Gras zaaien - We zijn bezig met een nieuw project, een nieuw gazon aanleggen. Ons grasveld werd overwoekerd door brandnetels, heel handig om brandnetel gier en heerlijke brandnetelsoep van te maken. Maar het is niet fijn om steeds geprikt te worden en het woekerd door de hele tuin.
Ook de mollen hadden onze tuin druk bezocht en deze molshopen werden vervolgens weer flink uitgegraven door de huis hoveniers, namelijk de honden en konijnen.
Vandaar dat het tijd werd om nieuw gras in te zaaien. Maar hoe krijg je nu het perfecte gazon? Lees voor het perfecte gazon door gras te zaaien of kale plekken bij te zaaien.
Inhoud:
- De grond voorbereiden
- Het gazon kalken en bemesten
- Welk graszaad kies je?
- Gras zaaien
- Wanneer gazon bemesten
- Kale plekken bijzaaien
De grond voorbereiden
Een goede voorbereiding van de grond is een van de belangrijkste stappen. Als je helemaal opnieuw gaat beginnen met je gazon, dan moet je ervoor zorgen dat alle wortels, stenen en boomstronken uit de grond zijn verwijderd.
Spit de grond door zodat het belucht en haal alle wortels wat je tegenkomt eruit.
Tip: Als je kippen hebt kunnen zij veel werk voor je verlichten. Wij spitten de grond los en zetten de kippen er vervolgens een paar dagen op. Zij krabben alles tot fijne luchtige aarde.
Dit is ook een uitstekend moment om voor een goede afwatering te zorgen. Het is belangrijk dat de grond recht wordt getrokken zodat er geen water plassen zullen ontstaan. Vul eventuele lage plekken dus op. Als het water de neiging heeft om richting het huis of terras te stromen, kan je een helling maken om dit in de toekomst te voorkomen.
Het gazon kalken en bemesten
Nu is een goed moment om de bodem te testen. Je kunt ervoor kiezen om de bodem te testen, zodat je zeker weet welke stoffen de bodem kan gebruiken. Je kunt gemakkelijk een bodem test kopen. Deze test is eenvoudig en kost niet veel. Een bodem met een lage pH heeft kalk nodig en een bodem met ene hoge pH kan wel wat ijzersulfaat gebruiken. (dit werkt trouwens ook uitstekend tegen slakken)
Het gazon kalken. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. De grond wordt na verloop van tijd zuur. In een zure bodem hebben planten moeite om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem.
Let op: Tegelijk mest en kalk strooien is niet aangeraden. Kalk en mest kunnen elkaar namelijk tegenwerken als ze tegelijk aan de bodem worden toegevoegd.
Strooi eerst kalk over de bodem en bemest de grond 4 weken daarna, zodat alle voedingsstoffen van de mest kunnen worden opgenomen in de bodem dat minder zuur is dankzij de kalk.
Egaliseer de grond tot een mooi egaal oppervlak. Als het goed is zijn nu alle stenen, stokken, wortels en kuilen verwijderd. Nu ben je klaar om te zaaien.
Welke graszaad kies je?
Voordat je een graszaad kunt kiezen, is het belangrijk om de volgende factoren te overwegen. Er zijn namelijk vele verschillende gras soorten.
De volgende factoren kunnen van invloed zijn:
Hoeveel schaduw is er op het gazon?
Sommige gras soorten staan goed in halfschaduw, terwijl andere soorten juist in de volle zon willen staan.
Hoeveel voet verkeer komt er op het gazon?
Hiermee bedoelen we, hoeveel mensen zullen over het gazon lopen? Er zijn namelijk gras soorten die beter tegen al dat verkeer kunnen dan andere. Als er veel over het gras gelopen wordt, is het aan te raden speel of sport gras te nemen.
Dit type gras is beter bestendig tegen slijtage en zal niet zo snel bruine vlekken krijgen. Ook zal het zich sneller herstellen.
Neem je graszaad of graszoden van Gras en Groen?
Veel mensen overwegen om kant-en-klare graszoden te nemen, in plaats van gras te zaaien. Maar deze beslissing hangt af van hoe snel je resultaat wilt zien, hoeveel tijd je bereid bent te steken in het onderhouden en hoeveel geld je bereid bent te besteden.
Bij graszoden van Gras en Groen heb je direct resultaat.
Gras zaaien
Of je nu een nieuw gazon begint of een bestaand gazon bij zaait om kale plekken op te vullen, de basisprincipes blijven hetzelfde.
Hieronder beschrijven we de algemene stappen voor het zaaien van gras, maar sommige grassoorten hebben specifieke eisen. In dat geval is het aangeraden om de instructies op de verpakking te volgen.
Wanneer gras zaaien?
Je kunt gras zaaien op twee momenten in het jaar, namelijk het voorjaar en het najaar.
Zodra de temperatuur boven de 15 graden komt, rond half april tot eind mei, kun je gras zaaien. De nadelen aan gras zaaien in het voorjaar is, dat dit ook de periode is waarin onkruid zich gaat ontkiemen. Dit zou het gras kunnen verstikken.
Als de grond goed is voorbereid door boven genoemde stappen te volgen zal dit geen probleem zijn, maar als je gras wilt bijzaaien, is dit wel iets om rekening mee te houden.
Daarnaast kan het ook zijn dat het graszaad niet goed ontkiemt omdat de nachten nog erg koud zijn.
Om een nieuw gazon te zaaien, is het najaar (eind augustus – eind oktober) de beste tijd. Het nadeel van zaaien in deze periode is, dat je pas het volgende jaar kunt genieten van je gazon. Door de warme en lange nachten kan het graszaad optimaal ontkiemen in deze periode.
Heb je de grond al voorbereid met de stappen van hierboven? Dan kunnen we gaan zaaien!
Gras zaaien
Bij het zaaien van gras is het belangrijk om het zaad gelijkmatig te zaaien en de aanbevolen zaai hoeveelheid voor het zaad te volgen. Voor een gelijkmatig resultaat kan je hier een handstrooier voor gebruiken.
Aandrukken
Om goed te kunnen ontkiemen, moeten de zaden goed in contact komen met de grond. Door met een plank over de grond te lopen of te rollen met een voorwerp kan je ervoor zorgen dat de zaden goed in de bodem liggen.
Water geven
Warmte, licht en water zijn nodig om het graszaad te laten ontkiemen. De zaden kunnen afsterven als ze de eerste 2 weken te droog staan. In droge periodes kan het dus helpen om licht water te geven, tijdens de eerste paar weken. Overmatig water geven verlaagt de bodemtemperatuur en zal de ontkieming niet bevorderen. Geef bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de avond water, om te voorkomen dat het verdampt.
Hoelang mag je niet op het gras lopen als het ingezaaid is?
De graszaden zullen na 2 weken ontkiemen, in deze tijd mag je dus niet lopen op het gras. Het beste is om 2 tot 3 weken te wachten voordat je het gazon betreed.
Wanneer gazon bemesten
Nu je een mooi gazon hebt, moet deze ook verzorgd worden.
Voor een snelle groei is het aangeraden om je gazon in het voorjaar te bemesten, zodra de temperatuur begint te stijgen en het gras al een aantal keer is gemaaid.
Je kunt in de zomer nog eens bemesten, het beste moment is om dit 10 a 14 weken na de voorjaarsbemesting te doen. Bemest het gazon niet op dagen dat het weer te droog is. Er is namelijk een beetje vocht nodig zodat de mest opgenomen wordt.
In het najaar kan je het gras nog eens bemesten, dit geeft je gazon de perfecte boost voor het volgende voorjaar.
Kale plekken in het gras
Heb jij kale plekken in het gras? Lees dan snel verder!
Hoe komen deze kale plekken in het gazon?
Kale plekken kunnen door een aantal dingen worden veroorzaakt en weten hoe je kale plekken kunt repareren begint het met achterhalen van de oorzaak van dit probleem. Als je dit niet doet, kun je bezig blijven met het repareren van kale plekken.
Kale plekken kunnen de volgende oorzaken hebben:
- Te veel verkeer
- Schimmelziekte
- Botte grasmaaier
- Te kort het gras maaien
- Dierlijke urine
- Slecht bodemleven
- Te weinig mest
- Te veel stenen of andere voorwerpen in de grond
- Slechte waterafvoer
- Te veel boom en struik wortels in de bodem
- Te droog
- Insecten
Kale plekken bijzaaien
Bereid de grond voor
Maak het gebied dat je gaat zaaien vrij van onkruid, dood gras en andere objecten. Ruw de grond op met een hark, dit geeft de zaden een betere kans om in de grond te werken en te wortelen.
Meng de zaden met potgrond
Om te voorkomen dat er te veel zaden op een plek komen, kan je een deel zaad met drie delen potgrond in een emmer mengen.
Verdeel het mengsel over de kale plekken
En lichtelijk in het omringende gebied. Het is goed om een klein beetje te overlappen, zo ziet het sneller uit als één geheel.
Compost
Bedek de kale plek met een kleine laag fijn compost om je zaden een boost van voedingsstoffen te geven. Loop hier vervolgens voorzichtig overheen om de zaden in de grond te drukken.
Let op voor vogels
Vogels willen graag dit zaad komen opeten. Om dit te voorkomen kan je een laag losse stro over de zaadjes leggen totdat ze ontkiemd zijn. Verwijder dit zodra de zaailingen verschijnen, anders verzwakken de jonge plantjes.
Water geven
Door de waterstraal op een lichte stand te zetten voorkom je dat de zaden wegspoelen. Zorg dat de kale plekken vochtig blijven, dus bij droge periodes kan je twee keer per dag water geven (ochtend – avond). Geef net genoeg water om de plekken vochtig te houden.
Lees ook 15x essentieel tuingereedschap