Rozemarijn kweken + 8 gezondheidsvoordelen

15 mei 2022
544
rozemarijn kweken

Rozemarijn kweken - Het kruid dat bekend staat als rozemarijn is eigenlijk een zachte, meerjarige groenblijvende struik die al sinds ongeveer 500 voor Christus wordt gewaardeerd om zijn culinaire, medicinale en decoratieve toepassingen. Van het aromatiseren van voedsel tot het gebruik als remedie voor gezondheidsproblemen van hoofdpijn tot roos, rozemarijn heeft altijd een belangrijke rol gespeeld als een multifunctionele plant. In dit artikel gaan we beschrijven hoe je rozemarijn kunt kweken en wat de gezondheidsvoordelen van rozemarijn zijn.

 

Rozemarijn kweken in de tuin

Zorg bij het kweken van rozemarijn planten voor goed doorlatende, zanderige grond en minimaal zes tot acht uur zonlicht.

Deze planten gedijen goed in warme, vochtige omgevingen en kunnen niet tegen extreem koude temperaturen. Omdat rozemarijn niet bestand is tegen winters onder de 0 graden Celsius, is het bij het kweken van rozemarijnplanten vaak beter om ze in bakken te plaatsen, die in de grond kunnen worden geplaatst en in de winter gemakkelijk naar binnen kunnen worden verplaatst.

Rozemarijn blijft het liefst wat aan de droge kant; daarom zijn terracotta potten een goede keuze bij het selecteren van geschikte bloempotten. Deze potten zorgen ervoor dat de plant sneller uitdroogt.

Geef rozemarijn planten grondig water als de grond droog aanvoelt, maar laat de planten tussen de bewateringsmomenten uitdrogen.

Ook binnen hebben rozemarijnplanten veel licht nodig, minimaal zes uur.

Zet de plant dus op een geschikte tochtvrije plek.

rozemarijn plant

 

Rozemarijn snoeien

Door rozemarijn te snoeien krijg je een bossige plant. De meeste kruiden gedijen goed als ze zo nu en dan worden bijgesneden, vooral die voor smaakstoffen.

Lees ook:  5 Verschillende spinazie soorten in de moestuin

Knip takjes net zoals je zou doen bij het terugsnoeien van een kamerplant, en rozemarijn trimmen zodra de bloei is gestopt.

De algemene regel voor het snoeien van rozemarijn is om nooit meer dan een derde van de plant te nemen en sneden net boven een bladgewricht te maken.

Deze kunnen vervolgens worden gedroogd zoals elk ander kruid door gebonden bundels ondersteboven op een koele, droge plaats te hangen.

rozemarijn kweken

Vermeerdering van groenblijvende rozemarijn

Rozemarijnplanten worden meestal vermeerderd door stekken, omdat het lastig kan zijn om groenblijvende rozemarijnzaden te laten ontkiemen.

Het succesvol kweken van rozemarijnplanten uit zaden komt alleen als de zaden erg vers zijn en onder optimale groeiomstandigheden worden geplant.

Begin nieuwe rozemarijnplanten met stekken van bestaande groenblijvende planten. Snijd stengels van ongeveer 5 cm lang en verwijder de bladeren op de onderste tweederde van de stek.

Plaats de stekken in een mengsel van perliet en veenmos, besproei met water totdat de wortels beginnen te groeien.

Zodra de wortels zich hebben ontwikkeld, kan je de stekken planten zoals je bij elke rozemarijnplant zou doen.

Rozemarijnplanten zijn gevoelig voor wortelgroei en moeten minstens één keer per jaar worden verpot. Vergeling van het onderste blad is een vroege indicatie dat het tijd is om te verpotten.

rozemarijn kweken

8 Gezondheidsvoordelen van rozemarijn

Rozemarijn staat niet alleen bekend om zijn smaak en geur; het staat ook bekend om de vele gezondheidsvoordelen die het bezit.

Rozemarijn is een goede bron van ijzer, calcium en vitamine A, C en B-6 en wordt al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt.

 

Lees ook:  Moestuinkalender: Moestuin in augustus

8 van de vele potentiële gezondheidsvoordelen van rozemarijn zijn:

  1. Rozemarijn is een rijke bron van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, waarvan wordt gedacht dat ze het immuunsysteem stimuleren en de bloedcirculatie verbeteren.
  2. Rozemarijn wordt beschouwd als een cognitief stimulerend middel en kan de geheugenprestaties en -kwaliteit helpen verbeteren. Het is ook bekend dat het de alertheid, intelligentie en focus verhoogt.
  3. De geur van rozemarijn is in verband gebracht met het verbeteren van de stemming, het opruimen van de geest en het verlichten van stress bij mensen met chronische angst of stresshormoononevenwichtigheden.
  4. Het is bekend dat de olie van rozemarijn de haargroei bevordert, kaalheid voorkomt, langzame vergrijzing voorkomt en roos en een droge hoofdhuid behandelt.
  5. Rozemarijn wordt vaak gebruikt bij spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur, darmgas, lever- en galblaasklachten en verlies van eetlust.
  6. Rozemarijn is bijzonder krachtig tegen bacteriële infecties. Het is gekoppeld aan het voorkomen van stafylokokbesmettingen.
rozemarijn kweken

One comment on “Rozemarijn kweken + 8 gezondheidsvoordelen”

  1. Ik vind het prachtig dat je de gezondheidsvoordelen vertelt, maar.... hoe verwerk je dit, de takjes met naalden koken? als thee, of de de takjes met naaldjes door de soep ?, hoe kun je dit in dagelijks gebruik, gebruiken ?.
    Dank je voor dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023