Hoewel wormen bij konijnen veel minder vaak voorkomen dan bij onze katten en honden, kunnen ze ze toch oppikken. Als je weet op welke tekenen je moet letten, kun je ervoor zorgen dat jouw konijn snel wordt behandeld en gelukkig en gezond blijft, zelfs als hij een van deze parasieten tegenkomt.
De kleine draad worm, Passalurus ambigu, is de meest voorkomende worm om konijnen te besmetten. Met afmetingen van slechts 5-10 mm worden volwassen wormen aangetroffen in de blindedarm en de dikke darm van aangetaste konijnen.
Symptomen van draad wormen bij konijnen
Hoewel veel konijnen die besmet zijn met draadwormen geen zichtbare tekenen van de besmetting zullen vertonen, zijn enkele symptomen waar je op moet letten:
- Constante jeuk
- Bijten en krabben van geïnfecteerde gebieden
- Geïrriteerde anus
- Ontsteking en roodheid in geïnfecteerde gebieden
- Zelf toegebracht trauma
- Zichtbare kleine witte wormen bij de anus of in de ontlasting
- Slechte gewichtstoename
- Langzame groei
- Afname in activiteit
- Toename van de plakkerigheid van ontlasting
- Vacht in slechte staat
- Gebrek aan eetlust
- Diarree en enteritis rond het spenen
- Algemene slechte lichaamsconditie
Lees ook: Snuffelen “verkoudheid” bij konijnen
Oorzaken van draad wormen bij konijnen
Een draadwormplaag wordt veroorzaakt door de inname van draadwormeieren, meestal doordat jouw konijn de uitwerpselen van een besmet konijn eet. Na inname van draadwormeieren kunnen de larven al na 30 uur uitkomen. De eieren kunnen jarenlang actief en in de omgeving blijven, zelfs bij kamertemperatuur. Konijnen met een verminderde immuniteit kunnen vatbaarder zijn voor een besmetting met draadwormen. Jonge konijnen, vooral rond het spenen, kunnen zwaar geïnfecteerd zijn en kunnen ernstigere symptomen hebben, waaronder diarree, lethargie en aanzienlijk gewichtsverlies.
Een besmetting kan optreden van:
- Inname van met draadworm besmette uitwerpselen
- Inname van met draadworm besmet voedsel, water of afval
- Inslikken van draadwormeieren
Diagnose van draad wormen bij konijnen
Na een lichamelijk onderzoek en rekening houdend met eventuele symptomen, kan jouw dierenarts een besmetting met draadwormen vermoeden. Een monster van de uitwerpselen van jouw konijn wordt vervolgens getest om de aanwezigheid van eieren te bepalen. Eieren kunnen soms worden verzameld door doorzichtige tape op de huid bij de anus te drukken. Volwassen draadwormen, die een lengte van 2-11 mm kunnen hebben, kunnen ook zichtbaar zijn in de buurt van de anus van jouw konijn, of direct in de uitwerpselen.
Behandeling van draad wormen bij konijnen
Fatale gevallen van draadwormen bij konijnen zijn zeer zeldzaam en het is gemakkelijk te behandelen. De behandeling kan echter moeilijk zijn, wanneer konijnen hun eigen uitwerpselen opeten, waardoor her-besmetting gemakkelijk kan optreden. Een veel voorkomend verschijnsel bij konijnen is de inname van nachtkorrels, of cecotropes, voedzame korrels die afkomstig zijn van de blindedarm en essentieel zijn voor de gezondheid van jouw konijn. Het tijdstip waarop dit gebeurt, varieert en is vaak buiten het zicht van zorgverleners. Elk type inname van pellets kan een her-besmetting veroorzaken. Daarom moet de behandeling van het konijn en zijn omgeving gelijktijdig plaatsvinden.
Anti-parasitaire medicijnen worden meestal voorgeschreven en kunnen vaak worden gedoseerd door toevoeging aan voedsel of water. De behandeling moet mogelijk worden herhaald om alle draadwormen en hun eieren volledig uit te roeien. Sommige anti-parasitaire geneesmiddelen kunnen giftig zijn voor sommige van de nieuwe konijnenrassen, of lopen het risico op veranderde voortplanting en gedrag bij behandelde dieren, dus bespreek deze problemen met jouw dierenarts als je je zorgen maakt.
Om her-infectie te voorkomen, moeten alle gebieden waarin jouw konijn leeft, speelt en rondloopt zorgvuldig worden schoongemaakt. Door deze reiniging bij te houden en alle eieren in de omgeving van jouw konijn te verwijderen, kan her-besmetting worden voorkomen en kan de eliminatie van de draadwormplaag bij jouw konijn succesvol zijn.
Als secundaire symptomen ondervoeding of spijsverteringsklachten veroorzaken, kan een aangepast dieet worden voorgesteld, of kan geassisteerde zorg worden toegediend om jouw konijn weer gezond te maken. Draad wormen bij konijnen zijn soort specifiek en niet overdraagbaar op mensen.
Herstel van draadwormen bij konijnen
Het schoon en hygiënisch houden van de omgeving van jouw konijn is de beste kans om her-besmetting te voorkomen en een volledig herstel te verzekeren. Als je konijn ruimtes deelt met andere konijnen, laat ze dan ook testen, aangezien ze waarschijnlijk ook besmet zijn. Het is bekend dat diëten met veel vezels de populaties van draadwormen verminderen. Een aangepast dieet kan ook worden voorgeschreven om te helpen bij eventuele secundaire symptomen.
Lees ook: Oor mijt bij konijnen