Ganzen houden is opzienbarend. Je zou het misschien niet meteen zeggen maar.. ganzen zijn gehard, sterk, zelfstandig en zijn sneller tevreden. Ze zijn bijna het volmaakte dier. Maar ze hebben ook nadelen, ze zijn lawaaierig en lastig als je geen grote vogels gewend bent.
Waarom ganzen of eenden houden?
Als je een bron of vijver hebt met schoon water kun je prima eenden of ganzen houden. En er zijn een paar goede redenen om voor ganzen te kiezen. Ze geven lekkere eieren, het vlees smaakt heerlijk, ze zijn selectieve eters en hebben minder de neiging je grond en groente bedden kapot te krabben. Daarnaast zijn ze erg nuttig doordat ze de populatie van ongedierte verlagen. Slakken vinden ze heerlijk! Ganzen zijn ook super bewakers die met hun lawaai goed werken als inbraakalarm. In februari en maart beginnen ze grote eieren te leggen. Wees wel voorzichtig, want het zijn grote vogels en behandel ze dus ook zo. Zeker met het optillen even goed oppassen.
Eenden en water
Eenden moeten regelmatig hun kop onder water kunnen steken. Zo reinigen ze namelijk hun ogen en neusgaten. Daarom is het dus alleen verstandig om deze dieren te houden als je stromend water hebt of een vijver die ook regelmatig bijgevuld wordt. Dit is de ideale situatie, maar heb je dat niet, dan kun je ze voorzien van een grote diepe bak met water, maar ververs dit wel regelmatig.
Ganzenrassen
Er zijn tal van ganzenrassen, maar we willen er maar een paar benoemen
1. Amerikaanse buff gans. Ziet er goed uit en zo smaakt hij oom.
2. Chinese knobbelgans is een uitstekende eierlegger en is in slechts acht weken tijd slachtrijp
3. Engelse gans is een standaard gans en meestal een kruising tussen een emendeer en een Toulouse
4. Emdener gans is een prima en grote gans om te eten
5. Gekuifde roman gans is een ideale gans als je een ras zoekt dat je jong kunt slachten en voldoende borstvlees heeft
Huisvestiging van ganzen en eenden
Het verzorgen van huisvestiging voor eenden en ganzen is niet moeilijk. Eenden verblijven graag in een gewoon kippenhok dat je snel aanpast en dicht bij het water is. Water is essentieel voor het welzijn van eenden. Een loopplank is niet overbodig voor de eenden, want ze zijn best onhandig. En een zitstok is niet nodig. Zorg er voor dat het hok rat en vosbestendig is, tochtvrij is en goed geventileerd. En zorg dat het schoon en droog is qua zaagsel. Ze houden van wandelen, maar een ren met vijver is voldoende.
Zorg dat je bij ganzen een groter hebt dan voor de eenden. Aangezien het ook grotere vogels zijn. Zorg er ook weer voor dat er geen ratten of vossen bij kunnen en ze s avonds veilig zitten.
Ganzen zijn sociale dieren, houd ze daarom altijd met 2 of meer soortgenoten samen. De mannen verkiezen meestal een vrouwtje. Zet dus geen nieuw vrouwtje bij een koppel ganzen.
Lees ook Zelf kippen houden
Voeding van ganzen en eenden
Wat eten ganzen en eenden nou? Belangrijk is dat ganzen grazen en eenden dit niet doen. Eenden kunnen gemakkelijk mais eten voor meer eieren en om ze dikker te laten worden. Ze eten daarnaast graag slakken, wormen, kikkers en insecten. Je kunt ze dus ook goed in de tuin inzetten, bijvoorbeeld na het kweekseizoen om het ongedierte weg te halen. Daarnaast zijn ze ideaal tussen de bomen. Ze houden het gras groen en halen ongedierte bij bijvoorbeeld fruitbomen weg. Zo kunnen ze flink wat slakkenproblemen aanpakken. De poep zorgt zo weer als mest voor de bomen. Ook beschermen ze de nog kleinere boompjes tegen bv vogels.
Ganzen eten daarna gras als ware grasmaaiers.
Ganzenkuikens geef je de eerst tijd nog speciaal kuikenvoer. Dit bouw je zo af dat ze ook meer gaan grazen, als ze volgroeid zijn kun je zo ook weer wat meer mais geven om ze dikker te laten worden.
Boomgaard vogels zoals ganzen
Eenden, ganzen en kippen kun je makkelijk in de boomgaard loslaten. Ze zoeken naar oud gevallen fruit en noten en smullen van de insecten. Daarmee voorkomen ze de toename van ongedierte. Perfect met slakken! De ganzen houden het gras kort en beschermen de jonge bomen.
Hoeveel m2 heeft een gans en eend nodig?
De gans heeft veel ruimte nodig. Per gans moet je rekenen op z'n twintig vierkante meter. Zorg voor wat schaduw door bijvoorbeeld bomen. Plaats een kleine stal en zorg voor vers water.
Maar eenden hebben meer ruimte nodig dan ganzen. Want ze hebben een zwemgelegenheid nodig. Het liefst een vijver. Zorg dus bij een koppel voor minimaal 40m2.
Is het verblijf open, dan zal je wellicht de veren moeten kortwieken.
Verzorging van ganzen
Belangrijk is dat dieren steeds schoon drinkwater hebben. In de winter is het belangrijk dat je oplet dat het water niet bevriest. Vervang her anders of plaats een warmte bron.
Zorg dat je dagelijks in ieder geval het volgende:
- Verwijder oude voedselresten
- Voer de ganzen
- Controleer het drinkwater en ververs het eventueel
- Controleer de gezondheid van de ganzen en bekijk hun gedrag
Was de drinkemmer wekelijks uit met schoon water en vul het grit aan.
En een paar keer per jaar was je de voerbak goed uit en controleer je het vijverwater en ververs je het eventueel
Slachten van eenden en ganzen
Het slachten van eenden en ganzen is te vergelijken met grote vogels zoals kalkoen. Dit is dus net iets anders dan bij kippen.
Het slachten van eenden kan al na 10 weken. Ganzen slacht je als ze vijf tot zes maanden oud zijn. De verdere slacht komt veel overeen met de kippen. Alleen het verendek is wat lastiger weg te halen bij ganzen dan bij kippen.
Waar haal je een gans?
Een goede vraag om te stellen, maar waar koop je ganzen? Ze zijn er namelijk een veel soorten en maten. Zorg dat je ganzen koopt die levendig zijn, goed door geruid en een verzorgd verenkleed hebben. Let er bij het kopen op of de gans is geënt. Bij professionele fokkers wordt dit vaak wel gedaan. Op marktplaats kun je vaak al gemakkelijk in contact komen met fokkers, maar er zijn ook zat facebookgroepen
Wat kost een gans?
De prijs voor een gans kan behoorlijk wisselen, dat hangt af van de fokker en het ras. De prijs wisselt tussen de 10 en 80euro per gans
Lees ook Geld verdienen bij een zelfvoorzienend leven of homestead