Minder werken of stoppen met werken? Hoe doe je dat?

18 maart 2022
752
stoppen met werken

Bij een zelfvoorzienend leven hoort ook meer tijd om in de tuin te werken, in je eigen spullen te voorzien en je perceel te onderhouden. Minder werken of stoppen met werken is iets waar veel mensen van dromen, maar ook eerder stoppen met werken is een mooie droom. Maar hoe realiseer je deze droom dan? Hoe kun je ervoor zorgen dat jij meer kan genieten en zelfvoorzienender kan leven.

In onze blog nemen we allerlei zaken mee rondom eerder stoppen met werken, minder werken of zelfs helemaal te stoppen met werken. Maar het vergt veel motivatie. Wij werken zelf ook nog, maar doen dat voor ons zelf en generen zo inkomen voor ons. In die basis werken we naar meer financiële onafhankelijkheid. En dat is een hele klus.

Financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk zijn is iets dat veel terugkomt en past bij het beeld. Financieel onafhankelijk zijn verschilt erg per situatie. Hoe minder geld jij nodig hebt om te leven, hoe minder je ook hoeft te sparen om onafhankelijk te zijn. Heb je hoge maandelijkse kosten? Dan zal je veel moeten sparen. Daarom is het verstandig om goed naar je financiële situatie te kijken.

Binnen het financieel onafhankelijk leven wordt er vaak gebruik gemaakt van de 4% regel. Als jouw jaarlijkse uitgaves niet meer zijn dan 4% van je totale vermogen zit je goed. Dat betekent dat je dan 25 jaar vooruit kan. Als je met 67 met pensioen kan, betekent dat je met 42 kunt stoppen met werken en deze periode kan overbruggen tot je pensioen. Maar weet je het met de juiste investeringen te doen, kun je gemakkelijk meer rendement behalen en zo van je vermogen leven.

Om dit te bereiken moet je dus eerst weten wat je jaarlijkse kosten zijn. Als dit bv €25.000,- is, dan moet je dit delen door 4%. Je komt dan op een vermogen van €625.000,- aan vermogen uit. Om zo’n vermogen op te bouwen moet je flink wat stappen nemen en gemotiveerd zijn. Maar door rente-op-rente kun je veel verdienen en goed sparen. Maar je kan er ook voor kiezen om juist minder uit te geven en je uitgaves te verkleinen.

minder werken

Tijd is rijkdom

Veel van je tijd ben je bezig met werken, om zo weer te kunnen leven. Tijd is dus echte rijkdom en als jij minder hoeft te werken, heb je het dus goed. Je weet financieel rond te komen en hoeft niet eens wekelijks naar het werk. Je kan er dus ook voor kiezen om minder te werken en zo rijker te leven, door meer tijd te hebben en plezier te hebben in het leven.

Tijd is dus belangrijk en niet voor niets dat mensen daarom graag minder willen werken of zelfs eerder stoppen met werken.

Lees ook:  7 x de beste mini cirkelzaag van 2023

hoe stop je eerder met werken?

Stappen om minder te gaan werken

Welke stappen moet jij zetten om minder te werken? Het is goed te bereiken, maar je zult wel stappen moeten nemen. Dat is door bv uitgaves te reduceren of je inkomsten te vergroten. Welke stappen moet je zetten om financieel onafhankelijk te worden.

 • Zorg je dat jouw uitgaves vermindert. Kijk naar alle verplichtingen die je hebt en wees kritisch, welke zijn echt nodig? Denk aan allerlei abonnementen die je afsluit, lenigen die je hebt lopen of kosten die niet nodig zijn.
 • Maak voor jezelf duidelijk waar je geld heen gaat, doe dit een aantal maanden en zo krijg je een overzicht wat je binnen krijgt en waar het elke maand naar toe gaat. Zo kun je ook voor jezelf opmaken welk maandelijks inkomen je echt nodig hebt.
 • Je kunt al proberen om een dag minder te werken, dit is relatief geen grote stap achteruit. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om al meer te genieten. Deze tijd kan je ook gebruiken om te investeren in je plan om financieel onafhankelijk te worden.
 • Gebruik je extra tijd om bezig te zijn met bv sporten, groente kweken, lezen, dieren te houden, klusjes op te pakken of een eigen bedrijf te beginnen. Hier komen we later ook nog op terug.

Bereken hoe je eerder kan stoppen met werken

Om eerder te stoppen met werken, en om het goed te doen, is het belangrijk dat je het goed voor jezelf uitrekent. Niets zo vervelend als een tijd genieten en daarna toch weer met tegenzin naar het oude leven te gaan. Stel jezelf de vraag:

 • Hoeveel eerder wil je stoppen met werken?
 • Hoeveel vermogen heb je nodig om eerder te stoppen met werken?
 • Hoe zit het met je huidige situatie? Welk spaargeld heb je, welke kosten en verplichtingen etc.
 • Welke mogelijkheden zijn er voor jou om vrij vermogen op te bouwen. Dit is een belangrijke truck.
 • Is dit ook haalbaar?

5 jaar eerder stoppen met werken

Als je eerder wilt stoppen met werken, bijvoorbeeld 5 jaar kom je vaak de volgende situatie tegen van wat je nodig hebt. Het gaat om in totaal 60 maanden die je moet overbruggen tot je pensioen. Als je weet hoeveel geld je maandelijks nodig hebt, kun je het gemakkelijk berekenen. Stel je hebt €2.000,- aan kosten maandelijks, dan hoef je dit maar x 60 maanden te doen. Dat is in totaal €120.000,- dat je aan vermogen moet hebben om deze 5 jaar te overbruggen.

Maar weet ook dat als er iets kapot gaat, je geen reserves hebt hiervoor. Ook iets om rekening mee te houden is de inflatie die meespeelt. Als je ziet dat deze nu al sneller boven de 5% zit, weet je dus dat het geld over 5 jaar niet meer voldoende is. Je uitgaves stijgen namelijk toch, ondanks je standaard boodschappenlijstje.

Lees ook:  Thuisbatterij om off grid te gaan?

Daarnaast is het belangrijk dat je pensioen berekent wordt op je arbeidsverleden. Als je dus eerder gaat stoppen met werken, maar ook minder, dan zal je ook minder pensioen opbouwen. Vaak kun je dit ook laten berekenen. Wees dus wel bewust van alle zaken die mee spelen rondom eerder stoppen met werken of helemaal stoppen met werken.

boek stoppen met werken

Miljonair met een gewone baan

Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt. Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken of de jackpot te winnen. Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen. In dit boek geen verhalen over bekende voetballers, zangers of topondernemers, maar over heel gewone mensen, zoals de schrijver. 

Bekijk boek

Volledig stoppen met werken

Volledig stoppen met werken is een prachtige droom en geeft je veel tijd om te genieten en bezig te zijn met je zelfvoorzienende leven. Maar is het haalbaar? Je zult altijd wel iets van geld nodig hebben, zorg dus dat je dat zeker achter de hand hebt. Maar je kan ook van je hobby je werk maken. Zo genereer je toch inkomsten.

Een andere manier is door veel vermogen op te bouwen en het in de juiste beleggingen te investeren. Zodat jij kan leven van het rendement. Denk bijvoorbeeld aan aandelen (met bv dividend uitkering), huurhuizen en andere manieren van passief inkomen.

Wil je bijvoorbeeld meer tijd om in de moestuin te werken en minder afhankelijk te zijn van ‘het systeem’, dan zou ik je aanraden om onderstaande blog ook te lezen. Deze geeft je veel ideeën hoe jij een inkomen kan generen door deze levensstijl.

Lees ook geld verdienen bij zelfvoorzienend leven

Een interessante manier om ook volledig te stoppen met werken is het beginnen van je eigen bedrijf. Maar doe het wel juist, je wilt namelijk dat het bedrijf voor jou geld gaat verdienen. Dat betekent dus dat jij misbaar bent en de omzet toch gegenereerd wordt. Dit is een flinke klus, maar je kan het ook doen door bijvoorbeeld dropshipping, affiliate marketing of een eigenaar te zijn van een bedrijf dat al loopt. Je kan zo een deel van aandelen overnemen en een inkomstenstroom kopen.

Voordelen van eigen bedrijf

Het hebben van een eigen bedrijf geeft je veel voordelen. De eerste is natuurlijk de vrijheid die het meegeeft, jij bepaalt wanneer en hoe je wilt werken. Maar vaak zie je dat er toch meer gewerkt wordt dan bv in loondienst. Als je er plezier in hebt, dan zal dat niet zo voelen. Je bepaalt ook de koers van het bedrijf en bent eigen baas. Maar er zijn meer voordelen aan het hebben van een eigen bedrijf. Dat zijn vaak tal van financiële voordelen.

Lees ook:  Een zuinig leven – 10 tips om geld te besparen!

Voor bedrijven zijn er namelijk tal van interessante aftrekposten en je kunt veel zakelijk declareren. Zo verdien je vaak ook al een hoger uurtarief, maar dit keer jij je niet 1 op 1 uit. Er gaan allerlei kosten van en denk aan de belasting. Maar ook al zou je jezelf minder uitkeren als in loondienst, bestaan er allerlei manieren om toch meer kosten te maken op de zaak. Op het hogere uurtarief. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon. Deze gebruik je zowel zakelijk als privé en kun je dus ook de kosten op de zaak zetten. Maar zorg wel dat je de kosten kan verantwoorden. Een zakelijke lunch kan wel eens, maar elke dag is niet te verantwoorden en heeft niets met het bedrijf te maken.

Maar een feit is wel, dat je een aantal kosten zakelijk kan betalen en dus 21% BTW voordeel hebt en je hoeft allerlei kosten niet privé netto te betalen.

Tips om te stoppen met werken

 1. Zoals eerder gezegd, zet alles in een overzicht met aan de ene kant inkomsten en andere kant uitgaves. Zo wordt het een stuk overzichtelijker waar je geld naar toe gaat.
 2. Maak je gebruik van zorgtoeslag, kinderbijslag etc?
 3. Ga geen lening aan als je het niet kunt betalen. Dat betekent dus niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Sommige leningen zijn echter wel interessant. Denk bv om vastgoed aan te schaffen waarbij je een goed rendement weet te behalen.
 4. Bekijk je vaste lasten kritisch. Denk bv aan je verzekering. Deze kan je vaak oversluiten en dan ben je al gauw een aantal euro’s tot tiental per maand goedkoper uit.
 5. Reduceer kosten zoals energiekosten. Dat kan je doen door over te stappen, maar ook door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen. Of een zonneboiler.
 6. Spaar geld, dit is je financiële buffer en hier kun je ook bv rendement uit maken. Probeer maandelijks 10% van je inkomen op zij te zetten.
 7. Vind je een groter bedrag sparen lastig? Dan kun je ook steeds kleine bedragen gebruiken. Dit bouw je zo met en met op tot een groter bedrag. Een handige manier is bv het gebruik van de app peaks. Deze laat je beleggen met kleingeld.
 8. Probeer tweedehands te kopen en zo kosten te besparen.
 9. Doe je boodschappen slim en goedkoop. Dat kan door bulk in te kopen zijn, of juist de aanbiedingen te volgen.
 10. Wees zuinig met je spullen, maar ook met je geld. Je kunt toch genieten en niet veel uitgeven. Dit is een andere mindset.
 11. Gebruik je geld goed. De bank levert bijna niets meer op. Heb in ieder geval een plan voor je ‘extra’ geld dat je niet direct nodig hebt.

bekijk ook tips om duurzaam te leven én tegelijk een leuk zakcentje te verdienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023