De kans dat je wel eens hebt gehoord van de term ‘groene zonnepanelen’ is relatief klein. Toch bestaat het echt! Uiteraard hebben we het dan niet over de kleur van de zonnepanelen, maar over het stukje extra duurzaamheid wat je aan je dak kunt toevoegen. Zo zijn alleen zonnepanelen natuurlijk al een enorme stap naar extra duurzaamheid, maar kunnen we nog veel verder gaan dan alleen dat. Een goede manier om dit te kunnen doen is te kiezen voor een ‘groen’ dak. Wat dit exact is en hoe het werkt vertellen we je in dit artikel.
Wat is een groen dak?
Een groen dat is een dak dat volledig is bedekt met allerlei verschillende soorten planten. Niet zomaar planten, maar planten die speciaal geschikt zijn voor het opvangen van water, maar ook dient als voedsel voor allerlei verschillende insecten. Daarnaast werkt het ook nog eens verkoelend in de zomer. Kortom, zeker een aanrader dus! Het draagt op deze manier dus niet alleen bij aan het visuele aspect, maar ook aan het ecologische gedeelte.
Een groen dak in combinatie met zonnepanelen
Veel mensen die de keuze hebben gemaakt hun dak groen te maken door beplanting, vragen zich nu af of het ook mogelijk is om in combinatie met dit dak zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen hebben namelijk een enorme bijdrage als het gaat om het verminderen van de uitstoot van CO2. Niet alleen is het dus goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Of het mogelijk is om in combinatie met je al al bestaande groene dak ook zonnepanelen te plaatsen, wordt er gekeken naar enkele belangrijke aspecten. Zo is het belangrijk te kijken of de constructie van het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, maar uiteraard ook of er voldoende zonuren zijn.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een groen dak
Niet voor niets worden zonnepanelen op een groendak ook wel groene zonnepanelen genoemd. Dit komt doordat het veel verschillende voordelen heeft, die verder gaan dan alleen een bijdrage aan het milieu. Om je een idee te geven welke voordelen dit je biedt, hebben we de belangrijksten hieronder verder voor je uitgelicht.
Verhoogd rendement
Eén van de belangrijkste voordelen die een groendak in combinatie met zonnepanelen je te bieden heeft, is het verhoogde rendement van je zonnepanelen. Dit kan tot wel 20% hoger uitvallen dan wat er normaal gesproken wordt behaald. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je groene dag een verkoelende werking heeft, waardoor het rendement op extreem warme dagen vele malen hoger uitvalt, dan wanneer deze extra verkoeling er niet is.
Extra milieuvriendelijk
Een groendak is natuurlijk al een goede stap in de juiste richting, maar wanneer je dit combineert met zonnepanelen, dan is het natuurlijk extra goed! Doordat je niet alleen je eigen energie opwekt, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit, zorg je ervoor dat je dat extra milieuvriendelijk is vergeleken met daken met alleen zonnepanelen of beplanting.
Heb ik recht op subsidie met een groen dak?
Wanneer je kiest voor een groen dak, dan draag je uiteraard bij aan het milieu. Doordat groene beplanting op je dag bijdraagt aan het milieu, is het belangrijk om dit extra te stimuleren. Het is dus heel goed mogelijk dat je aanspraak kunt maken op subsidie voor het laten plaatsen van beplanting op je dak. Wel is het goed te weten dat het afhankelijk is van de gemeente waarin je woonachtig bent of hier ook daadwerkelijk subsidies voor worden verstrekt en zo ja, wat de hoogte van deze subsidie van een groendak is. Om je een idee te geven zijn er enkele zaken waaraan je moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie.
Bekijk ook onze blog: Subsidies voor zonnepanelen
Grootte van het dak
De meeste gemeenten hanteren een minimale grote van het dak om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie. Het kan dus heel goed zijn dat de oppervlakte van je dak in de ene gemeente wel voldoet, maar in de andere niet.
De levensduur van het dak
Kies je voor een groen dak en wil je ook in aanmerking komen voor subsidie, dan kan het heel goed zijn dat je gemeente als voorwaarde stelt dat het dak minimaal een × aantal jaar in stand kan worden gehouden. Vaak is dit tussen de 5 en 10 jaar. Blijkt dat dit niet lukt, dan is de kans aanwezig dat je aanvraag wordt afgewezen.
Ga in gesprek met je gemeente
Wil je weten of ook je recht hebt op subsidie voor een groendak, dan doe je er verstandig aan om je gemeente te raadplegen. Het is namelijk per gemeente verschillende of ze deze subsidie verstrekken en ook welke eisen er aan worden gesteld. Om het zeker te weten voordat je een groendak gaat aanleggen, kun je dus beter even goed informeren.
Lees ook