Moestuinkalender: Moestuin in augustus

29 juli 2023
179
moestuin in augustus


In augustus is de moestuin op zijn hoogtepunt en is er volop te doen en te genieten! De oogstmaand staat bekend om zijn overvloedige opbrengst, maar ook om het inmaken van groenten voor later. Het is een drukke tijd waarin je goed op het weer moet letten en extra water moet geven bij warme en droge periodes. In deze moestuinkalender ontdek je welke gewassen je kunt oogsten, wat je kunt zaaien voor de herfst en welke moestuinklusjes je in augustus kunt uitvoeren. Laat je inspireren en maak je moestuin klaar voor een smakelijke en vruchtbare periode!

Wat kun je allemaal zaaien voor de moestuin in augustus

Ontdek de overvloed aan zaaimogelijkheden voor jouw moestuin in augustus! Terwijl de zomer nog in volle gang is, bereidt de moestuin zich voor op een smakelijke herfst en zelfs daar voorbij. In deze maand kun je talloze gewassen zaaien die je straks zullen verwennen met een heerlijke oogst. Hier zijn enkele ideeën om jouw moestuin te laten floreren:

 • Knapperige sla: Zaai verschillende soorten sla, zoals kropsla en pluksla, voor een smaakvolle toevoeging aan je salades.
 • Pittige rucola: Voeg wat pit toe aan je gerechten met deze snelgroeiende en heerlijk pittige bladgroente.
 • Verse spinazie: Zaai spinazie laat in augustus voor jonge blaadjes in oktober en geniet van een continue aanvoer van deze gezonde groente in het vroege voorjaar.
 • Lente-ui: Plant deze smaakmaker in augustus en oogst in het voorjaar sappige uien met een milde smaak.
 • Radijs: Zaai radijsjes voor een kleurrijke en pittige toevoeging aan je salades en gerechten.
 • Winterbladgroenten: Experimenteer met bladmosterd, mibuna, mizuna en andere winterbladgroenten die bestand zijn tegen kou en je moestuin tot ver in de herfst en winter zullen opfleuren.

Met deze zaaiopties geef je jouw moestuin een flinke boost en kun je nog lang genieten van heerlijke, verse groenten. Dus trek je tuinhandschoenen aan, pak je zaden en maak je klaar voor een prachtige moestuinervaring in augustus!

Wat kun je binnen zaaien voor de moestuin in augustus?

Binnen zaaien in augustus is een slimme strategie om je moestuinseizoen te verlengen en een overvloedige oogst te garanderen. Terwijl het buiten nog volop zomer is, kun je binnen alvast aan de slag met het zaaien van verschillende gewassen die later in het jaar en zelfs in het vroege voorjaar geoogst kunnen worden. Hier zijn enkele suggesties voor wat je binnen kunt zaaien in augustus:

 • Herfst- en wintergroenten: Zaai binnen verschillende soorten kolen, zoals boerenkool, spruitjes, en broccoli. Deze winterharde groenten kunnen later in het jaar worden uitgeplant en zullen je voorzien van smaakvolle en voedzame oogsten in de herfst en winter.
 • Veldsla: Zaai veldsla binnen in potten of bakken en geniet van deze heerlijke bladgroente als aanvulling op je salades in het najaar.
 • Radijs: Zaai radijsjes binnen en geef ze een goede start voordat je ze later in de moestuin uitplant. Zo kun je blijven genieten van hun pittige smaak en knapperige textuur.
 • Lente-ui: Zaai lente-uitjes binnenshuis voor een vroege oogst in het voorjaar, nog voordat je buiten kunt zaaien.
 • Spinazie: Start binnen met het zaaien van spinazie voor jonge blaadjes in het najaar en vroege voorjaar.
 • Peterselie en koriander: Kruiden zoals peterselie en koriander kun je binnen zaaien om het hele jaar door te kunnen genieten van verse smaakmakers.
Lees ook:  Pompoen inmaken in zuur

Het binnen zaaien van deze gewassen geeft je een voorsprong en verzekert je van een productieve en gevarieerde moestuin, zelfs als het buiten kouder wordt. Zorg voor voldoende licht en de juiste omstandigheden om je zaailingen gezond en sterk te laten groeien voordat je ze naar buiten verplaatst. Met een beetje planning en zorg kun je een bloeiende moestuin hebben, het hele jaar door!

Wat kun je oogsten in augustus

In de moestuin in augustus is het tijd om te genieten van de vruchten van je harde werk in de moestuin. De zomerse warmte heeft gezorgd voor een overvloedige oogst aan heerlijke groenten en fruit. Hier zijn enkele gewassen die je kunt oogsten in augustus:

 1. Tomaten: Tomaten zijn nu waarschijnlijk op hun hoogtepunt en klaar om te worden geplukt. Geniet van sappige, rijpe tomaten in verschillende kleuren en smaken, perfect voor salades, sauzen en gazpacho.
 2. Komkommers: Komkommers groeien snel in de zomerzon en zijn nu klaar om te worden geoogst. Voeg ze toe aan je salades of maak er verfrissende komkommersoep van.
 3. Courgettes en pompoenen: Deze veelzijdige groenten zijn nu op hun best. Of je ze nu grilt, bakt, roostert of in een stoofpot gebruikt, courgettes en pompoenen voegen een heerlijke smaak toe aan vele gerechten.
 4. Paprika's en pepers: De kleurrijke paprika's en hete pepers zijn nu rijp en klaar om te worden geplukt. Gebruik ze vers in salades, rooster ze voor smaakvolle bijgerechten of droog ze om je eigen specerijen te maken.
 5. Bonen: Snijbonen, sperziebonen en tuinbonen zijn nu volgroeid en kunnen worden geoogst. Blancheer ze kort en voeg ze toe aan je favoriete gerechten.
 6. Rode bieten: Rode bieten zijn klaar om te worden geoogst en kunnen worden gekookt, geroosterd of rauw worden gegeten in salades.
 7. Wortelen: Trek je eerste wortelen uit de grond en geniet van hun zoete smaak en knapperige textuur.
 8. Aardappelen: Als je aardappelen in de grond hebt laten groeien, is het tijd om ze te oogsten. Graaf ze voorzichtig op en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
 9. Kruiden: Verschillende kruiden zoals basilicum, munt, oregano en dille zijn nu op hun hoogtepunt. Pluk ze voor gebruik in je gerechten of droog ze om te bewaren.
Lees ook:  Kweekpotjes maken met een pottenpers

Augustus is een maand vol overvloed in de moestuin. Het is het perfecte moment om te genieten van verse, smaakvolle groenten en fruit die rechtstreeks uit je eigen tuin komen. Dus pluk, proef en geniet van al het lekkers dat je moestuin te bieden heeft!

Wat zijn de moestuinklusjes in augustus

In augustus is de moestuin op zijn hoogtepunt en zijn er tal van belangrijke klusjes die je moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat je een succesvolle oogst hebt en de tuin gezond blijft. Hier zijn enkele essentiële moestuinklusjes voor augustus:

 1. Regelmatig water geven: In de warme zomermaand augustus is voldoende water geven cruciaal. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is, vooral tijdens droge periodes. Geef bij voorkeur 's ochtends of 's avonds water om verdamping te verminderen.
 2. Oogsten: Geniet van de overvloed aan groenten en fruit die klaar zijn om te worden geoogst. Pluk rijpe tomaten, komkommers, courgettes, bonen en andere gewassen op het juiste moment om de beste smaak te garanderen.
 3. Tomaten ondersteunen: Tomatenplanten kunnen nu zwaar worden door het gewicht van de rijpe vruchten. Zorg voor voldoende ondersteuning door stokken of een tomatenkooi te gebruiken om te voorkomen dat de planten omvallen.
 4. Verwijderen van zieke bladeren: Controleer je planten regelmatig op tekenen van ziekten of plagen. Verwijder aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen en gooi ze niet op de composthoop.
 5. Oogst controleren: Houd een oogje in het zeil op je oogst en pluk rijpe groenten en fruit tijdig om te voorkomen dat ze overrijp worden of verspild raken.
 6. Zaaien voor de herfst: Zaai gewassen zoals sla, spinazie, radijsjes en wortelen voor een herfstige oogst. Zorg ervoor dat je ze op tijd zaait, zodat ze voldoende tijd hebben om te groeien voordat het kouder wordt.
 7. Onkruid wieden: Blijf onkruid regelmatig verwijderen om te voorkomen dat ze concurreren met je groenten om voedingsstoffen en water.
 8. Fruitbomen snoeien: Snoei fruitbomen zoals pruimenbomen om loodglansziekte te voorkomen en zorg voor een goede luchtcirculatie.
 9. Zaad verzamelen: Als je planten hebt die zaad dragen, zoals bonen of tomaten, kun je beginnen met het verzamelen van zaden voor volgend jaar.
 10. Voorbereiden op de herfst: Denk vooruit en begin met het voorbereiden van je moestuin op de herfst. Maak de bedden schoon, voeg compost toe en plan welke gewassen je in de herfst wilt zaaien of planten.
Lees ook:  Bouwen met pallets

Door deze belangrijke moestuinklusjes in augustus uit te voeren, kun je de gezondheid en productiviteit van je moestuin maximaliseren en blijven genieten van heerlijke verse groenten en fruit uit eigen tuin.

Bekijk ook de andere maanden:

© Doepserleven - 2024