetlust

Als je oor mijt bij konijnen niet behandelt, kan dit leiden tot:

 • Een ernstige bacteriële infectie in het binnenoor van het konijn
 • Pijnlijke korstvorming
 • Hoofd kantelen door een binnenoorontsteking
 • Het kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder het hoofd, de nek, de borst en de poten
 • Het kan het trommelvlies scheuren en gehoorverlies veroorzaken
 • Het kan GI-stasis veroorzaken als gevolg van een verminderde eetlust

Hoe zien mijten eruit?

Hoewel ze klein zijn, zijn oor mijten met het blote oog zichtbaar. De mijten zijn donker gekleurd en ovaal van vorm, met zuignappen die aan het oor van het konijn vastklikken om zich te voeden. Meestal zie je ze niet omdat de mijten zich in het binnenoor van het konijn verbergen. Maar naarmate de besmetting een later stadium bereikt, kun je deze parasieten op de oren van jouw konijn of andere aangetaste gebieden zien.

Lees ook:  Maak zelf een verplaatsbare kippenren - kippentractor

Welke konijnen lopen het meeste risico?

Oormijten zijn een zeer besmettelijke plaag. Daarom lopen konijnen die samen wonen met veel andere konijnen het meeste risico. Plaatsen zoals opvangcentra en fokfaciliteiten zullen een hoger percentage oor mijten bij konijnen zien.

Konijnen die buiten worden gehouden, lopen ook meer risico. Ze kunnen oor mijt krijgen van andere dieren in het gebied, vooral als er kolonies wilde konijnen in de buurt zijn. Huizen met honden of andere huisdieren die tijd buiten doorbrengen, kunnen ook het risico op oor mijt in het huishouden vergroten.

Hangoorkonijnen lopen meer risico op het ontwikkelen van een ernstige reactie op oor mijt. De manier waarop hun oren over hun hoofd gevouwen zijn, creëert een vochtigere omgeving die de groei van de mijten bevordert. Het is ook moeilijker om oor mijten op te sporen bij hangoorkonijnen tijdens de vroege stadia van de besmetting.

Konijnen die alleen of in paren als huisdier worden gehouden, lopen een zeer laag risico om oor mijt op te lopen.

oormijt herkennen

Hoe moet je absoluut niet oormijt bij konijnen behandelen?

Voordat we uitleggen hoe oormijt wordt behandeld om konijnen weer gezond te maken, is het belangrijk om de acties uit te leggen die je moet vermijden, aangezien dit jouw eerste instinct kan zijn bij het omgaan met oor mijt bij konijnen.

Pel de korstige huid niet af

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de dikke, lelijke korsten van de oren van je konijn te verwijderen, wil je dit niet doen. De korst is nauw gehecht aan de huid van het konijn op de oren. Als je het eraf trekt, wordt de huid van het konijn ermee afgepeld, wat erg pijnlijk is voor het konijn en snijwonden kan veroorzaken die gemakkelijker te besmetten zijn.

In plaats daarvan moet je wachten tot de knapperige laag er vanzelf af valt. Nadat jouw konijn met de behandeling is begonnen, moeten de korsten binnen 1-2 weken uit de oren beginnen te vallen. Je kunt ook wat minerale olie gebruiken om de korstjes zachter te maken, waardoor het sneller los kan komen.

Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen

Het andere dat je wilt vermijden, is het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen en behandelingen, vooral als ze op de markt worden gebracht voor honden of katten. De meeste van deze vrij verkrijgbare behandelingen bevatten chemicaliën die pyrethrines worden genoemd en die als insecticiden werken. Deze chemicaliën zijn giftig voor konijnen en kunnen leiden tot epileptische aanvallen en verlamming. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs een coma of de dood veroorzaken.

Als je een vrij verkrijgbare medicatie vindt die specifiek is gelabeld voor gebruik bij konijnen, vraag dan eerst jouw dierenarts om er zeker van te zijn dat het een veilig en aanbevolen product is.

Er zijn andere huismiddeltjes die aanbevelen om plantaardige of minerale olie te gebruiken om de mijten in de oren van het konijn te verstikken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit het konijn schaadt, is het niet altijd effectief om de mijten op de lange termijn kwijt te raken.

Lees ook:  Eieren lang bewaren (tot wel 2 jaar), hier zijn 5 manieren!

Hoe oor mijt bij konijnen te behandelen?

Oor mijten bij konijnen zijn gemakkelijk te behandelen, vooral als de besmetting wordt gevonden voordat er ernstige korstvorming op de oren van het konijn optreedt. Je kunt medicijnen gebruiken om alle levende mijten te doden, met daaropvolgende doses om nieuwe mijten te doden als ze uit de eieren komen. In minder dan een maand zou je volledig van de oor mijt af moeten zijn en weer een gezond konijn hebben.

Bezoek een konijnendierenarts

De eerste stap is altijd om jouw konijnendierenarts te bezoeken. Sla dit niet over om wat geld te besparen. Door een diagnose en de juiste medicatie en instructies van uw dierenarts te krijgen, kan jouw konijn sneller herstellen en de zorg krijgen die ze nodig hebben voor andere gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van oor mijt.

Jouw dierenarts kan ook bevestigen dat oor mijt het probleem is. De vroege stadia van oor mijt kunnen worden verward met andere oorproblemen. Konijnen kunnen oorsmeer ophopen door andere omstandigheden waardoor ze moeite hebben om hun oren schoon te maken. Artritis door ouderdom of andere handicaps kan een ophoping van oorsmeer veroorzaken, en hangoorkonijnen zijn vaak vatbaar voor ophoping van oorsmeer en daaropvolgende infectie.

Het is ook belangrijk om eventuele gebonden konijnen mee te nemen naar jouw afspraak. Oor mijten zijn zeer besmettelijk, dus als het ene konijn ze heeft, heeft het andere dat waarschijnlijk ook. Jouw dierenarts kan ervoor kiezen om beide konijnen te testen om te zien of beide een behandeling nodig hebben.

 

Anti-parasiet behandeling

Als bij jouw konijn oor mijt is vastgesteld, zal jouw dierenarts een behandeling tegen parasieten voorschrijven.

Deze medicijnen doden alleen levende mijten en niet de eieren. Ze blijven nog een tijdje actief in het konijn nadat ze zijn aangebracht en doden de larven als ze uitkomen. Het kan echter nodig zijn om de medicatie na 14-30 dagen opnieuw aan te brengen om her infectie door nieuwe mijten te voorkomen.

In sommige gevallen krijg je ook de instructie om oor zalf met minerale olie aan te brengen op de korstjes op de oren van het konijn. Dit kan helpen om de korsten zachter te maken en ze sneller af te laten vallen, wat leidt tot een sneller genezingsproces. De minerale olie kan ook rustgevend zijn voor de oren van konijnen en helpen om hun jeuk te verminderen.

Pijnmedicatie en antibioticabehandeling

Omdat oor mijt een pijnlijke aandoening is voor konijnen, zal jouw dierenarts ook pijnstillers voorschrijven om jouw konijn te kalmeren.

Als jouw konijn een ernstige vorm van oor mijt heeft die een bacteriële infectie heeft veroorzaakt, moet je jouw konijn ook een antibioticum geven om hem te helpen herstellen van de secundaire infectie. Dit is echter niet in alle gevallen nodig en hoe eerder je de oor mijt kunt detecteren en diagnosticeren, hoe kleiner de kans dat ze ernstige schade aanrichten.

Lees ook:  Wat mag een konijn eten? - Handige lijst

 

Konijnenverblijf schoonmaken

Oor mijten kunnen van het konijn vallen en 21 dagen in de omgeving leven. Om deze reden moet je ook het verblijf van je konijn en alle ruimtes waar ze toegang tot hebben gehad grondig schoonmaken, zodat je her infectie vanuit de omgeving kunt voorkomen.

Er moeten anti-parasitaire reinigingsproducten en sprays worden gebruikt (zoals vlooienbestrijders), naast basishygiëne en stofzuigen. Het is essentieel om konijnen uit de buurt te houden van het gebied dat wordt schoongemaakt terwijl je deze gevaarlijke chemicaliën gebruikt en enkele dagen daarna. De meeste van deze zware insecticiden zijn ook giftig voor konijnen als ze worden ingeademd. Vermijd het wassen van de tapijten, omdat dit kan leiden tot een vochtige omgeving waardoor de mijten langer kunnen overleven.

Het is het beste om je konijn in een volledig aparte ruimte te houden gedurende de maand dat hij wordt behandeld. Je kunt de ruimte elke dag schoonmaken en kranten als beddengoed vervangen, terwijl je hun originele behuizing grondig debugt. Gedurende deze tijd wil je ook de kattenbak elke dag volledig opruimen. Het is vaak ideaal om wegwerpbare plas pads voor puppy's te gebruiken in plaats van kattenbakvulling om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Hoe kun je oormijt bij konijnen voorkomen?

 • Tijdelijke huisvesting voor het konijn voor 4-6 weken. Om herinfectie vanuit de omgeving te voorkomen, is het het beste om je konijn op een aparte plek te houden om er zeker van te zijn dat de oormijten in hun oorspronkelijke verblijf volledig zijn uitgestorven.
 • Zorg voor een schone omgeving. Zorg ervoor dat je jouw konijnenverblijf en leefomgeving regelmatig schoonmaakt om plagen van alle soorten ongedierte, inclusief oor mijt, te voorkomen.
 • Voorkom verspreiding van de ziekte tussen konijnen. Als je in contact bent met andere konijnen (zoals in een opvangcentrum of het konijn van een vriend), zorg er dan voor dat je je omkleedt en je handen wast voordat je met je konijnen omgaat.
 • Controleer regelmatig de oren van je konijn. Kijk wekelijks in de oren van je konijn om te zoeken naar vroege tekenen van besmetting. Je moet ook het gedrag van je konijn in de gaten houden voor tekenen van overmatig hoofdschudden en oor krabben.
 • Knip de nagels van je konijn regelmatig. Door de nagels van je konijn te knippen, kan worden voorkomen dat ze zichzelf pijn doen door overmatig krabben, wat kan helpen een ernstiger infectie te voorkomen.

 Lees ook konijnen en kippen samen

Kunnen konijnen oor mijten andere huisdieren besmetten?

Oor mijten zijn meestal soort specifiek. Konijnen oor mijten zullen alleen konijnen treffen, terwijl honden oor mijten alleen van invloed zijn op honden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat andere huisdieren oor mijt krijgen van je konijn of zelf oor mijt krijgen.

Er zijn echter een paar zeer zeldzame gevallen geweest waarin een cavia oor mijt van een konijn leek te hebben opgelopen. Om deze reden, als je cavia's in huis hebt, wil je ze gescheiden houden van het konijn of ze door een dierenarts laten bekijken als ze met elkaar in contact zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024