Hoe we voor €100 een (eenden)vijver hebben aangelegd

13 november 2023
11
(eenden)vijver aanleggen

Het begon allemaal met een droom om onze geliefde eenden een prachtige vijver te geven om in te zwemmen en te spelen. Het enige probleem was dat onze tuin al een paardenbak als bodem had. Maar de droom won het van de praktische obstakels en zo begon ons avontuur om voor slechts €100 een ruime (eenden)vijver van 6x8 meter aan te leggen. In deze blog delen we niet alleen ons verhaal, maar geven we ook tips over waar je op moet letten bij het aanleggen van een (eenden)vijver en hoe je dit budgetvriendelijk kunt doen.

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een (eenden)vijver?

Bij het aanleggen van een (eenden)vijver zijn er enkele belangrijke overwegingen die niet over het hoofd mogen worden gezien:

 • Sterke vijverfolie is essentieel, gezien de scherpe nagels van eenden, om beschadigingen te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende diepte zodat de eenden kunnen duiken en vrij kunnen zwemmen.
 • Een slangwaterpas rand is cruciaal om een gelijkmatige waterverdeling te garanderen. Het niet volgen van deze basisprincipes kan leiden tot ongewenste problemen in je vijver.

Ons eigen vijverproject, waarbij we voor slechts €100 een ruime (eenden)vijver van 6x8 meter hebben aangelegd, laat zien hoe je met creativiteit en slimme keuzes een droomvijver kunt realiseren zonder de bank te breken.

Hoe we voor €100,- een (eenden)vijver hebben aangelegd!

eendenvijver budget afrastering

Stap 1: Het afzetten van de toekomstige vijver

In de eerste stap van ons vijverproject was het essentieel om het gebied waar de vijver zou worden aangelegd nauwkeurig af te zetten. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Locatie: Kies zorgvuldig de locatie voor je vijver. Zorg ervoor dat het een plek is waar voldoende zonlicht en schaduw is, afhankelijk van de behoeften van de planten en dieren die je in de vijver wilt hebben. Houd ook rekening met de afstand tot je huis, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de vijver voor onderhoud.
 • Afmetingen: Markeer duidelijk de grenzen van de vijver om een duidelijk beeld te krijgen van de gewenste omvang. Denk na over de grootte die geschikt is voor jouw eenden en andere waterbewoners. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende ruimte en de beschikbare ruimte in je tuin.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de gekozen locatie veilig is voor eenden en andere dieren. Vermijd gebieden met gevaarlijke obstakels, zoals scherpe stenen of overhangende takken. Overweeg ook om een ondiep gedeelte of een ontsnappingsplaats te creëren voor dieren die per ongeluk in de vijver vallen.
 • Grondvoorbereiding: Beoordeel de kwaliteit van de bodem op de gekozen locatie. Als je een bestaande paardenbak als bodem hebt, zoals wij, bedenk dan hoe je deze bodem geschikt kunt maken voor een vijver. Mogelijk moet je puin verwijderen of egaliseren voordat je verder gaat.
Lees ook:  Waar op letten bij paardrijden?

Het afzetten van de toekomstige vijver is de eerste stap naar het realiseren van je droomvijver. Een zorgvuldige planning en aandacht voor deze aspecten kunnen helpen om een succesvol vijverproject te starten.

vijver graven stap 2 budget eendenvijver

Stap 2: Het graven begint

In de tweede stap van ons vijverproject begon het eigenlijke graafwerk. We namen de beslissing om in het midden van het toekomstige vijvergebied te starten, wat het diepste gedeelte van de vijver zou worden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die deze fase van het project begeleidden:

 • Diepte bepalen: Voordat we begonnen met graven, besloten we de gewenste diepte van de vijver. Voor onze eenden wilden we een vijver met een minimale diepte van 80 centimeter tot een meter, zodat ze ruimte zouden hebben om te duiken en te zwemmen.
 • Uitgegraven materiaal: Terwijl we begonnen te graven, brachten we al het uitgegraven materiaal naar de zijkanten van de vijver. Dit materiaal werd gelijkmatig verdeeld om de vorm van de vijver te creëren. Hierdoor begon de rand van de vijver al langzaam vorm te krijgen, en konden we de gewenste afmetingen beter inschatten.
 • Grondverdeling: Het gelijkmatig verdelen van het uitgegraven materiaal was essentieel om de vijver een evenwichtige vorm te geven. Dit hielp ons bij het creëren van een vijver met de juiste verhoudingen en diepte.

Het graven van de vijver was een uitdagende, maar spannende stap in ons project. Het bepalen van de juiste diepte en het zorgvuldig verdelen van de grond legden de basis voor een goed functionerende vijver die aan onze verwachtingen zou voldoen.

Lees ook:  10 dingen die het tuinieren gemakkelijker maken

Stap 3: Het vormgeven van de randen

Om de randen van de vijver goed te krijgen, gebruikten we stokjes met draad en een slangwaterpas. Dit zorgde ervoor dat de rand waterpas zou zijn, wat cruciaal is voor een evenwichtige waterverdeling. Aangezien onze bodem uit puin en zand bestaat, gebruikten we eerst puin om hoogte te creëren en bedekten dit met een laag zand. We bewaarden een deel van het zand voor de afwerking.

plaatsen vijverfolie eendenvijver

Stap 4: Vijverfolie plaatsen

In stap 4 van ons vijverproject was het moment aangebroken om de vijverfolie te plaatsen, een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de vijver waterdicht zou zijn en bestand tegen de scherpe nagels van de eenden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor deze fase:

 • Foliekeuze: We kozen voor vijverfolie die niet alleen sterk, maar ook elastisch was. Dit was van vitaal belang om te voorkomen dat de eenden met hun scherpe nagels de folie zouden beschadigen.
 • Plaatsing: De vijverfolie werd zorgvuldig en gelijkmatig over de uitgegraven vijver geplaatst, ervoor zorgend dat alle hoeken en randen bedekt waren. Eventuele vouwen werden gladgestreken om een strakke pasvorm te garanderen.
 • Vullen met water: Na het plaatsen van de folie begonnen we de vijver te vullen met water. Tijdens dit proces hielden we nauwlettend in de gaten of de folie goed op zijn plaats bleef en of er geen plooien ontstonden.
 • Aanpassingen: Indien nodig pasten we de randen van de folie aan om ervoor te zorgen dat deze stevig en strak zat. Een goede pasvorm was essentieel om lekkages te voorkomen.
Lees ook:  13 x Slakken bestrijden in de moestuin

Het correct plaatsen van de vijverfolie was van vitaal belang voor het succes van ons vijverproject. Het garandeerde dat onze vijver waterdicht was en klaar was om gevuld te worden met water, zodat onze eenden binnenkort van hun nieuwe thuis konden genieten.

vijverrand afwerken eendenvijver maken diy

Stap 5: De finishing touch

Nadat de vijver volledig was gevuld, konden we de randen netjes afwerken en de vijverfolie ingraven. Hierbij zorgden we ervoor dat alles stevig en waterdicht was.

eendenvijver klaar diy budget

Onderhoud van de eendenvijver

Met 13 eenden in onze vijver hebben we natuurlijk te maken met de uitdaging van eendenpoep. We hebben verschillende oplossingen overwogen, maar geen enkel filter bleek bestand tegen de eenden. Daarom hebben we besloten om de vijver handmatig te onderhouden. We zullen de vijver regelmatig leegpompen en de mest opslaan.

Om de tijd tussen onderhoudsbeurten te verlengen, gaan we riet plaatsen in de vijver, in bakken met gaten in de bodem. Een pomp zal het water naar de planten sturen, wat voor beweging in het water zal zorgen. Dit versnelt de afbraak van de mest en filtert deze via de wortels van het riet, wat hopelijk resulteert in een schonere en gezondere vijver voor onze eenden.

Het aanleggen van een (eenden)vijver hoeft geen fortuin te kosten. Met wat creativiteit en door slimme keuzes te maken, hebben wij onze droomvijver kunnen realiseren voor slechts €100. Belangrijk is om te letten op de juiste materialen en de basisprincipes van vijveraanleg te volgen. Nu kunnen onze eenden genieten van hun eigen stukje paradijs en wij genieten van de voldoening van ons budgetvriendelijke project. Dus, als je ook overweegt om een vijver aan te leggen, laat je niet afschrikken door de kosten en ga ervoor!

Bekijk ook:

© Doepserleven - 2023