Mijn konijn is verkouden - verkoudheid bij konijnen

11 november 2021
1177
konijnen verkoudheid

De symptomen van snuffel zijn vergelijkbaar met de symptomen van een menselijke verkoudheid. Het beïnvloedt de bovenste luchtwegen, voornamelijk de neusholte en de longen. De bacteriën die snuffel veroorzaken, kunnen ook nabijgelegen gebieden aantasten en infecties in de oren en schedel veroorzaken. Verkoudheid bij konijnen kan zonder behandeling een dodelijke ziekte zijn.

Konijnen zijn prooidieren, wat betekent dat ze zullen proberen hun zwakheden te verbergen. Dit komt door de angst om kwetsbaar te lijken voor roofdieren, en helaas betekent het dat het moeilijk is om te zeggen wanneer een konijn ziek is. Maar het is mogelijk voor je om de eerste tekenen van snuffelen te leren. Je kunt jouw konijn helpen herstellen om weer een gelukkig, gezond konijn te zijn.

Wat is verkoudheid bij konijnen?

Verkoudheid bij konijnen wordt gekenmerkt door verkoudheidsverschijnselen bij je konijn. Als je een loopneus, tranende ogen of overmatig niezen opmerkt, betekent dit dat ze in een later stadium al symptomen van snuffel hebben ontwikkeld.

Het is een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen die de gebieden rond de ogen, neus en soms longen en oren van een konijn infecteert. In milde gevallen zijn de symptomen niet zo erg en kan het konijn uiteindelijk prima genezen. Maar in veel gevallen kunnen symptomen van snuffel ervoor zorgen dat het konijn longontsteking krijgt of extreem moeilijk ademt.

Meestal, als de symptomen van snuffelen onbehandeld blijven, zal het konijn het niet redden. Maar er is een veel grotere overlevingskans als de infectie vroeg wordt opgemerkt. Als je denkt dat je konijn snuffelt, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts, zelfs als de symptomen nog niet ernstig zijn.

verkoudheid bij konijn

Oorzaken van verkoudheid bij konijnen

De term snuffelen is een verzamelnaam die verwijst naar de symptomen die je konijn ervaart, in plaats van naar de specifieke oorzaak. Meestal wordt snuffelen veroorzaakt door de bacterie Pasteurella multocids, maar het kan ook worden veroorzaakt door een aantal andere bacteriële bronnen. Jouw dierenarts kan bloedonderzoeken uitvoeren om er zeker van te zijn dat de ziekte correct wordt behandeld.

Een konijn zal snuffel krijgen, door in contact te komen met een van de bacteriën die het veroorzaakt, maar konijnen kunnen de bacteriën ook jaren vasthouden voordat ze symptomen vertonen. Dus een konijn kan de infectie oplopen van een ander konijn dat niet eens de tekenen vertoont en alleen een slapende versie van de bacterie bij zich heeft.

Deze aandoening is zeer besmettelijk voor andere konijnen. Dus als je meer dan één konijn hebt en een van hen vertoont tekenen van snuffelen, moet je ze misschien tijdelijk scheiden en het gezonde konijn goed in de gaten houden. Het is het beste om jouw dierenarts die verstand heeft van konijnen te raadplegen voor advies over de behandeling van andere konijnen die in contact zijn geweest met het besmette konijn.

Kunnen konijnen verkouden worden door mensen?

Hoewel de symptomen erg op elkaar lijken, kan een konijn niet verkouden worden of griep krijgen van een mens. Menselijke verkoudheid wordt veroorzaakt door een virale infectie die over het algemeen alleen mensen treft. Er zijn een paar soorten waarvan bekend is dat ze andere diersoorten aantasten, maar geen enkele heeft invloed op jouw konijn.

Lees ook:  Je kippen ontwormen

Een van de minder voorkomende bacteriën (Bordetella bronchiseptica) die bij konijnen snuffelen kan veroorzaken, veroorzaakt ook kennelhoest bij honden. Dit is geen ernstige aandoening voor een hond, maar het betekent wel dat een hond een konijn als huisdier kan infecteren en vice versa. Als je omgaat met een hond die hevig hoest, zorg er dan voor dat je je handen en kleding grondig wast en desinfecteert voordat je met je konijn omgaat.

konijn verkouden

Symptomen van verkouden konijnen

Gematteerd bont op poten

Dit is een van de eerste tekenen van snuffelen waar je op kunt letten. Konijnen wassen hun gezicht met hun poten. Dus als ze tranende ogen of een loopneus hebben, kunnen ze het bewijs van hun gezicht wegspoelen. In plaats daarvan zal het konijn wat plakkerige, gematteerde vacht aan de binnenkant van hun poten hebben om het snot weg te vegen.

Natte neus

Konijnen horen normaal gesproken geen natte neuzen te hebben. Dit is meestal een teken dat de neus van je konijn loopt, maar het is nog in de beginfase van het snuffelen. In het begin zal het snot van een konijn dun en waterig zijn, wat de natte neus veroorzaakt.

De enige uitzondering hierop is dat konijnen soms natte neuzen hebben vanwege de manier waarop ze water drinken. Als je konijn een erg slordige drinker is, kunnen hun kin en neus elke keer nat zijn nadat ze hebben gedronken. In dit geval is het niet erg en als je konijn geen andere tekenen van snuffelen vertoont, gaat het waarschijnlijk goed met hem.

Moeite met ademhalen

Omdat konijnen door hun neus ademen, zullen ze moeite krijgen met ademhalen als hun neus loopneus wordt en verstopt raakt met snot. Als je ongewone piepende ademhaling, hoesten of snurken opmerkt, zijn dit aanwijzingen dat jouw konijn snuffelt. Soms snurken konijnen zelfs als ze kerngezond zijn. Maar als het konijn nog nooit eerder heeft gesnurkt en ook piept, dan is het een teken van snuffelen.

kwijlen

Een gezond konijn hoort niet te kwijlen. Dit is een indicatie dat je konijn probeert door zijn mond te ademen omdat zijn neus verstopt is. Het kan ook betekenen dat de tanden van je konijn overgroeid zijn; een ander ernstig probleem waarvoor je medische hulp zou moeten krijgen.

Verlies van eetlust

Dit is een ander vroeg en belangrijk teken om op te letten. Konijnen hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel en moeten constant eten. Als je konijn voedsel weigert dat het normaal zou eten, dan is dat een teken van een ziek konijn. Zelfs als je konijn niet kan snuffelen, kan een konijn dat zijn eetlust verliest, leiden tot zeer gevaarlijke en dodelijke gezondheidsproblemen.

Verlies van energie

Konijnen hebben de neiging om het grootste deel van de dag te rusten en te liggen, vooral als ze ouder worden. Maar als je tijd met je konijn doorbrengt en weet dat ze zich meer lusteloos gedragen dan normaal, is de kans groot dat ze ergens mee te maken krijgen.

Lees ook:  Wat mag een konijn eten? - Handige lijst

Konijnen zijn het meest actief in de uren rond zonsopgang en zonsondergang. Als je rond deze tijden van de dag een gebrek aan energie merkt, moet je je konijn goed in de gaten houden. Zorg ervoor dat ze eten en poepen, en controleer op een van de andere tekens op deze lijst.

huidzweren

De huid rond de neus en de ogen kan geïrriteerd raken door een loopneus of tranende ogen. Dus als je merkt dat er zweren ontstaan ​​rond deze gebieden, is dat een teken dat je konijn ziek is.

Hoofd kantelen

Kopkanteling kan worden veroorzaakt door veel dingen, waaronder een beroerte, kanker en ook oorinfecties bij konijnen. Het brengt het konijn uit balans en zorgt ervoor dat ze hun kop te allen tijde 90 graden naar de zijkant kantelen. Soms zijn de bacteriën van snuffel naar de gehoorgangen gereisd, waardoor een oorontsteking is ontstaan. Zelfs als er geen andere symptomen aanwezig zijn, moet je, als jouw konijn een scheefstand krijgt, naar de dierenarts gaan.

verkoudheid bij konijnen

Wat te doen als je denkt dat je konijn verkouden is?

Je hebt je konijn in de gaten gehouden en gecontroleerd op de symptomen in deze blog. Je denkt dat je konijn snuffel heeft ontwikkeld. Nu moet je actie ondernemen.

Zoek een dierenarts met verstand van konijnen

Eerst en vooral wil je een dierenarts met kennis van konijnen of een noodhospitaal bij jou in de buurt vinden. De biologie van konijnen is heel anders dan die van een kat of hond. Sommige medicijnen die nuttig zijn voor andere dieren, zijn gevaarlijk voor konijnen. Zoek dus een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen.

Als je bang bent dat je konijn al snuffelt, maak dan een dringende afspraak. De symptomen zullen soms heel snel verergeren, dus je wilt je konijn zo snel mogelijk de zorg en medicijnen geven die ze nodig hebben.

Nadat je je konijn naar de dierenarts hebt gebracht, kunnen ze alle noodzakelijke tests doen (meestal zullen ze een bloedtest doen) en eventuele medicijnen voorschrijven die je nodig hebt om je konijn te helpen beter te worden. Hoe eerder je de symptomen opmerkt en jouw konijn naar de dierenarts brengt, hoe groter de kans dat jouw konijn herstelt.

Houd je konijn warm en schoon

Terwijl je konijn aan het herstellen is, kun je hem helpen schoon, warm en comfortabel te houden. Veeg hun neus af van snot om hun neusholte zoveel mogelijk vrij te maken. Je kunt een vochtige watje gebruiken om alles voorzichtig op te ruimen.

Probeer ook je konijn warm te houden. Je konijn kan in shock raken, waardoor zijn lichaamstemperatuur aanzienlijk zal dalen. Je kunt ze opwarmen door je konijn in een handdoek te wikkelen en hem dicht bij je lichaam te houden, of door hem naast een warme (niet hete) kruik te laten liggen.

Houd je konijn in de gaten

De komende dagen moet je je konijn in de gaten houden op tekenen van verbetering. Moedig ze aan om te eten en naar hun activiteitsniveau te kijken om te zien of ze zich beter voelen. En let natuurlijk op alle instructies die jouw dierenarts je geeft.

Lees ook:  Zelf kalkverf maken

Maak altijd een vervolgafspraak met je dierenarts, ook als je konijn helemaal hersteld lijkt te zijn. Het is het beste om ze nog een keer te laten kijken om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Voorkom de verspreiding van de ziekte

Als je nog andere konijnen in huis hebt, moet je ze goed in de gaten houden. Snuffel is ongelooflijk besmettelijk en het is waarschijnlijk dat de infectie al is overgedragen. Vraag jouw dierenarts om advies over hoe je jouw gezonde konijn kunt controleren. Ze kunnen je zelfs vragen om het andere konijn mee te nemen, zodat ze wat tests kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze niet ook ziek worden.

Je kunt ook voorkomen dat de infectie zich verspreidt door alles waarmee het zieke konijn in contact is gekomen grondig te wassen en te desinfecteren. Dit omvat al het speelgoed, beddengoed, kooien en zelfs de kleding die je droeg toen je in de buurt van het zieke konijn was.

konijn verkouden

Kan je konijn genezen van verkoudheid?

De symptomen van snuffelen bij konijnen kunnen worden genezen, maar het is niet altijd mogelijk om de bacterie volledig uit te roeien bij jouw konijn. Vaak zijn bij konijnen de bacteriën die snuffelen veroorzaken nog steeds in kleine aantallen aanwezig, zelfs nadat ze zijn behandeld. Je konijn zal zich beter voelen en zich normaal gedragen, maar de kans bestaat dat hij op een bepaald moment in zijn leven weer gaat snuffelen.

Meestal blijven deze bacteriën echter inactief en zullen ze jouw konijn niet schaden, tenzij ze aanzienlijke stress ervaren. Dit betekent dat je er alles aan wilt doen om de omgeving van je konijn zo comfortabel mogelijk te maken en ze gezond te houden. Wanneer je een drastische verandering in de omgeving aanbrengt, zoals verhuizen naar een nieuw huis, moet je je konijn goed in de gaten houden. Dit is waarschijnlijk stressvol voor een konijn en kan ervoor zorgen dat de infectie opnieuw optreedt.

verkouden konijn

Voorkomen dat je konijn verkouden wordt

De beste manier om snuffelen te voorkomen, of ze nu wel of niet zijn blootgesteld aan de bacteriën die het veroorzaken, is om je konijn comfortabel en stressvrij te houden. Dit betekent dat je je konijn op een comfortabele temperatuur moet houden en hem een ​​voldoende grote omheining en bewegingsruimte moet geven. Je wilt ook hun dieet goed in de gaten houden, zodat ze een gelukkig, gezond konijn kunnen zijn.

En natuurlijk tijd doorbrengen met je konijn. Dit geeft je de kans om ze te bekijken en vroegtijdig de tekenen van ziekte te herkennen. Wat nog belangrijker is, konijnen zijn zeer sociale dieren en ze worden eenzaam en depressief als ze de hele dag alleen worden gelaten. Net als mensen hebben depressieve konijnen veel meer kans om ziek te worden. Trouwens, er is niets beter dan tijd doorbrengen met een gelukkig konijntje!

Lees ook wat mogen konijnen eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024